Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wespensteek bij je kind, wat te doen?

Zonnig weer, picknick in de tuin, ijsje op een terras en ja hoor, daar zijn ze: wespen. Ze horen bij de zomer, net als de kans om geprikt te worden. Wat moet je vooral níét doen als er een wesp om je kind zoemt? Hoe behandel je een wespensteek en hoe herken je een wespenallergie?

Advertentie

Wanneer zijn er wespen?

In de winter zie je (vrijwel) geen wespen: dan gaan ze dood of houden ze een winterslaap op een droge, beschutte plek. Vanaf juni zie je de eerste wespen meestal weer rondvliegen. In die periode vangen wespen andere insecten, die ze voeren aan de larven in het wespennest. Als halverwege de zomer alle larven zijn uitgevlogen, gaan de wespen op zoek naar zoetigheid. Je ziet ze dus vooral aan het eind van de zomer, rond augustus, omdat ze dan op ijsjes, barbecuesaus en drankjes op het terras afkomen.

Soms lijken wespen agressiever dan normaal: dat komt dan doordat ze een tekort aan voedsel hebben. Als wespen wat agressiever zijn, steken ze ook sneller dan gewoonlijk. Meestal zie je wespen tot en met oktober, daarna gaan ze dood of overwinteren ze in een schuilplek.

Zo ontstaat een wespensteek

Een wesp steekt in principe alleen als hij zich bedreigd voelt of in het nauw gedreven wordt. Dat kan gebeuren als je kind een wesp probeert weg te slaan, iets vastpakt waar toevallig een wesp op zit, op een wesp stapt of als een wesp in zijn kraag, broekspijp of mouw vliegt. Als een wesp steekt, duwt hij zijn angel in de huid en laat hij een beetje gif achter. De angel van de wesp blijft meestal niet achter in de huid, zoals bij bijen. Een wesp kan daardoor meerdere keren achter elkaar steken.

Een muggenbeet jeukt alleen, maar een wespensteek kan flink pijn doen. Je kind voelt direct een stekende pijn zodra hij wordt gestoken. Het gif veroorzaakt daarna een pijnlijke bult. Bij de meeste kinderen gebeurt dit alleen op de plek van de steek. Als je kind overgevoelig of allergisch is voor wespen, kan de zwelling veel groter worden en kunnen er ook op andere plekken op zijn lichaam zwellingen ontstaan. Voor mensen met een hevige wespenallergie kan een wespensteek zelfs dodelijk zijn.

Advertentie

Lees ook: Zo herken je een allergische reactie bij je kind

Klachten na een wespensteek

Een wespensteek is in principe onschuldig, ook voor baby’s en kinderen. Meestal doet het alleen pijn rond de plek waar de wesp heeft gestoken. Het normale verloop als je kind is gestoken door een wesp:

 • De huid rondom de wespensteek wordt rood.
 • Er ontstaat een zwelling op de plek van de steek.
 • De plek is pijnlijk: meestal gaat het om een gemene, stekende pijn.
 • De gezwollen plek kan ook gaan jeuken.
 • Deze verschijnselen zijn vaak na een paar uur weer over.

Wespensteek bij baby of jong kind

Een baby of jong kind kan nog niet goed duidelijk maken dat hij is gestoken door een wesp. Ben je in de zomer buiten met je baby, begint hij plotseling hard te huilen en lijkt het erop dat hij ergens pijn heeft, let dan even goed op of je misschien een wesp ziet wegvliegen. Check daarna direct zijn huid op zwellingen of rode plekken. De symptomen na een wespensteek bij baby’s en kinderen zijn hetzelfde als bij volwassenen.

Wespensteek behandelen

Is je kind gestoken door een wesp? Behandel de wespensteek als volgt:

 1. Kijk of er een angel is achtergebleven. Verwijder deze door met je nagels over de huid te schrapen. Je kunt de angel er beter niet uittrekken door hem met twee vingers vast te pakken, want dan wordt het gif uit de angel juist in de huid geperst.
 2. Je kunt eventueel het gif uitzuigen met een speciaal uitzuigpompje. Het kan ook met je mond, maar spuug het gif daarna wel direct uit.
 3. Koel de gezwollen plek met een koude washand, nat kompres of een koelelement. Pas bij baby’s op met bevroren koelelementen: leg deze nooit direct op de huid, maar doe er een handdoek omheen.
 4. Als je kind veel pijn of jeuk heeft, kun je er een speciale zalf op smeren. Middeltjes tegen wespensteken en andere insectenbeten zijn verkrijgbaar bij de drogist of apotheek, maar controleer wel vanaf welke leeftijd ze gebruikt mogen worden. Lees voor gebruik de bijsluiter.
 5. Zorg ervoor dat je kind niet aan de plek krabbelt of wrijft. Dit kan de klachten verergeren.
 6. Wordt de plek wel heel erg dik? Of krijgt je kind andere klachten? Neem dan contact op met de huisarts.

Kinder EHBO-video: insectenbeten

Video: Tips en trucs bij het benadelen van verschillende insectenbeten.

Steek van een hornaar

In Nederland komt ook de hornaar (paardenwesp) voor. Dit is een grote wespensoort van zo’n 3,5 centimeter lang, die roodbruin van kleur is. Ze zien er misschien angstaanjagend uit en een hornaarsteek doet in het begin meer pijn dan een wespensteek, maar de klachten daarna zijn hetzelfde. Je hoeft je dus geen zorgen te maken na een steek van een hornaar. Is je kind gestoken, dan kun je de plek op dezelfde manier behandelen als een wespensteek.

Overgevoeligheid wespensteek

Bij een overgevoeligheid voor wespensteken zijn de klachten heviger dan normaal. De zwelling is veel groter: soms kan een arm of been wel twee keer zo dik worden door een wespensteek. Ook kan de opgezwollen plek warm aanvoelen. Bij een overgevoeligheid blijft het in principe wel bij een lokale reactie, alleen op de plek van de steek dus. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken, tenzij de steek in de buurt van de keel of in de mond is. Bel in dat geval direct 112.

Allergische reactie wespensteek

Een wespenallergie ontstaat pas ná de eerste steek. Het lichaam maakt dan allergische antistoffen aan tegen het wespengif. Pas als je kind daarna nog een keer wordt gestoken, kan de allergie tot uiting komen. Een wespenallergie ontwikkelt zich soms pas als een kind al vaker is gestoken.

Als je kind een wespenallergie heeft, kan een wespensteek zulke hevige reacties geven dat het levensgevaarlijk wordt. Dat komt door het vrijkomen van het stofje histamine. Hierdoor kunnen allerlei klachten optreden, van mild tot zeer ernstig:

 • Jeukende roodheid over het hele lichaam
 • Zwellingen en bulten op andere plekken dan waar je kind gestoken is
 • Opgezwollen lippen of oogleden
 • Opgezwollen handpalmen of voetzolen
 • Zwellingen van de tong of keel
 • Misselijkheid en overgeven
 • Diarree
 • Hartkloppingen
 • Heesheid
 • Benauwdheid of een piepende ademhaling
 • Flauwvallen, buiten bewustzijn raken (anafylactische shock)
 • Blauw worden

Tip: zo handel je het beste al je kind flauwvalt.

In het geval van een allergie krijgt je kind deze symptomen meestal binnen vijf minuten tot een kwartier na de wespensteek. Bel bij een allergische reactie altijd 112.

Wespensteek in mond, tong, keel of nek

Bel sowieso 112 als je kind is gestoken in zijn mond, tong of keel, of rondom zijn nek. Ook als je kind níet allergisch of overgevoelig is. Door de zwelling kan je kind ademhalingsproblemen krijgen. In sommige gevallen kunnen de luchtwegen zelfs helemaal worden afgesloten, wat levensgevaarlijk is.

Andere redenen om 112 te bellen na wespensteek

Is je kind gestoken door een wesp, of vermoed je dat, en heeft hij een van onderstaande symptomen, bel dan ook 112:

 • Je baby heeft moeite met ademhalen of is benauwd.
 • De tong, lippen of nek van je kind zijn opgezwollen.
 • Je kind is versuft of raakt buiten bewustzijn.
 • Er ontstaan zwellingen op andere plekken dan waar je kind is gestoken.

Adrenalinepen bij wespensteek

Is je kind allergisch voor wespensteken? Dan is het belangrijk dat zijn school en mensen waar hij over de vloer komt dit weten, ook als je kind hiervoor een adrenalinepen bij zich heeft. Reageert hij hevig op een wespensteek, dan moet hij deze adrenalinepen gebruiken en daar heeft hij (waarschijnlijk) hulp bij nodig.

Je gebruikt een adrenalinepen als volgt: open de dop en duw de pen minimaal tien seconden tegen de bovenkant van het bovenbeen. Het naaldje komt er dan vanzelf uit en prikt dwars door kleding heen. Bel ook altijd 112.

Tips: wespensteek voorkomen

 1. Wespen komen af op eten en drinken. Hou eten en drinken zoveel mogelijk afgedekt als je buiten eet. Wespen komen niet alleen af op zoet eten en drinken, maar ook op vlees en vis.
 2. Zorg dat je erbij bent als je kind in de zomer buiten iets eet of drinkt. Hou in de gaten of er geen wespen om hem heen zoemen, of op zijn eten of drinken gaan zitten.
 3. Laat je kind in de zomer buiten uit een rietje drinken. Daarmee verklein je de kans dat hij per ongeluk een wesp in zijn mond krijgt. Is er geen rietje, kijk dan goed of er geen wesp in zijn beker of bij zijn mond zit.
 4. Ruim buiten etensresten, glazen, blikjes drinken of ijsverpakkingen op, zodra ze leeg zijn.
 5. Wespen komen af op zoete geuren. Niet alleen van cola of ijs, ook parfum en zoete geurstoffen trekken wespen aan. Gebruik zeker ’s zomers geurvrije verzorgingsproducten voor je kind.
 6. Probeer plekken met veel wespen te vermijden. Ga dus niet in de buurt van een prullenbak zitten picknicken en eet ijsjes niet op bij de snackbar, maar liever een eindje verderop.
 7. Sla niet naar wespen. Als je een wesp probeert weg te jagen, voelt hij zich bedreigd en steekt hij sneller.
 8. Vliegt er een wesp om je kind heen? Dan kan je kind het beste zo min mogelijk bewegen of heel rustig weglopen. Als hij met zijn armen zwaait of in paniek wegrent, is de kans groter dat de wesp tegen hem aan vliegt en steekt. Leg dit ook uit aan je kind. Wacht samen rustig tot de wesp wegvliegt.
 9. Een wespenval in je tuin kan helpen, als je hem maar ver genoeg weghangt van de plek waar je kind speelt, eet of drinkt. In een wespenval doe je meestal een zoete vloeistof, waar wespen op afkomen.
 10. Plaats een hor voor het raam van de kinderkamer en eventueel ook andere kamers. Zeker als het raam in de zomer veel openstaat.
 11. Zit er een wespennest bij jouw huis in de buurt? Probeer dit dan niet zelf weg te halen, maar schakel een wespenbestrijdingsdienst in. Vaak kan dit via de gemeente.

Andere insectenbeten

Niet alleen wespen zie je veel in de zomer, ook muggen, bijen en andere insecten zijn dan actief. Lees hier meer over muggenbeten, mierenbeten en andere insectenbeten.

Meer lezen: Heeft je kind bultjes van de eikenprocessierups? Check hier wat je het beste kunt doen. 

Bron: EHBO.nl