Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Ierse tweeling
door

Irish twins: wat is het en wat zijn de voor- en nadelen

We weten allemaal wel wat een tweeling is, maar de term 'Irish twins' of 'Ierse tweeling' is een stuk minder bekend. Wat houdt deze term in en wat zijn de voor- en nadelen van een Ierse tweeling?

Advertentie

De term ‘Ierse tweeling’ verwijst naar ouders met twee kinderen die maximaal twaalf maanden verschillen qua leeftijd.

Waar komt de term vandaan?

Deze term werd voor het eerste gebruikt rond 1800 in de Verenigde Staten. Het was een een manier om de spot te drijven met Ierse katholieke immigrantenfamilies. Deze families bestonden vaak uit boers en zussen die qua leeftijd dicht bij elkaar lagen. De immigranten waren in die tijd relatief nieuw in het land en waren vaak niet erg welvarend. Er werd dan ook op hen neergekeken en slecht over ze gesproken.

Lees ook: Twee kinderen in twee jaar: de voordelen

Negatieve betekenis

Werden je kinderen een ‘Ierse tweeling’ genoemd, dan was dat in die tijd bedoeld als een belediging. Kinderen die qua leeftijd dicht bij elkaar lagen, zag men als een teken van een slechte zelfbeheersing, geen opleiding en geen toegang tot anticonceptie.

Tegenwoordig hoor je de term nog weleens voorbijkomen, maar is de negatieve bijklank voor velen verdwenen. Mensen gebruiken de term nu om op een luchtige manier aan te geven dat hun kinderen dicht bij elkaar liggen qua leeftijd. Toch zijn er nog steeds mensen die de term liever niet gebruiken.

Advertentie

Tip: een duo-kinderwagen is een must bij twee kinderen kort op elkaar. Hier vind je de beste en mooiste exemplaren!

De nadelen van een Ierse tweeling

 1. Weinig tijd om te ontzwangeren

  Als je snel kinderen na elkaar krijgt, heeft je lichaam niet voldoende tijd om te ontzwangeren en te herstellen van de vorige bevalling. Volgens verschillende onderzoeken is het goed om 12 tot 18 maanden te wachten. Dit zorgt ervoor dat de kans op zwangerschapscomplicaties beperkt blijft. Het lichaam heeft dan namelijk genoeg tijd om voedingsstoffen opnieuw aan te vullen. Snel zwanger raken tussen twee kinderen kan ook de kans op een vroeggeboorte of laag geboortegewicht verhogen.

 2. Dubbele kosten

  Ondanks dat er heus wat spullen zijn die je kunt doorgeven aan de tweede, zullen er ook nieuwe babyspullen aangeschaft moeten worden. Een nieuw babybedje, een duokinderwagen, de eventuele kosten van de opvang en vergeet de luiers en billendoekjes niet. Die kosten kunnen behoorlijk oplopen.

  Kijk hier voor de actuele luieraanbiedingen

  Advertentie
 3. Tropenjaren

  Met weinig leeftijdsverschil zul je merken dat de eerste jaren echt tropenjaren zijn. Twee ukkies die nog maar heel weinig zelf kunnen, allebei luiers dragen, ’s nachts wakker worden, misschien wel allebei aan de borst willen: da’s best aanpoten. En wie hoor je nou weer door de babyfoon?

Lees ook: Dit zijn de voordelen (en nadelen) van een groot gezin

De voordelen van een Ierse tweeling

 1. Op één lijn

  In het prille begin natuurlijk nog niet, maar hoe ouder je kinderen worden, hoe kleiner de verschillen. Qua humor, speelgoed, filmpjes kijken en buitenspelen zullen ze sneller en vaker op één lijn zitten dan kinderen met een groot leeftijdsverschil. En een extra mazzeltje: ze kunnen zelfs bij elkaar in het sportteam komen. Dat scheelt wat ritjes!

 2. Me-time

  Omdat het leeftijdsverschil zo klein is, slapen de kinderen overdag nog tegelijk. En iedere ouder weet wat het betekent als de kinderen slapen: me-time! Lekker op de bank ploffen en je favoriete serie kijken of heerlijk even dat ene boek uitlezen.

 3. Je weet alles nog

  De newborn-fase is pas net achter de rug, dus je weet alles nog. Misschien hoeft je borstvoeding niet eens meer op gang te komen, omdat ie nooit echt is gestopt. De hamburgergreep, inbakeren? Je doet het alsof je het gisteren voor het laatst hebt gedaan. Wat bijna ook zo is.

Beeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier