Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

mijn vrouw heeft een postnatale

Hoe ga je als partner om met een postnatale depressie?

Na de bevalling komt één op de tien vrouwen in een postnatale depressie terecht. Ook voor de kersverse partner is dat zwaar. Je staat aan de zijlijn. Hoe ga je hiermee om?

Mijn vrouw heeft een postnatale depressie

In de meeste gevallen is de geboorte van een kind en de periode daarna iets om blij van te worden. Het is natuurlijk een vermoeiende, maar ook een bijzondere en gelukkige ervaring. Toch geldt dat niet voor alle nieuwe ouders. Eén op de tien vrouwen komt na de bevalling in een postpartum depressie terecht, ook wel postnatale depressie genoemd, die weken, maanden en soms langer kan aanhouden.

Advertentie

Lees ook: Het verschil tussen de babyblues en een postpartum depressie

Zoek hulp

Ook voor een partner is een postnatale depressie moeilijk en zwaar. Er wordt lichamelijk en geestelijk al een topprestatie van hem verwacht. Als jij daarbij ook nog eens erg neerslachtig bent, wordt het moeilijk voor hem om zelf op de been te blijven.

Komen jullie er samen niet uit, wacht dan niet te lang en zoek (professionele) hulp. Ga naar de huisarts, vraag vrienden, familie en buren om in te springen in het huishouden, bij de boodschappen of om op jullie kind te passen, zodat jij en je partner wat ruimte krijgen om bij te komen.

Ook partner kan in een dip komen

Je partner kan zelf ook in een dip terechtkomen. Verwarring en oververmoeidheid zijn de grootste boosdoeners. Misschien voelt hij zich wel helemaal niet zo gelukkig als er van hem wordt verwacht door de omgeving. Dat kan hem behoorlijk aan het twijfelen brengen. Misschien wordt de druk van zijn eigen verantwoordelijkheidsgevoel te groot en is hij bang zijn baan te verliezen, of erger, om dood te gaan.

Daarnaast betekent de komst van een kind vaak een verandering in de relatie met je geliefde. Je partner moet onder ogen zien dat jouw aandacht nu in eerste instantie op jullie kind gericht is. Die wordt het vijfde wiel aan de wagen, wordt ook wel gezegd. Dat kan jaloerse gevoelens oproepen, waar hij zich vervolgens ook weer schuldig en somber door kan voelen.

Tips voor partners

Een goede nachtrust is de eerste voorwaarde om deze negatieve gevoelens te onderdrukken, hoe moeilijk dat misschien ook te regelen is. Zorg dat je partner zeker de eerste twee weken na de bevalling vrij is en niet te snel weer aan het werk gaat. Te snel terugkeren in het arbeidsproces kan betekenen dat hij na een aantal weken moet afhaken wegens oververmoeidheid, ziekte of depressiviteit.

Daarnaast is het belangrijk om open te zijn over je gevoelens en ze niet op te kroppen. Jij bent tenslotte ook vermoeid en druk en kan niet altijd precies inschatten hoe hij zich voelt. Je kan zijn sombere gevoelens daarom interpreteren als desinteresse, of denken dat hij er een affaire op nahoudt.

Ouderschap betekent tropenjaren draaien. Dat lukt het beste door open naar elkaar te blijven en je gevoelens op tafel te gooien, zodat jullie er allebei iets mee kunnen doen.

Tips: zo verwerk je een traumatische bevalling.

Bron: Lentis,  Mind Blue