Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
WIEG geboorteverlof

Alles over de Wet WIEG: Invoering Extra Geboorteverlof voor partners

Zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, calamiteitenverlof, geboorteverlof en ouderschapsverlof. Er zijn veel verschillende soorten verloven. Sinds 1 januari 2019 is de Wet WIEG (invoering extra geboorteverlof voor partners) voor een deel ingegaan en vanaf 1 juli 2020 wordt die wet uitgebreid. Wat houdt deze wet in en wat betekent het voor jou en je partner?

Advertentie

Wat is de wet WIEG?

Sinds 1 januari 2019 staat in de wet dat partners recht hebben op één werkweek gedeeltelijk doorbetaald geboorteverlof na de geboorte van hun baby. Ook als je partner bevalt van een meerling, heb je recht op verlof van één werkweek. Als er een tweeling geboren wordt, krijg je dus geen dubbel verlof.

Die wet wordt vanaf 1 juli 2020 uitgebreid met vijf weken. De wet wordt (heel toepasselijk) de ‘WIEG’ genoemd, wat staat voor Wet Invoering Extra Geboorteverlof.

Tip: Wordt jullie kindje bijna geboren? Check even of jullie er helemaal klaar zijn met deze briljante aanvulling op de standaard babyuitzetlijst.

Geboorteverlof

Onder de oude regelgeving hadden partners na de bevalling van hun baby recht op twee dagen betaald verlof. Dat geboorteverlof is sinds 1 januari 2019 uitgebreid naar vijf dagen bij een fulltime baan. Dus iemand met een fulltime werkweek heeft recht op veertig uur geboorteverlof. Een parttimer die wekelijks bijvoorbeeld drie dagen acht uur werkt, mag 24 uur verlof opnemen. De werknemer mag zelf bepalen wanneer hij het verlof inzet. Wel moet dat binnen vier weken na de bevalling gebeuren. Het verlof kan dus ook worden verspreid over die vier weken.

Advertentie

Lees ook: Dit zijn de regels voor vaderschaps- en partnerverlof

Aanvullend geboorteverlof

Nu is het aanvullend geboorteverlof nog drie dagen en onbetaald. Dat verandert vanaf 1 juli 2020, want dan mag een werknemer na het geboorteverlof vijfmaal de wekelijkse arbeidsduur opnemen. Dit moet wel binnen zes maanden na de geboorte van de baby gebeuren. Het aanvullend geboorteverlof is onbetaald, maar werknemers hebben wel recht op een uitkering van het UWV. Dit is 70 procent van het dagloon, tot maximaal 70 procent van het maximum dagloon.

Ook bij het aanvullend geboorteverlof mag de werknemer zelf bepalen wanneer hij het verlof inzet. Een werkgever kan wel bezwaar maken als een werknemer bijvoorbeeld onmisbaar is in het bedrijf of als een werkgever geen vervanger kan vinden.

De WIEG: hier heb je recht op

Als de wet op 1 juli 2020 helemaal is ingevoerd, heb je hier recht op:

 • Een volledige werkweek geboorteverlof. Je mag zelf indelen wanneer je geboorteverlof opneemt, maar dit moet wel in de eerste vier weken na de bevalling gebeuren. Het loon wordt volledig uitbetaald.
  Als er een tweeling geboren wordt, krijgt de partner géén dubbel geboorteverlof.
 • Vijf werkweken aanvullend geboorteverlof. Per 1 juli 2020 komt er naast de volledige werkweek geboorteverlof, nog een aanvullend geboorteverlof van maximaal vijf werkweken bij. De partner mag deze indelen in de eerste zes maanden na de bevalling. Wel is het verstandig om dit altijd te overleggen met de werkgever.

De vergoeding is 70 procent van het dagloon, tot maximaal 70 procent van het maximum dagloon. Dit bedrag krijgt je werkgever van het UWV. Het is aan de werkgever hoe dit wordt verrekend in het loon. Er zijn CAO’s waarin er 100 procent loon wordt uitbetaald.

Advertentie

Als je partner minder dagen of helemaal geen dagen van het geboorteverlof opneemt, kan hij die dagen niet aan jou geven.

Als je baby vóór 1 juli 2020 wordt geboren, val je nog onder de oude regeling. Als je baby op 1 juli 2020 of daarna wordt geboren, dan geldt de nieuwe regeling. Ben je zwanger of hoop je binnenkort zwanger te worden? Het is verstandig om alvast na te denken over de indeling van het geboorteverlof.

Tip! Bereken hier op hoeveel zwangerschapsverlof je recht hebt

Waarom wordt de wet WIEG ingevoerd?

Er zijn meerdere redenen waarom de WIEG wordt ingevoerd. Zo moet de WIEG ervoor zorgen dat partners vaker en langer geboorteverlof kunnen opnemen. Op die manier kunnen jij en je partner meer tijd doorbrengen met je pasgeboren baby. Uit onderzoek is gebleken dat partners die meteen na de geboorte van hun kind verlof opnemen, later meer betrokken zijn bij de opvoeding. Ook is het beter voor de ontwikkeling van een kind als beide ouders in een vroeg stadium betrokken zijn bij de zorg en de opvoeding.

De WIEG wordt ook ingevoerd zodat er een betere balans komt tussen werk en privé voor beide ouders. Veel moeders gaan na de geboorte van hun kind minder werken. Als moeders er een langere tijd uit zijn door zwangerschaps- en geboorteverlof, kan dat hun carrière negatief beïnvloeden. Met de WIEG is het de bedoeling dat vaders ook langer verlof opnemen.

Lees ook: Werken na zwangerschapsverlof

Voor wie is de WIEG?

De WIEG is alleen voor werknemers in loondienst. Dit betekent dat zzp’ers en freelancers buiten de boot vallen. Zelfstandigen bepalen en betalen hun eigen verlofperiodes.

 • Adoptieouders en pleegouders
  Ook voor ouders die een kind hebben geadopteerd of een pleegkind hebben, verandert de duur van het verlof. Deze ouders hadden eerst recht op vier weken betaald ‘hechtingsverlof’. Sinds 1 januari 2019 is dit zes weken.

Check hier: Adoptieverlof, op hoeveel dagen heb je recht?

Verschillende soorten verloven

Zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, calamiteitenverlof, geboorteverlof (kraamverlof, vaderschapsverlof of partnerverlof) en ouderschapsverlof. Ouders kunnen op van alles en nog wat aanspraak maken. Hieronder vind je ze kort op een rij.

 1. Zwangerschapsverlof
  Als je zwanger bent heb je recht op zes weken zwangerschapsverlof vóór de datum dat je bent uitgerekend. Maar als je wilt, mag je doorwerken tot vier weken voor de bevalling. Lees hier meer over zwangerschapsverlof.
 2. Bevallingsverlof
  Na de geboorte van je baby heb je recht op tien weken verlof. Meestal worden de begrippen zwangerschaps- en bevallingsverlof samen gewoon zwangerschapsverlof genoemd.
 3. Calamiteitenverlof
  Calamiteitenverlof, ook wel verzuimverlof genoemd, is verlof dat je opneemt vanwege spoedeisende, onvoorziene of bijzondere persoonlijke omstandigheden. Dit kan bijvoorbeeld als je kind ziek is, maar ook als je partner bevalt of als er privéomstandigheden zijn. Het hangt van de situatie af hoe lang calamiteitenverlof duurt. Dit kan een paar uur zijn, tot een paar dagen. Meestal betaalt je werkgever je salaris door tijdens dit verlof. Bespreek dit vooral met je werkgever, want misschien heb jij een CAO waar andere regels in staan.
 4. Geboorteverlof
  Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, vaderschapsverlof of partnerverlof genoemd. Sinds 1 januari 2019 krijgen partners eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door. De werknemer kan deze verlofdagen zelf opnemen, maar moet dit wel binnen vier weken na de geboorte van het kind doen.
 5. Ouderschapsverlof
  Ouderschapsverlof is het verlof dat iedere ouder die zorgt voor een kind jonger dan acht jaar kan opnemen. Dit geldt voor de vader en de moeder. Het verlof is bedoeld om meer tijd door te brengen met je kind of kinderen. Per kind heeft een ouder recht op een aantal uren aan ouderschapsverlof. Het verlof kan ook worden opgenomen voor adoptie-, pleeg- en stiefkinderen die bij de ouders wonen. Bereken hier op hoeveel uur jij aanspraak kan maken.
 6. Partner- en vaderschapsverlof
  Deze termen bestaan sinds 1 januari 2019 niet meer: ze vallen nu onder het geboorteverlof. Je hebt recht op partnerverlof als je de partner bent van de moeder van het kind en:
 • ongehuwd met haar samenwoont.
 • geregistreerd partners of getrouwd bent.
 • de baby hebt erkend.

Lees ook: Alles over het erkennen van je kind

Bronnen: fnv.nlRijksoverheid.nl

Redactioneel – Offer – Kraamtijd en ontzwangeren

Zorg dat je goed voorbereid bent

Kraampakket
Shop nu