Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Mijn baby heeft de hik

Baby’s hebben vaak de hik en dat is hartstikke onschuldig. Waar komt de hik vandaan, heeft je baby er last van en wat kun je doen om de hik te stoppen?

Advertentie

Hikken in de buik

Baby’s kunnen in de baarmoeder al de hik krijgen. Als moeder voel je dan kleine schokjes in je buik. Maar zeker ook na de geboorte hebben veel baby’s (vaak) de hik, vaak na het drinken aan de borst of uit een flesje. Omdat veel volwassenen de hik als lastig of irritant ervaren, gaan we er soms onterecht vanuit dat baby’s er ook last van hebben. Dat is niet zo. De meesten kunnen er zelfs gewoon doorheen slapen. Een baby met de hik is compleet onschuldig. Het is een van de tekenen van goede groei en ontwikkeling. Wat het precieze nut is van hikken, weet eigenlijk niemand – het lijkt geen duidelijk, noodzakelijk doel te hebben.

Tip! Een houten babygym waar je baby lekker onder kan spelen en bewegen shop je hier.

Wat is de hik

De hik is een plotselinge, krachtige onwillekeurige samentrekking (spasme) van het middenrif. Hierdoor ontstaat een hele snelle inademing die stokt door de sluiting van de stemspleet (spleet tussen stemplooien en stembanden). Door deze snelle sluiting hoor je dat typische hik-geluid.

Gemiddeld wordt er één tot vijftig keer per minuut gehikt. De frequentie en de duur kunnen per keer variëren. De baby zelf heeft helemaal niet zoveel last van de hik, tenzij hij op dat moment bijvoorbeeld wil eten of slapen, en dit door de hik niet lukt.

Advertentie

Bij baby’s met reflux werkt het klepje tussen de slokdarm en maag nog niet goed. Als het klepje niet sluit, kan de maaginhoud terugstromen in de slokdarm. Hierdoor wordt het middenrif geprikkeld, met de hik als gevolg.

Oorzaken

Baby’s hebben heel vaak de hik. Hun middenrif is nog niet volgroeid en snel geprikkeld. Te vroeg geboren baby’s hebben daardoor nog vaker de hik. Dit kunnen directe oorzaken zijn van de hik bij baby’s:

 • te snel drinken: vaak komt er lucht mee naar binnen waardoor het middenrif geprikkeld wordt
 • overvoeden: het buikje zwelt op, waardoor het middenrif oprekt
 • teveel lucht naar binnen zuigen: bijvoorbeeld door geen goed vacuüm bij borstvoeding
 • daling temperatuur: de spieren, en dus ook het middenrif, van sommige baby’s trekken samen als de temperatuur daalt
 • allergie: baby’s met astma hebben moeite met genoeg lucht binnenkrijgen waardoor ze gaan hijgen. Hierdoor kan het middenrif spastische bewegingen gaan maken

De hik voorkomen

De hik bij baby’s voorkomen, kan volgens sommigen niet. Toch bestaan er verschillende tips:

 • geef je baby gedurende de dag meerdere kleine beetjes melk in plaats van een paar grote voedingen
 • laat je baby zitten of houd hem rechtop terwijl je hem de borst/fles geeft
 • luister goed naar het geluid dat je baby maakt tijdens het drinken aan de borst: hoor je slurpgeluiden? Dan krijgt hij naast de melk waarschijnlijk lucht binnen. Breng je tepel dan dieper in zijn mondje
 • controleer of de opening van de flesspeen niet te groot is en vervang deze eventueel
 • check de flessen op blokkades: melkresten kunnen ervoor zorgen dat er lucht mee naar binnen gezogen wordt tijdens het drinken
 • laat je baby meerdere keren boeren tijdens de voeding
 • houd je baby rechtop na de voeding

Stop de hik

Om de hik te laten stoppen, zul je de spanning op het middenrif moeten verminderen. Al wordt er ook gezegd dat het geen enkele zin heeft, en je gewoon rustig moet afwachten totdat het over is. Deze tips kun je proberen:

 • masseer het ruggetje van je baby terwijl hij rechtop zit
 • doe een spelletje om hem af te leiden, bijvoorbeeld kiekeboe
 • geef je baby een speentje om op te zuigen
 • geef je baby een beetje suikerwater (alleen als hij oud genoeg is om vast voedsel te eten), dit zou de spanning in het middenrif verlichten. Als je kind vaak de hik heeft, is deze tip niet aan te raden

Lukt het niet? Maak je geen zorgen, De hik is heel onschuldig en gaat vaak snel over. Bovendien heeft je baby er waarschijnlijk helemaal niet zo’n last van. Maak je je toch zorgen? Dan kan het geen kwaad even langs de huisarts te gaan.

Nooit doen

Wat je zeker niet moet doen om je baby van de hik af te helpen is hem laten schrikken, op het ruggetje slaan, druk uitoefenen op de oogjes, op de fontanel drukken of aan het tongetje van je baby trekken. Dat zijn bakerpraatjes die niet werken en je baby alleen maar nog oncomfortabeler zullen laten voelen. Volwassen houden vaak hun adem in als oplossing voor de hik, maar dat mag je nooit bij een baby proberen te doen. Dat is simpelweg gevaarlijk.

Bronnen: Kinderneurologie.eu

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier