Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Let op voor heet water uit tuinslang

Warm weer? Tijd voor een opblaasbadje in de tuin. Maar let op als je het bad vult met de tuinslang: het restje water dat er nog in zit, kan gloeiend heet zijn.

Advertentie

Een pijnlijk praktijkvoorbeeld komt uit Australië. Dominique Woodger gebruikte de tuinslang om het opblaasbad van haar negen maanden oude baby te vullen. Maar het water dat uit de slang kwam, bleek zo heet dat haar zoontje tweedegraads brandwonden opliep.

Tweedegraads brandwonden

Dominique had niet door dat het water zo heet was toen ze de kraan opendraaide. Haar zoontje, dat dicht bij het bad en de tuinslang zat, kreeg het water over zich heen. ‘Ik dacht dat hij moest huilen omdat hij boos was. Hij haat waterspetters in zijn gezicht,’ vertelt de moeder. ‘Ik realiseerde me op dat moment nog niet dat het water uit de slang bloedheet was.’

Toen de moeder even later de huid van haar zoontje zag, schrok ze zich rot. ‘Zijn huid liet los en de rechterkant van zijn lichaam zat onder de blaren.’ De temperatuur in haar woonplaats Phoenix liep die dag op tot 45 graden Celsius. Het water in de tuinslang was door de zon opgewarmd tot zo’n 65 graden. Volgens brandweerman Larry Subervi kun je met zo’n hoge temperatuur na tien tot dertig seconden al tweedegraads brandwonden oplopen.

Waarschuwing

Door haar verhaal te delen wil Dominique andere ouders waarschuwen voor het gevaar van heet water uit een tuinslang. ‘Wees voorzichtig. Voel eerst hoe warm het water is dat eruit komt voordat je ermee in de buurt van je kind komt.’

Legionella voorkomen, water laten stromen

Naast de temperatuur vormt bij water uit de tuinslang ook legionella een gevaar. Als de kraan een tijd niet is gebruikt, kunnen er in het water in de tuinslang bacteriën groeien.

De legionellabacterie die in het leidingwater voorkomt is niet gevaarlijk als je het water drinkt of er voedsel mee bereidt, maar wel als de temperatuur van het water tussen de 25 en 45 graden Celsius is en het niet vers is (stilstaand). Daarom is het belangrijk om voor gebruik de tuinslang door te laten stromen. Dit geldt ook voor kranen die je niet wekelijks gebruikt.

Bron: Metronieuws.nl / Littlethings.com – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier