Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Babygym kopen: waar moet je op letten?

Baby’s hebben de grootste lol met een babygym of activity gym. En het is ook nog eens goed voor z’n ontwikkeling. Babygyms zijn er in allerlei soorten en maten. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een babygym?

Wat is een babygym?

Een babygym is een speeltoestel in de vorm van een boog, twee gekruiste bogen of een rekje, dat je over je baby heen zet als hij op de grond of in de box ligt. Aan de bogen of het rekje hangen verschillende kleine speeltjes, zoals knuffeltjes, een spiegeltje, belletje en/of speeltjes die rammelen, bewegen of muziek maken. Als je baby op z’n rug onder de babygym ligt, kan hij met zijn handen en voeten met de hangende speeltjes spelen, door ze te pakken of er tegenaan te trappelen. Soms zit een babygym vast aan een speelkleed, waar je je kind op legt.

Advertentie

Babygyms zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn plastic babygyms in vrolijke kleuren met lampjes en geluiden die werken op batterijen, stoffen babygyms met een dikke, zachte mat om op te liggen, en houten babygyms in rustige kleuren.

Babygym goed voor ontwikkeling

In de eerste maanden van z’n leven ontwikkelt je baby zich razendsnel. Speelgoed zoals een babygym kan hem daarbij helpen, zowel op het gebied van de motorische als de educatieve ontwikkeling. De voordelen op een rijtje:

 1. Visuele voordelen: In eerste instantie zal je baby de speeltjes die boven zijn hoofd bungelen, volgen met zijn ogen. Het zicht van baby’s is in de eerste maanden nog niet volledig ontwikkeld, maar de speeltjes hangen zo dichtbij dat hij ze al snel kan zien. Bovendien hebben speelgyms vaak felle, contrasterende kleuren en dat is precies wat jonge baby’s als eerste kunnen zien. Vanaf vier maanden gaat je kind diepte zien en zal hij proberen de speeltjes aan te raken.
 2. Controle over lichaam: de volgende stap is dat je kind naar de speeltjes gaat slaan of er met zijn voetjes tegen probeert te trappen. Dit bevordert zijn oog-handcoördinatie. Als het je kind lukt om een speeltje met zijn handen of voeten een zwiep te geven, geeft hem dat het gevoel dat hij controle heeft over zijn lichaam. Ook leert hij zo dat hij met zijn acties iets in gang kan zetten.
 3. Oorzaak en gevolg: als je baby in de gaten krijgt dat hij zo’n bungelend speeltje kan laten bewegen of rammelen, zal hij zijn actie gaan herhalen. Dit is niet alleen leuk, maar het is ook leerzaam: het is de basis het begrijpen van oorzaak en gevolg.
 4. Grove motoriek: als je kind onder een babygym ligt, zal hij waarschijnlijk uit zichzelf gaan bewegen. Beweging is hartstikke goed en belangrijk voor de grove motorische ontwikkeling van je kind. Slaan en trappelen naar de speeltjes, rollen van kant naar kant, de nek oprichten: zo worden zijn armen, benen, rug-, buik- en nekspieren getraind.
 5. Fijne motoriek: ook de fijne motoriek van je kind wordt gestimuleerd onder een babygym, bijvoorbeeld de ontwikkeling van de grijpreflex. Pasgeboren baby’s hebben al een automatisch grijpreflex. Als je bij een pasgeboren baby met een vinger in zijn handpalm drukt, zal hij zijn hand stevig dichtknijpen. Dit reflex ontwikkelt zich na een aantal maanden tot bewust grijpen en vasthouden. Een babygym met zijn vrolijke bungelende speeltjes nodigt je kind uit om ernaar te grijpen en de speeltjes vast te pakken. Hier meer over de overgangsreflexen van je baby.
 6. Zintuigen prikkelen: sommige babygyms hebben lichtjes of geluid. Andere hebben speeltjes in allerlei verschillende materialen: hard en zacht, met ribbeltjes of glad. Door te voelen, te luisteren en te kijken worden de zintuigen van je kind volop geprikkeld.
 7. Goed voor zelfvertrouwen: als je kind met plezier onder zijn babygym ligt en in de gaten krijgt dat hij steeds meer kan, steeds makkelijker iets vastgrijpt of zelfstandig een geluidje kan laten afspelen, krijgt hij meer zelfvertrouwen.

Lees ook: 6x waarom een babygym leuk is voor een baby

Vanaf welke leeftijd babygym?

De meeste babygyms zijn geschikt vanaf de geboorte, maar eigenlijk heeft je kind de eerste zes weken nog geen speelgoed nodig. Jouw gezicht of zijn eigen handjes zijn al interessant genoeg om naar te kijken. Vanaf ongeveer drie maanden krijgt je kind steeds meer behoefte aan spelen en bewegen. Een goed moment om hem af en toe onder een babygym te leggen. Je kunt het natuurlijk ook al eerder proberen en kijken hoe hij reageert. Vindt je kind het niet interessant of begint hij gelijk te huilen, probeer het dan over een tijdje nog eens.

Baby niet te vroeg onder babygym

Ook al zijn babygyms in theorie geschikt voor baby’s van alle leeftijden, sommige deskundigen zijn van mening dat je een baby beter níet voor de derde maand onder een babygym kunt leggen. Baby’s zijn in die periode erg gevoelig voor prikkels en hebben vooral behoefte aan rust. Prikkels van speelgoed, zeker met geluid en lichtjes, zijn dan niet nodig, of kunnen er zelfs voor zorgen dat je kind overprikkeld raakt. Speelgoed boven het hoofd van je baby kan er ook voor zorgen dat hij te lang wakker blijft.

Tips: dit kan je doen/proberen als je baby onrustig is.

Aanschaffen babygym: tips

Babygyms zijn er in allerlei soorten en maten, in verschillende kleuren en materialen, met en zonder speelmat en met en zonder geluidjes en lichtjes op battterijen. Welke babygym je koopt, hangt dan ook vooral af van jouw smaak. Een aantal zaken om rekening mee te houden bij de aanschaf van een activity- of babygym:

 • Als er een speelkleed aan de babygym vastzit, check dan of deze apart kan worden gewassen in de wasmachine. Er komen namelijk sowieso kwijl-, spuug- of melkvlekken op.
 • Wil je de babygym mee kunnen nemen naar de oppas, opa en oma of op vakantie? Controleer dan of je hem makkelijk los kan maken en in elkaar kunt vouwen.
 • Kies voor contrasterende kleuren, die ziet je baby eerder dan kleuren in dezelfde tinten.
 • Sommige babygyms zijn verstelbaar qua hoogte, waardoor je kind er ook nog leuk mee kan spelen als hij kan zitten, kruipen of staan.
 • Controleer of het speelgoed veilig is. Bekijk heel goed of er geen kleine, losse onderdelen aan zitten, of scherpe randjes waar je kind zich pijn aan kan doen. En controleer of de vingertjes van je kind niet ergens tussen beklemd kunnen raken.
 • Ook belangrijk om te controleren voordat je je baby eronder legt: staat de babygym stevig en stabiel? En kunnen de bogen niet zomaar losschieten?
 • Vind je een nieuwe babygym te duur? Op marktplaats en andere websites zijn er genoeg tweedehands te vinden. Speeltjes even door een sopje halen, kleedje in de wasmachine, en hij is weer als nieuw. Of vraag de gym als kraamcadeau aan je ouders of een groep vriendinnen.

Hout of plastic?

Of je voor een simpele houten babygym gaat, of toch voor een felgekleurde plastic versie met lampjes en geluidjes kiest, het is een kwestie van smaak en opvatting. Zolang je maar kiest voor veilig speelgoed, maakt het in principe niet zo veel uit. Hout heeft een veiliger imago dan plastic, maar ook bij houten speelgoed zijn er een aantal zaken om in de gaten te houden:

 • Kies je voor hout, dan wordt aangeraden om speelgoed van ongelakt, massief hout te nemen. In lak kunnen namelijk schadelijke stoffen voorkomen, zoals chryseen, een kankerverwekkende koolwaterstof, of het schadelijke benzidine, een bestanddeel van verfstof. Verder mag houten speelgoed niet splinteren en er mogen geen spijkers in zitten. Schroeven mogen wel, als de schroef maar goed verzonken is.
 • In plastic speelgoed van zacht PVC werden vroeger ftalaten (weekmakers) gebruikt die schadelijk konden zijn voor je kind. Tegenwoordig mogen die weekmakers niet meer voorkomen in speelgoed, maar in ouder, tweedehands speelgoed (van voor 2004) kan het nog wel zitten.
 • Ga je voor een plastic babygym met batterijen? Dan moeten die batterijen achter een gesloten klepje zitten, dat je alleen met een schroevendraaier open kunt maken. Een kind mag het klepje dus niet zelf kunnen opentrekken. Als een kind een (knoop)batterij inslikt, kan dat levensgevaarlijk zijn. Pas ook op met babygyms met (te) harde geluiden. Als baby’s het speelgoed dicht bij hun oor houden, kan gehoorschade ontstaan. Zo bescherm je de oren van je baby.

Praktische tips

Nog een aantal praktische tips voor het gebruik van de babygym:

 1. Je legt een baby meestal op zijn rug onder de babygym, omdat hij dan goed naar de speeltjes kan kijken. Maar vergeet de ‘tummy time’ niet: leg hem juist ook af en toe op zijn buik eronder. Dat is belangrijk voor het trainen van zijn rug- en nekspieren.
 2. Gebruik de babygym alleen op de vloer, niet op tafel of een andere verhoogde oppervlakte.
 3. Ligt je baby niet graag onder de babygym? Dan is hij er misschien nog niet aan toe. Maar het kan ook zijn dat hij niet lekker ligt op de harde ondergrond: probeer het dan eens met een extra speelmat of boxkleed eronder. Vanaf welke leeftijd mag een baby in de box spelen?
 4. Ga eens naast je baby liggen, onder de babygym. Je kind zal het vast fantastisch vinden om er samen met jou eronder te liggen. En zo zie je het speelgoed ook eens vanuit zijn perspectief.
 5. Lijkt je baby de babygym een beetje zat te zijn? Dan kun je de speeltjes die eraan hangen vervangen voor andere speeltjes. Nieuwe bungelende speeltjes maken de babygym direct weer een stuk interessanter voor je kind.
 6. Een open deur misschien, maar blijf altijd in de buurt als je baby met een babygym speelt.

Meer lezen: Waarom kiekeboe spelen met je baby zo leerzaam is.

Bron: Vroedvrouwenpraktijk De Wolk