Wat is zonneallergie?
In zonlicht zit uv-straling (ultraviolette straling), die ervoor zorgt dat je huid bruin wordt of verbrandt. Zonneallergie is een afwijkende reactie van de huid op UV-straling.
Reageert de huid niet goed op UV-straling, dan ontstaat er huiduitslag, oftewel zonneallergie. Deze vorm van allergie komt bij ongeveer tien tot vijftien procent van de volwassenen voor en ook kinderen kunnen er last van krijgen. Kinderen met eczeem of een gevoelige huid lopen een groter risico.
Heeft jouw kind eczeem? Hier vind je handige tips en de beste behandelingmethodes.
Symptomen zonneallergie
Zonneallergie is een pijnlijke huiduitslag met jeukende blaasjes, bultjes of vlekken en vaak wat zwelling, die plotseling ontstaat als de huid in de zon is geweest. Deze uitslag kan zich uitbreiden naar delen van het lichaam die bedekt zijn gebleven tot zonneallergie op het gezicht. Sommige antibiotica lokken ook zonneallergie uit, net als bepaalde cosmetica of eczeem.
Zonneallergie leidt niet altijd meteen tot klachten. Soms ontstaan die pas dagen nadat de huid in de zon is geweest. Kinderen hebben er aan het begin van de zomer de meeste kans op, omdat hun huid dan nog niet is gewend aan de straling van de zon. Heeft je kind last gehad van zonneallergie, dan krijgt hij er mogelijk het volgende voorjaar weer last van.
Tip: Kijk ook eens naar onze KinderEHBO video over oververhitting.
Dit kind heeft last van zonneallergie in de vorm van jeukende blaasjes.
Een zonnesteek?
Als je kind te lang onbeschermd in de zon speelt, kan hij een zonnesteek oplopen. Hoe herken je het en is het gevaarlijk? Lees er meer over een zonnesteek bij je kind.
Wat te doen bij zonneallergie bij je kind?
Zonneallergie is niet ernstig, maar het kan wel behoorlijk vervelend voor je baby of kind zijn. Het jeukt flink en kan branderig aanvoelen. Heeft je kind last van zonneallergie?
- 01.
Vermijd de felle zon
Beperk directe blootstelling aan zonlicht, zeker tussen 11.00 en 15.00 uur wanneer de zon het sterkst is. - 02.
Bescherm de huid goed
Smeer je kind royaal in met zonnebrandcrème (minstens SPF 30, liever SPF 50), ook op bewolkte dagen. Doe dit elke twee uur én elke keer na het zwemmen. Lees hier meer over veilige zonnebrandcrèmes voor kinderen: welke factor en filter kies je?
Laat ze daarnaast luchtige, lange kleding dragen en een hoed of pet om het gezicht en hoofd te beschermen. Tip: trek je kind uv-werende zwemkleding aan als hij gaat zwemmen. - 03.
Koel de huid bij jeuk
Een nat, koel washandje op de huid kan de jeuk verzachten. Even een rustmoment met een koude doek op de plek doet vaak goed. - 04.
Kies voor een milde crème
Gebruik een parfumvrije, zachte crème om de huid te kalmeren. Aloë vera of zinkzalf kan prettig zijn. Vermijd producten met alcohol of parfum, die kunnen irriteren. - 05.
Voorkom krabben
Krabben maakt de uitslag vaak erger en vergroot de kans op infecties. Houd de nagels kort en bied afleiding als de jeuk opspeelt.
Lees ook: Warmte-uitslag bij je baby, wat kun je ertegen doen?
Wanneer naar de huisarts?
Heeft je baby of kind veel last van zonneallergie? Ga dan naar de huisarts. Hij kan een anti-allergiedrankje (antihistaminicum) voorschrijven, dat de allergische reactie tegengaat. Of, in ernstiger gevallen, een zalf met corticosteroïden.
Vaak schrijft een arts hormoonzalf voor. Vind je dat geen prettig idee en zijn er risico's voor je kind? Dit zeggen experts erover.