Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wespensteek bij je kind, wat te doen?

Elke zomer is het weer raak: wespen die ons lastigvallen als we buiten zijn. Het kan dan gebeuren dat je kind wordt gestoken door een wesp. Is zo’n wespensteek gevaarlijk? Wat moet je doen als je kind wordt gestoken door een wesp? En hoe weet je of je kind allergisch is voor wespensteken?

Wanneer zijn er wespen?

In de winter heb je geen last van wespen. Vanaf juni zie je meestal de eerste wespen weer rondvliegen. In die periode vangen wespen andere insecten, die ze voeren aan de larven in het wespennest. Als halverwege de zomer alle larven zijn uitgevlogen, gaan de wespen op zoek naar zoetigheid. Je ziet ze dus vooral aan het eind van de zomer, rond augustus, omdat ze dan op onze ijsjes, barbecuesausjes en drankjes op het terras afkomen.

Advertentie

Soms lijken wespen agressiever dan normaal: dat komt dan doordat ze een tekort aan voedsel hebben. Als wespen wat agressiever zijn, steken ze ook sneller dan gewoonlijk. Meestal zie je wespen tot en met oktober, daarna gaan ze weer dood.

Zo ontstaat een wespensteek

Een wesp steekt in principe alleen als hij zich bedreigd voelt of in het nauw gedreven wordt. Dat kan gebeuren als jij een wesp probeert weg te slaan, iets vastpakt waar toevallig een wesp op zit, maar ook als je op een wesp stapt. Als een wesp steekt, duwt hij zijn angel in je huid en laat hij een beetje gif achter. De angel van de wesp blijft meestal niet achter in je huid, dat gebeurt alleen bij bijen. Een wesp kan daardoor meerdere keren achter elkaar steken.

In tegenstelling tot een muggenbeet, die vooral jeukt, kan een wespensteek flink pijn doen. Vaak voel je al een stekende pijn op het moment dat je gestoken wordt. Het gif veroorzaakt daarna een pijnlijke bult. Bij de meeste mensen en kinderen gebeurt dit alleen op de plek van de steek. Is iemand overgevoelig of allergisch is voor wespen, dan kan de zwelling veel groter worden, en kunnen er ook op andere plekken in het lichaam zwellingen ontstaan. Voor mensen met een hevige wespenallergie kan een steek zelfs dodelijk zijn.

Lees ook: Zo herken je een allergische reactie bij je kind

Klachten na een wespensteek

Een wespensteek is in principe onschuldig, ook voor baby’s en kinderen. Meestal doet het alleen pijn rond de plek waar de wesp heeft gestoken. Het normale verloop als je bent gestoken door een wesp:

 • De huid rondom de wespensteek wordt rood.
 • Ook ontstaat er een zwelling op de plek van de steek.
 • De plek is pijnlijk: meestal gaat het om een gemene stekende pijn.
 • Ook kan de gezwollen plek gaan jeuken.
 • Deze verschijnselen zijn vaak na een paar uur weer over.

Wespensteek bij baby of jong kind

Een baby of jong kind kan nog niet goed duidelijk maken dat hij gestoken is door een wesp. Ben je in de zomer buiten met je baby en begint hij plotseling hard te huilen en lijkt het erop dat hij ergens pijn heeft, let dan even goed op of je misschien een wesp ziet wegvliegen. Check daarna direct zijn huid op zwellingen of rode plekken. De symptomen na een wespensteek bij baby’s en kinderen zijn hetzelfde als bij volwassenen.

