Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 1 week oud | Groeikalender

Je baby is pas 1 week oud, maar er gebeurt al een heleboel. Jullie krijgen deze week bezoek van het consultatiebureau, hij heeft zijn eerste regeldag en hij verliest misschien zijn navelstompje. En zijn jullie er al aan toe om even de deur uit te gaan of blijf je nog liever in je roze bubbel?

Advertentie

Ontwikkeling baby 1 week oud

Het vastpakken van je vinger of het zuigen aan je tepel of de speen van zijn fles: het zijn allemaal aangeboren reflexen. Deze reflexen zijn slimme overlevingstrucjes die je kind hard nodig heeft om de eerste maanden door te komen. Naarmate de hersenen en zenuwbanen meer gerijpt zijn en je baby bewuste bewegingen kan maken, verdwijnen deze reflexen. Meestal is dat als je baby zo’n drie maanden oud is. Bekijk hier met welke reflexen je baby is geboren en waar ze goed voor zijn.

Dit kan je baby nu zien

Als je baby 1 week oud is, ziet hij nog steeds heel weinig. Zou je hem een oogmeting laten doen met zo’n kaart die opticiens gebruiken, dan zou hij alleen de grootste letter bovenaan kunnen zien. Meer heeft hij nu ook niet nodig: zolang hij jouw gezicht maar ziet tijdens het voeden, is je kind tevreden. Kleuren gaat je baby pas zien na drie maanden, als de kegeltjes in zijn ogen zijn gerijpt. Eerst zijn dat de kleuren rood en groen en wat later ook blauw en geel. Als hij een maand of zes is, kan hij ook donkere kleuren zien. Pas rond zijn eerste verjaardag is het zicht van je baby helemaal ontwikkeld.

Lees hier hoe het zicht van je baby zich van maand tot maand ontwikkelt.

Navelstompje

Direct na zijn geboorte heeft je baby een navelklem gekregen om ervoor zorgen dat het restje van de navelstreng uitdroogt en vervolgens loslaat. Zit het navelstompje nu nog vast aan de buik van je baby, dan zal het niet lang meer duren voordat het eraf valt. Het litteken dat je baby hieraan overhoudt is zijn navel. Mocht het stompje gedeeltelijk loszitten, dan kun je het eventueel met een pleister vastplakken op de buik tot het vanzelf helemaal loslaat.

Advertentie

Tip: Zo verzorg je de navel van je pasgeboren baby

Jouw leven met een baby van 1 week oud

Babyblues

Misschien heb je de eerste week geen last gehad van kraamtranen en op een roze wolk geleefd. Kijk niet raar op als je daar nu vanaf dondert en je om niets moet huilen. Een baby krijgen is een emotionele rollercoaster en hierdoor kun je je af en toe somber of verdrietig voelen. Niet zo gek: terwijl je brein nog bezig is alle indrukken en emoties van de bevalling te verwerken, moet je flink aan de bak met voeden en slapeloze nachten. Dat kost veel energie, net als ontzwangeren. Ook kost het tijd om fysiek en mentaal weer helemaal in balans te komen en dat gaat met ‘ups’ en ‘downs’. Maak je dus geen zorgen als je last hebt van de babyblues, zoals dit onbestemde gevoel soms wordt genoemd. In de meeste gevallen gaat het vanzelf weer over.

Lees ook: Alles over kraamtranen en de ‘babyblues’

Aambeien

Negen maanden op, negen maanden af, wordt er vaak gezegd als je bent bevallen. Eén ding is zeker: voordat je lijf weer de oude is na de geboorte van je kind, ben je heel wat maanden verder. Jij bent pas net bevallen, dus het ontzwangeren duurt nog wel even. Gun je hoofd en je lijf de tijd om bij te komen van negen maanden zwanger zijn en wees het eerste jaar na de bevalling niet te streng voor jezelf.

Ook belangrijk: accepteer dat bepaalde kwaaltjes erbij horen. Zo kun je last hebben van aambeien. Deze kunnen zijn ontstaan tijdens de zwangerschap onder invloed van je hormonen of tijdens de bevalling door het persen. Kwaad kunnen aambeien niet, maar ze zitten wel op een ongemakkelijke plek en kunnen behoorlijk pijn doen. Loop er niet te lang mee rond, want aambeien zijn goed te behandelen. De volgende tips kunnen je helpen:

Advertentie
  1. Drink voldoende water, vermijd vet, eet regelmatig en kies voor groenten, fruit en ander vezelrijk voedsel.
  2. Probeer in beweging te blijven.
  3. Neem de tijd op het toilet, probeer niet te persen en stel wc-bezoek niet uit. Dit kan je ontlasting harder maken.
  4. De huisarts kan lidocaïnezalf voorschrijven, dat heeft een verdovende werking.

Borstvoeding

Geef je borstvoeding, dan kan het zijn dat dit niet zo makkelijk gaat als je van tevoren had gehoopt. Zeker nu de kraamverzorgster er niet meer is om je te helpen, kan het geven van borstvoeding een struggle zijn. Het belangrijkste, maar vaak ook het moeilijkste, is het goed aanleggen van je baby. Een baby die goed is aangelegd en goed ‘aanhapt’ krijgt voldoende melk binnen.

Daarnaast voorkom je zo borstvoedingsproblemen, zoals pijnlijke tepelkloven of een borstontsteking. Zorg daarom dat je ontspannen bent als je je baby gaat voeden en neem een comfortabele houding aan voordat je je baby aanlegt. Er zijn verschillende borstvoedingshoudingen die je kunt uitproberen. Zie je het even niet meer zitten? Ook voor borstvoeding geldt: oefening baart kunst.

Eerste regeldag

Is je baby opeens huilerig, onrustig en wil hij steeds maar blijven drinken? Grote kans dat je baby zijn eerste regeldag heeft. Meestal is dit rond dag negen of tien. Je baby heeft dan extra energie nodig omdat hij een groeispurt heeft en een mentale sprong maakt. Is je baby onrustig en denk je dat hij een regeldag heeft, leg hem dan wat vaker aan als je borstvoeding geeft. Ook bij kunstvoeding kun je je baby wat extra melk geven, maar overdrijf het niet. Verlaag liever zijn normale hoeveelheid melk per voeding, maar geef vaker een fles.

Lees ook: Zo herken je regeldagen bij je baby

Ook goed om te weten over je baby van 1 week oud

Eerste keer consultatiebureau

Deze week krijg je bezoek van een jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Tijdens dit huisbezoek vertelt ze wat je van het consultatiebureau kunt verwachten en waar je terecht kunt met vragen en zorgen. Ze informeert ook naar je zwangerschap, de bevalling en eventuele ziekten en afwijkingen die voorkomen in de familie. Ook krijgt je baby een eerste algemene gezondheidscheck. Als je baby ongeveer 4 weken oud is, gaan jullie voor het eerst naar het consultatiebureau toe. Deze afspraken met het consultatiebureau zijn niet verplicht, maar het is wel verstandig om te gaan: zo wordt de gezondheid van je baby goed in de gaten gehouden en krijgt hij alle benodigde vaccinaties aangeboden om hem te beschermen tegen ziektes.

Tip: zo bereid je je voor op een bezoek aan het consultatiebureau

Voor het eerst naar buiten

Weegt je baby minimaal vijf pond, neemt zijn lichaamsgewicht toe en is zijn temperatuur stabiel? Dan is je kind er klaar voor om naar buiten te gaan. Je kunt voor het eerst een blokje om doen of even op bezoek gaan bij oma en opa. Het kan best spannend zijn om voor het eerst je veilige kraambubbel te verlaten en met je baby naar buiten te gaan. Ben je er nog niet aan toe? Dat het kan, betekent niet dat het ook moet.

Meer weten? Tips voor als je voor het eerst naar buiten gaat met je baby

Baby acne

Heeft je baby opeens pukkeltjes in zijn gezicht? Grote kans dat het gaat om baby acne. De pukkeltjes lijken op (jeugd)puistjes: er zijn rode bultjes, puistjes (met witte kop) en mee-eters (zwarte puntjes). Deze pukkeltjes worden veroorzaakt door hormonen die je baby via de navelstreng van jou kreeg. Na de geboorte zitten deze hormonen nog steeds in zijn lichaam en kunnen ze voor pukkeltjes zorgen. Meestal verdwijnt baby acne vanzelf na enkele weken tot maanden. Heel soms is er een behandeling nodig. Ga er in elk geval niet zelf aanzitten, want dan kunnen er littekens ontstaan. Ook het gebruik van crèmes of zeep wordt afgeraden.

Bronnen: La Leche, CJG, Thuisarts, Consumentenbond

Leesvoer voor deze week 

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.