Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Alles over het organiseren van een kraamfeest

Een groot kraamfeest in plaats van allemaal losse kraambezoekjes: steeds meer ouders kiezen hiervoor. Zeker als je veel familie of vrienden hebt, is zo’n kraamfeest of babyborrel een ideale oplossing. 10 tips om er een geweldig feest van te maken.

Advertentie

Waarom een kraamfeest?

Door een kraamfeest te organiseren zorg je ervoor dat je minder losse bezoekjes krijgt. Je nodigt alle visite gewoon in één keer uit op een vaste ochtend of middag. Op deze manier zal het de eerste weken na de geboorte van je baby lekker rustig zijn in huis. Je leeft niet van visite naar visite, hoeft geen afspraken tussen je voedingen door te plannen en hebt alle tijd voor elkaar. Zo kunnen jullie in alle rust wennen aan het nieuwe ritme met een baby in huis.

Voordelen van een kraamfeest

Het belangrijkste voordeel is dus de rust die je creëert en de vele kraambezoekjes die je vermijdt. Maar er zijn meer voordelen:

 • Je bent in één keer klaar.
 • Je kunt de borrel organiseren op een moment dat je jezelf weer een beetje de oude voelt en wat meer energie hebt om mensen te ontvangen.
 • Er komen veel mensen tegelijk, die ook gezellig met elkaar kunnen kletsen, in plaats van met jou. Schuif af en toe bij een groepje aan en vertel je verhaal in één keer aan meerdere mensen tegelijk.
 • Je kunt hulp vragen bij de organisatie, of het ergens in een restaurant of zaaltje organiseren, dat scheelt je veel gedoe.
 • Ook mensen die je liever niet individueel op kraamvisite zou willen hebben (verre tantes en kletsgrage buurvrouwen) kunnen op een babyborrel toch makkelijk langskomen. En je hoeft maar kort met ze te praten, onder het mom van: ‘Ik ga even door naar de volgende gasten’.
 • Je hoeft maar één keer (een heleboel) beschuitjes met muisjes te smeren.

Maar er zijn ook nadelen

Toch zijn er zeker ook een aantal minder positieve dingen te noemen.

 • Je moet een paar weken na je bevalling al een heel feest organiseren, terwijl je daar misschien niet de energie voor hebt.
 • Je zult lang niet al je vrienden en familie echt uitgebreid kunnen spreken.
 • De gasten zullen ook niet allemaal heel uitgebreid je baby kunnen bewonderen.
 • Organiseer je het thuis, dan blijft er na de borrel een flinke bende en afwas achter.
 • Organiseer je het ergens anders, dan kan dat best weleens in de kosten lopen.
 • Het is maar afwachten of je baby zich goed gedraagt tijdens de borrel. Krijgt hij een flinke huilbui, dan kan dat misschien stress bij jou veroorzaken.
 • Je hebt de eerste paar weken vóór het kraamfeest weinig visite.

Wanneer een kraamfeest?

Een kraamfeest vindt meestal tussen de vier en acht weken na de bevalling plaats. Op dat moment is je kind nog echt een kleine baby, wat de meeste mensen toch altijd erg bijzonder vinden om te zien. En jij bent waarschijnlijk al redelijk opgeknapt van de bevalling, zodat je genoeg energie hebt om een paar uurtjes te kletsen.

Advertentie

Het handigst is om de uitnodiging voor je kraamfeest meteen met het geboortekaartje mee te sturen. Je kunt een uitnodigingstekst op het kaartje zelf laten drukken, of losse kraamfeestkaartjes maken. Als je het op de laatste manier doet, kun je ook sommige mensen een geboortekaartje sturen zónder uitnodiging voor de kraamborrel.

Meerdere feesten

Je kunt er ook voor kiezen om twee of drie kraamborrels te houden: een voor familie, een voor vrienden en eventueel nog een voor buren, kennissen en collega’s. Zo voorkom je te grote drukte in huis, maar heb je toch de voordelen van een rustige kraamtijd zonder elke dag kraamvisite te krijgen.

Tien tips

 1. Thuis of op locatie?

  Bedenkt eerst of je de babyborrel thuis wilt houden, of ergens anders. Misschien mag het bij je (schoon)moeder thuis? Of je kiest voor een leuk restaurant, een gezellig zaaltje of een lunchroom met een mooie tuin. Als je het op een andere plek organiseert, scheelt dat jou veel voorbereiding en opruimwerk.

 2. Begin voor de bevalling

  Als je het grootste deel van het kraamfeest al voor de geboorte hebt afgevinkt, hou je het lekker rustig na de bevalling. Dat scheelt veel stress.

  Advertentie
 3. Cadeaulijst?

  Om dubbele kraamcadeautjes te voorkomen, of een overvloed aan kleertjes in maat 56 (waar je baby ten tijde van het feest al bijna uit is), kan het slim zijn om een online cadeaulijst op te stellen. De link hierna schrijf je op de uitnodiging. Je gasten kunnen op de lijst afvinken wat ze hebben gekocht.

 4. Vraag hulp

  Je moeder, schoonmoeder, zus of vriendinnen vinden het vast leuk om te helpen bij de organisatie. Misschien kunnen ze allemaal wat bakken, versieringen knutselen of af en toe rondgaan met drankjes en hapjes. Je kunt ook iemand aanwijzen als ‘gastvrouw’, die de gasten ontvangt en in de gaten houdt of er nog genoeg taart en koffie is. Vraag ook iemand om foto’s te maken. Zo kun jij je focussen op je baby.

 5. Versier met foto’s

  Omdat je gasten tijdens een kraamfeest niet allemaal uitgebreid de tijd hebben om je baby vast te houden, is het leuk om wat babyfoto’s uit te printen en als versiering op te hangen. Of maak een fotoboek van de eerste weken. Zo kan iedereen je baby toch goed bekijken.

 6. Centraal bevallingsverhaal

  Heb je geen zin om twintig keer je bevallingsverhaal te vertellen? Iedereen zal er naar vragen, dus misschien is het een idee om een centraal moment in te lassen, door middel van een speech, waarin je ook kort iets vertelt over je bevalling.

 7. Speelruimte voor de kinderen

  Komen er veel kleine kinderen mee? Leg dan een berg speelgoed neer in een hoek of een aparte kamer.

 8. Rustige plek voor je baby

  Zorg ook voor een rustig plekje waar je je baby eventueel kunt neerleggen in de kinderwagen, als de drukte hem te veel wordt. Zo hoef jij ‘m ook niet urenlang te tillen en voorkom je dat hij van hand tot hand gaat (als je dat niet wilt). Je kunt ook kiezen voor een draagzak.

 9. Kraamfeest-hapjes

  Dit mag natuurlijk allemaal roze of blauw zijn. Denk aan beschuit met muisjes, of cupcakes met roze en blauw glazuur. Maar ook slagroomsoesjes, geboortechocolaatjes, cake met slagroom en muisjes, poffertjes of pannenkoekrolletjes doen het altijd goed. Wil je ook hartige hapjes? Dan zijn stokbrood met kruidenboter, wraps met kipfilet, zalm of roomkaas en quiches echte favorieten.

 10. Zorg voor een eindtijd

  Als je op de uitnodiging duidelijk maakt tot hoe laat de borrel duurt, voorkom je dat mensen blijven hangen of verwachten dat ze kunnen mee eten.

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier