Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
ontstoken oogjes

Ontstoken oogjes bij je baby

De traanbuisjes van je baby zijn de eerste maanden nog niet helemaal open en dat kan een traanoog veroorzaken. Waarom krijgen sommige baby’s last van traanoogjes en andere baby’s niet? Ouders van Nu-expert en consultatiebureauarts Nelleke de Kom vertelt wat je kunt doen als je baby last heeft van een traanoogje.

In samenwerking met expert

Nelleke de Kom

Jeugdarts

Zo ontstaat een traanoogje

Normaal gesproken wordt traanvocht via het traanpuntje door kanaaltjes afgevoerd naar de traanzak in de neus. Van daaruit loopt het verder via een ander kanaaltje en komt het vocht in de neus terecht. Bij baby’s met een verstopte traanbuis is het kanaaltje dat van de traanzak naar de neus loopt afgesloten door een vlies: het zogenoemde membraan van Hasner. Bij de meeste baby’s barst dit vlies spontaan, direct na de geboorte.

Advertentie

Gaat de traanbuis niet spontaan open, of pas later, of is deze te nauw, dan kan het traanvocht niet weg. Het hoopt zich dan op in de traanzak. Als deze vol zit, komt er vocht uit het oog: een traanoogje dus. Het stilstaande traanvocht in het traanzakje vormt een prettige omgeving voor bacteriën. Hierdoor kan een ontsteking ontstaan.

Wat doe je als je baby een traanoog heeft?

Het beste dat je kunt doen als je baby een traanoogje heeft, is het oog voorzichtig schoonmaken. Dat is heel eenvoudig. Je dept een gaasje in afgekoeld gekookt water en veegt – zachtjes uiteraard – van buiten naar binnen het oog schoon. Je kunt ook wat moedermelk op je (schone) wijsvinger of op een gaasje doen en vervolgens in het oogje druppelen. Moedermelk heeft namelijk antibacteriële eigenschappen.

Als het oog er verder goed uitziet, gaat een traanoog vanzelf over als de traanbuis zich opent. Mocht dit na een jaar nog niet gebeurd zijn, dan kan de oogarts met een simpele ingreep het vliesje breken. Als je baby een vies oog heeft, pus in het oog, rood oogwit of als hij pijn heeft, kun je het beste een afspraak maken bij de huisarts om het even te laten bekijken.

Masseren traanpunt

Masseren kan helpen de verstopping van de traanbuis sneller te laten verdwijnen. Door de druk van het masseren kan het membraan van Hasner namelijk alsnog opengaan. Het is wel belangrijk dat je dit op de goede manier doet. Leg een schone vinger net onder het traanpuntje op de huid. Het traanpuntje is het kleine, rode puntje in het onderooglid aan de kant van de neus. Beweeg langzaam met je vinger schuin naar beneden, richting neus. Doe dit zo’n drie keer per dag. Je kunt hier ook een licht bevochtigd wattenstaafje voor gebruiken.

Advertentie

Verkoudheid en traanoog

Een traanoog kan ook ontstaan als je baby verkouden is. Bij een verkoudheid zwelt het neusslijmvlies op en raken de traanbuisjes sneller verstopt. Het gevolg: vieze, plakkerige, tranende oogjes. Niets om je zorgen over te maken. Als de verkoudheid voorbij is, gaan de traanbuisjes vanzelf weer open.

Bronnen: Thuisarts, Opvoedinformatie

Ontstoken oogjes

Omdat bacteriën bij een verkoudheid of traanoog dus niet goed kunnen worden afgevoerd, kan een traanbuis gaan ontsteken. Het ooglid wordt dan rood en zwelt op. Een traanoog gaat dan niet gauw over. Overigens komt een ontstoken traanbuis bij kleine kinderen maar zelden voor.

Behandeling ontstoken oogjes

Mocht je kind toch een ontstoken traanbuis hebben, dan kun je zoals hierboven beschreven de ooghoek masseren. Duw met je (schone!) pink maximaal drie keer per dag de binnenste ooghoek aan de onderkant in de richting van de neus. Veeg de ooghoek schoon met een gaasje of watje met uitgekookt (en natuurlijk afgekoeld) water. Is het oog rood of komt er pus uit, maak dan een afspraak bij de huisarts.

Bronnen: Thuisarts, Opvoedinformatie

Nelleke de Kom

Jeugdarts

Nelleke de Kom is jeugdarts bij de GGD Hollands Noorden in Alkmaar. Ze beantwoordt bijna dagelijks vragen over baby's, peuters en schoolkinderen. Nelleke heeft zelf twee kinderen; een jongen van vier jaar oud en een meisje van twee.

Redactioneel – Offer – Gezondheid baby

Digitale thermometer

Shop nu