Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zonneallergie bij baby's en kinderen

Zonneallergie is een vervelend kwaaltje waar ook baby’s en kinderen last van kunnen krijgen. Maar waarom krijgen sommige kinderen uitslag als ze in de zon hebben gezeten en andere niet? En wat kun je doen als je kind last heeft van zonneallergie?

Wat is zonneallergie?

Zonneallergie is een afwijkende reactie van de huid op de ultraviolette straling (uv) in zonlicht. Normaal gesproken zorgt deze straling er alleen voor dat je bruin wordt of verbrandt. Normaal gesproken zorgt deze straling er alleen voor dat je bruin wordt of verbrandt.

Advertentie

Reageert de huid niet goed op het ultraviolette licht, dan ontstaat er huiduitslag oftewel zonneallergie. Deze vorm van allergie komt bij ongeveer 10 tot 15 procent van de volwassenen voor en ook kinderen kunnen er last van krijgen. Kinderen met eczeem of een gevoelige huid lopen een groter risico. Tips voor kinderen met constitutioneel eczeem en de beste behandelingmethodes. 

Symptomen

Zonneallergie is een pijnlijke huiduitslag met jeukende blaasjes, bultjes of vlekken en vaak wat zwelling die plotseling ontstaat als de huid in de zon is geweest. Deze uitslag kan zich uitbreiden naar delen van het lichaam die bedekt zijn gebleven. Sommige antibiotica lokken ook zonneallergie uit, net als bepaalde cosmetica of eczeem.

Zonneallergie leidt niet altijd meteen tot klachten. Soms ontstaat het pas dagen nadat de huid in de zon is geweest. Kinderen hebben er aan het begin van de zomer de meeste kans op, omdat de huid dan nog niet is gewend aan de straling van de zon. Heeft je kind last gehad van zonneallergie, dan krijgt hij er het volgende voorjaar mogelijk weer last van.

Tip: kijk ook eens naar onze KinderEHBO video over oververhitting.

zonneallergieDit kind heeft last van zonneallergie in de vorm van jeukende blaasjes. 

Behandeling zonneallergie

Zonneallergie is niet ernstig, maar het kan wel behoorlijk vervelend zijn. Het jeukt flink en kan branderig aanvoelen. Heeft je kind last van zonneallergie dan kun je de huid koelen met natte doeken, of de jeuk verzachten door middel van mentholpoeder. Krabben is in elk geval geen goed idee, want dit maakt de jeuk alleen maar erger.

Wanneer naar de huisarts?

Heeft je kind veel last van zonneallergie, ga dan naar de huisarts. Hij kan een anti-allergiedrankje (antihistaminicum) voorschrijven dat de allergische reactie tegengaat. Of, in ernstiger gevallen, een crème of zalf met corticosteroïden.

Voorkomen zonneallergie

Schijnt de zon en ga je met je kind naar buiten, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de kans te verkleinen dat hij last van zonneallergie krijgt. Het belangrijkste bij zonneallergie is de huid langzaam te laten wennen aan de zon. Ook kun je het volgende doen:

  1. Zorg dat je kind tussen 11.00 en 15.00 uur niet in de felle zon zit.
  2. Stel je kind niet te lang bloot aan zonlicht.
  3. Trek je kind kleding aan om de huid te beschermen en laat hem een pet of zonnehoedje dragen. 
  4. Trek je kind uv-beschermende zwemkleding aan als hij gaat zwemmen.
  5. Smeer je kind goed in met een (pH-neutrale) zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (50). Doe dit elke twee uur én elke keer na het zwemmen.

Lees hier meer over veilige zonnebrandcrèmes voor kinderen: welke factor en filter kies je?

Tip: 5 spelletjes om het insmeren leuker te maken voor je kind. 

Bronnen: NHG, Huidfonds

Video: wat als je kind toch verbrand is?

Video: Tips van dermatoloog: do's en don'ts bij zonnebrand.

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Marjolein Leenarts is medisch specialist in huidziekten oftewel dermatoloog en werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum Beverwijk. Dit ziekenhuis staat bekend om haar expertise op het gebied van huid- en brandwonden. Ook is zij de vrouw achter de succesvolle cosmeticalijn genaam Drs Leenarts. Producten voor jong en oud, alles gebaseerd op dermatologische kennis en wetenschap en parfumvrij!

In 2015 verscheen haar ‘Handboek over de huid 0-4 jaar’, een compleet naslagwerk met alle ins & outs over de kinderhuid. Ook is zij vaak te zien/horen op tv, zoals bij Shownieuws, Editie NL, Rambam en RTL Boulevard.

Voor meer informatie: kijk op: drleenarts.com en voor achtergrond:
Instagram
Facebook
YouTube
LinkedIn