Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zonneallergie bij baby's en kinderen

Zonneallergie is een vervelend kwaaltje, waar ook baby’s en kinderen last van kunnen krijgen. Maar waarom krijgen sommige kinderen uitslag van de zon en andere niet? En wat kun je doen als je kind zonneallergie heeft?

In samenwerking met expert

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Wat is zonneallergie?

In zonlicht zit uv-straling (ultraviolette straling), die ervoor zorgt dat je huid bruin wordt of verbrandt. Zonneallergie is een afwijkende reactie van de huid op uv-straling.

Advertentie

Reageert de huid niet goed op het ultraviolette licht, dan ontstaat er huiduitslag, oftewel zonneallergie. Deze vorm van allergie komt bij ongeveer tien tot vijftien procent van de volwassenen voor en ook kinderen kunnen er last van krijgen. Kinderen met eczeem of een gevoelige huid lopen een groter risico. Tips voor kinderen met constitutioneel eczeem en de beste behandelingmethodes.

Tip! Via deze link bestel je uv-beschermende badkleding voor kinderen

Symptomen zonneallergie bij je kind

Zonneallergie is een pijnlijke huiduitslag met jeukende blaasjes, bultjes of vlekken en vaak wat zwelling, die plotseling ontstaat als de huid in de zon is geweest. Deze uitslag kan zich uitbreiden naar delen van het lichaam die bedekt zijn gebleven tot zonneallergie op het gezicht. Sommige antibiotica lokken ook zonneallergie uit, net als bepaalde cosmetica of eczeem.

Zonneallergie leidt niet altijd meteen tot klachten. Soms ontstaan die pas dagen nadat de huid in de zon is geweest. Kinderen hebben er aan het begin van de zomer de meeste kans op, omdat hun huid dan nog niet is gewend aan de straling van de zon. Heeft je kind last gehad van zonneallergie, dan krijgt hij er het volgende voorjaar mogelijk weer last van.

Advertentie

Tip: Kijk ook eens naar onze KinderEHBO video over oververhitting.

zonneallergie
Dit kind heeft last van zonneallergie in de vorm van jeukende blaasjes. 

Als je kind te lang onbeschermd in de zon speelt, kan hij een zonnesteek oplopen. Hoe herken je het en is het gevaarlijk? Lees er hier meer over.

Behandeling zonneallergie

Zonneallergie is niet ernstig, maar het kan wel behoorlijk vervelend zijn. Het jeukt flink en kan branderig aanvoelen. Heeft je kind last van zonneallergie, dan kun je zijn huid koelen met natte doeken en de jeuk verlichten met mentholpoeder. Krabben is in elk geval geen goed idee, want dit maakt de jeuk alleen maar erger.

Advertentie

Zie ook: Warmte-uitslag bij je baby, wat kun je ertegen doen?

Voorzorgsmaatregelen om zonneallergie te voorkomen:

Wanneer naar de huisarts?

Heeft je kind veel last van zonneallergie, ga dan naar de huisarts. Hij kan een anti-allergiedrankje (antihistaminicum) voorschrijven, dat de allergische reactie tegengaat. Of, in ernstiger gevallen, een zonneallergie crème of zalf met corticosteroïden.

Vaak schrijft een arts hormoonzalf voor. Veel ouders vinden dat geen prettig idee. Zijn er risico’s voor je kind? Dit zeggen experts erover.

Voorkomen zonneallergie

Schijnt de zon en ga je met je kind naar buiten, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de kans te verkleinen dat hij last van zonneallergie krijgt. Het belangrijkste bij zonneallergie is de huid langzaam te laten wennen aan de zon. Ook kun je het volgende doen:

  1. Zorg dat je kind tussen 11.00 en 15.00 uur niet in de felle zon zit.
  2. Stel je kind niet te lang bloot aan zonlicht.
  3. Trek je kind kleding aan om de huid te beschermen en laat hem een pet of zonnehoedje dragen. Die vind je hier.
  4. Trek je kind uv-werende zwemkleding aan als hij gaat zwemmen.
  5. Smeer je kind goed in met een (pH-neutrale) zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, SPF50. Doe dit elke twee uur én elke keer na het zwemmen.

Lees hier meer over veilige zonnebrandcrèmes voor kinderen: welke factor en filter kies je?

Tip: 5 spelletjes om het insmeren leuker te maken voor je kind.

Video: wat als je kind toch verbrand is?

Video: Tips van dermatoloog: do's en don'ts bij zonnebrand.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: NHG, Huidfonds

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Marjolein Leenarts is medisch specialist in huidziekten oftewel dermatoloog en werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum Beverwijk. Dit ziekenhuis staat bekend om haar expertise op het gebied van huid- en brandwonden. Ook is zij de vrouw achter de succesvolle cosmeticalijn genaam Drs Leenarts. Producten voor jong en oud, alles gebaseerd op dermatologische kennis en wetenschap en parfumvrij!

In 2015 verscheen haar ‘Handboek over de huid 0-4 jaar’, een compleet naslagwerk met alle ins & outs over de kinderhuid. Ook is zij vaak te zien/horen op tv, zoals bij Shownieuws, Editie NL, Rambam en RTL Boulevard.

Voor meer informatie: kijk op: drleenarts.com en voor achtergrond:
Instagram
Facebook
YouTube
LinkedIn

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier