Wat is een liesbreuk?
Een liesbreuk ontstaat door een zwakke plek in de buikwand. Het ziet eruit als een bobbel of zwelling in de lies. Door die breuk kan er een plooi van het buikvlies of een stukje van de darm naar buiten komen, dat zorgt voor de bobbel. De breuk kan bij een baby al direct na de geboorte aanwezig zijn.
Jongens en meisjes
Bij baby's komt een liesbreuk vaker voor dan bij oudere kinderen omdat hun buikwand nog heel soepel is en makkelijker kapot kan gaan. Bij te vroeg geboren baby's komen liesbreuken vaker voor dan bij baby's die rond de uitgerekende datum worden geboren. Bij jongens (en mannen) komen liesbreuken weer veel vaker voor dan bij meisjes, bijna tien keer zoveel. De breuk zit vaker rechts dan links maar kan ook aan beide kanten voorkomen.
Lees ook: Alles over vroeggeboorte: wat is het en hoe ga je ermee om?
Wat zijn de symptomen van een liesbreuk bij een baby?
Een liesbreuk kun je herkennen aan een zwelling in de lies die zacht, elastisch aanvoelt, een soort met water gevulde ballon. Als je kind ligt, kan het zo zijn dat de bobbel verdwijnt. Maar als je je baby dan weer rechtop houdt, komt hij langzaam weer terug. Als je baby huilt of hoest, is de liesbreuk vaak duidelijker te zien door de druk op de buik die dan toeneemt. Daarnaast kan je kind ook last hebben van pijn, misselijkheid of braken.
Kun je een liesbreuk bij een baby voorkomen?
Je kunt niets doen om het ontstaan van een liesbreuk te voorkomen. Een liesbreuk gaat alleen niet vanzelf over, je baby zal hieraan geopereerd moeten worden.
Hoe werkt de operatie van een liesbreuk bij een baby?
Een liesbreuk is meestal geen ernstige aandoening. Als een baby er geen last van heeft, wordt het vaak per toeval ontdekt bij het verschonen van een luier of bij een afspraak op het consultatiebureau. Een liesbeuk gaat niet vanzelf over en moet operatief worden verholpen.
Je kind wordt dan meestal een dag opgenomen in het ziekenhuis, afhankelijk van zijn leeftijd en eventuele bijkomende problemen. De operatie wordt uitgevoerd onder algehele narcose. De opening in de buikwand wordt via een sneetje in de lies gesloten. De snee wordt onderhuids gehecht met oplosbare hechtingen, deze hoeven er later dus niet uit. Vaak krijgt je baby tijdens de narcose een plaatselijke verdoving in de lies tegen de pijn.
Een liesbreukoperatie is een kleine ingreep, maar er kunnen altijd complicaties ontstaan. Heeft je kind na de operatie last van (een van) de volgende verschijnselen, neem dan direct contact op met je huisarts of de arts van de kinderafdeling waar je bent geweest.
-
Je kind krijgt plotseling koorts
-
De wond is opeens erg rood
-
De wond ontsteekt
-
Bij een jongen: de balzak zet op
-
Je kind wordt plotseling erg ziek (het is normaal als hij tot ongeveer zes uur na de operatie misselijk is).
Wanneer ga je naar de huisarts?
Als je het idee hebt dat je kind een liesbreuk heeft, ga dan naar de huisarts. Als de liesbreuk beklemd is, is het zaak snel contact te leggen met een arts. Je kind heeft dan veel pijn.
Bron: Máxima MC