Wat te doen bij een wespensteek

Is je kind gestoken door een wesp? Behandel de wespensteek dan als volgt:

 1. Is er eventueel toch een angel achtergebleven? Verwijder deze dan door met je nagels over de huid te schrapen. Je kunt de angel er beter niet uit trekken door hem met twee vingers vast te pakken, want dan wordt het achtergebleven gif uit de angel juist in de huid geperst.
 2. Je kunt eventueel het gif uitzuigen met een speciaal uitzuigpompje. Je kunt het ook met je mond uitzuigen, maar spuug het gif daarna wel uit.
 3. Koel de gezwollen plek met een koude washand, nat kompres of een koelelement. Pas bij baby’s op met bevroren koelelementen: leg deze nooit direct op de huid, maar doe er een handdoek omheen.
 4. Als je kind veel pijn of jeuk heeft, kun je er een speciale zalf op smeren. Middeltjes tegen wespensteken en andere insectenbeten zijn verkrijgbaar bij de drogist of apotheek, maar controleer wel vanaf welke leeftijd ze gebruikt mogen worden. Lees voor gebruik de bijsluiter.
 5. Zorg ervoor dat je kind niet aan de plek krabbelt of wrijft. Dit kan de klachten namelijk verergeren.
 6. Wordt de plek wel heel erg dik? Of krijgt je kind andere klachten? Neem dan contact op met de huisarts.

Kinder EHBO-video: insectenbeten

Video: Tips en trucs bij het benadelen van verschillende insectenbeten.

Steek van een hornaar

In Nederland komt ook de hornaar (paardenwesp) voor. Dit is een grote wespensoort van zo’n 3,5 centimeter lang, die roodbruin van kleur is. Ze zien er misschien angstaanjagend uit, en een hornaarsteek doet ook meer pijn dan een wespensteek, maar de klachten daarna zijn hetzelfde. Je hoeft je dus geen zorgen te maken na een steek van een hornaar. Is je kind gestoken, dan kun je de plek op dezelfde manier behandelen als een wespensteek.

Overgevoeligheid wespensteek

Bij een overgevoeligheid voor wespensteken zijn de klachten een stuk heviger dan normaal. De zwelling is veel groter: soms kan een arm of been wel twee keer zo dik worden door een wespensteek. Ook kan de opgezwollen plek warm aanvoelen. Bij een overgevoeligheid blijft het in principe wel bij een lokale reactie: alleen op de plek van de steek dus. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken, tenzij de steek in de buurt van de keel of in de mond is. Bel in dat geval direct 112.

Allergische reactie wespensteek

Een wespenallergie ontstaat pas ná de eerste steek. Het lichaam maakt dan allergische antistoffen aan tegen het wespengif. Pas als je daarna nog een keer gestoken wordt, kan de allergie tot uiting komen. Het kan ook zijn dat een wespenallergie zich pas ontwikkelt als je al vaker gestoken bent.

Als iemand een wespenallergie heeft, dan kunnen er na een wespensteek zulke hevige reacties optreden dat het levensgevaarlijk wordt. Dat komt door het vrijkomen van het stofje histamine. Hierdoor kunnen allerlei klachten optreden, van mild tot zeer ernstig:

 • Jeukende roodheid over het hele lichaam
 • Zwellingen en bulten op andere plekken dan waar je kind gestoken is
 • Opgezwollen lippen of oogleden
 • Opgezwollen handpalmen of voetzolen
 • Zwellingen van de tong of keel
 • Misselijkheid en overgeven
 • Diarree
 • Hartkloppingen
 • Heesheid
 • Benauwdheid of piepende ademhaling
 • Flauwvallen, buiten bewustzijn raken (anafylactische shock)
 • Blauw worden

Tip: zo handel je het beste al je kind flauwvalt.

In het geval van een allergie treden deze symptomen meestal al binnen vijf minuten tot een kwartier na de wespensteek op. Bel in het geval van zo’n allergische reactie altijd 112.

Wespensteek in mond, tong, keel of nek

Bel sowieso 112 als je kind gestoken is in zijn mond, tong of keel, of rondom de nek. Ook als je kind níet allergisch of overgevoelig is. Door de zwelling kan je kind namelijk ademhalingsproblemen krijgen. In sommige gevallen kunnen de luchtwegen zelfs helemaal afgesloten worden, wat levensgevaarlijk is.

Andere redenen om 112 te bellen na wespensteek

Is je kind gestoken door een wesp, of vermoed je dat, en vertoont hij een van onderstaande symptomen, bel dan ook 112:

 • Je baby heeft moeite met ademhalen of is benauwd.
 • De tong, lippen of nek van je kind zijn opgezwollen.
 • Je kind is versuft of raakt buiten bewustzijn.
 • Er ontstaan zwellingen op andere plekken dan waar je kind gestoken is.

Adrenalinepen gebruiken

Is je kind allergisch voor wespensteken, dan is het belangrijk dat de school en mensen waar hij over de vloer komt dit weten. Mensen en kinderen die weten dat ze een wespenallergie hebben, hebben meestal een adrenalinepen op zak. Is jouw kind of een vriendje of vriendinnetje met een wespenallergie gestoken en reageert hij of zij daar heel hevig op, zorg er dan voor dat het kind deze adrenalinepen gebruikt of help hierbij.

Je gebruikt een adrenalinepen als volgt: open de dop en duw de pen minimaal tien seconden tegen de bovenkant van het bovenbeen. Het naaldje komt er dan vanzelf uit en prikt dwars door kleding heen. Bel ook altijd 112.

Tips: wespensteek voorkomen

 1. Wespen komen af op eten en drinken. Hou eten en drinken dus zo veel mogelijk afgedekt als je buiten eet. Wespen komen niet alleen af op zoet eten en drinken, maar ook op vlees en vis.
 2. Zorg dat je erbij bent als je kind in de zomer buiten iets eet of drinkt. Hou in de gaten of er geen wespen om hem heen zoemen, of op zijn eten of drinken gaan zitten.
 3. Laat je kind niet rechtstreeks uit een blikje, flesje of beker drinken, maar gebruik zomers buiten altijd een rietje. Daarmee verklein je de kans dat hij per ongeluk een wesp in zijn mond krijgt.
 4. Ruim buiten etensresten, lege glazen, blikjes drinken of ijsverpakkingen op, zodra ze leeg zijn.
 5. Wespen komen af op zoete geurtjes. Niet alleen van een glas cola of bakje ijs, maar ook van zoete luchtjes. Doe zomers dus zuinig aan met babyolie of bodylotion.
 6. Probeer plekken met veel wespen te vermijden met je kinderen. Ga dus niet direct naast een prullenbak zitten picknicken in het park. En eet je ijsje niet op het terras van de snackbar, maar liever een stukje verderop.
 7. Sla niet naar wespen. Als je een wesp probeert weg te jagen, voelen hij zich juist bedreigd en zal hij sneller steken.
 8. Vliegt er een wesp om je kind heen? Het beste is dan dat hij zo min mogelijk beweegt, of heel rustig wegloopt en wacht tot de wesp is weggevlogen. Leg je kind uit dat als hij in paniek wegrent of gaat zwaaien met z’n armen, hij de kans vergroot dat de wesp tegen hem aanvliegt en zich daardoor bedreigd voelt en steekt.
 9. Een wespenval in je tuin kan helpen, als je hem maar ver genoeg weghangt van de plek waar je kind speelt, eet of drinkt. In zo’n wespenval doe je meestal een zoete vloeistof, waar wespen op af komen.
 10. Plaats een hor voor het raam van de kinderkamer en eventueel andere kamers. Zeker als het raam in de zomer veel openstaat.
 11. Zit er een wespennest bij jouw huis in de buurt? Probeer dit dan niet zelf weg te halen, maar schakel een wespenbestrijdingsdienst in. Vaak kan dit via de gemeente.

Andere insectenbeten

Niet alleen wespen zie je veel in de zomer, ook muggen, bijen en andere insecten zijn dan actief. Lees hier meer over muggenbeten, mierenbeten en andere insectenbeten.

Meer lezen: Heeft je kind bultjes van de eikenprocessierups? Check hier wat je het beste kunt doen. 

Bron: EHBO.nl