Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De klimfase: als je baby ‘out of the box’ gaat denken

Van het tv-meubel en de bank tot de (salon)tafel: zodra je kind gaat klimmen en klauteren is niets meer veilig. Hoe ga je als ouders om met deze klimfase van je kind?

Advertentie

Het is zover: je kind is te groot voor de box, maar nog te klein om los te laten. Waarschijnlijk flitsen de rampscenario’s door je hoofd als je dreumes de salontafel probeert te beklimmen. Spoiler alert: deze fase gaat met vallen en opstaan.

Tip! Hier vind je stopcontactbeschermers om je huis veilig te maken

Het nut van de klimfase

Al die klauterpogingen zien er in onze ogen misschien gevaarlijk uit, maar voor een kind van nog geen jaar zijn ze heel normaal. Fysiotherapeut Tineke van Westerop: ‘Een kind dat gaat tijgeren kan ook al klimmen. Een kind kan zelfs eerder een trap op klauteren dan rennen en lopen.’ Dat klauteren is belangrijk om later goed te leren lopen. Je dreumes traint er zijn evenwicht en coördinatie mee. En door ergens op te staan, ontdekt hij hoe hij zich verhoudt tot de rest van de wereld. Hij leert dus wat boven, onder, tussen en naast is. Ook ontdekt hij dat hij meer balans heeft als hij zijn benen wijd uit elkaar zet.

Vallen heeft een functie

Met al dat geklauter is de kans natuurlijk groot dat je kind een keertje valt, maar geen paniek: ook vallen heeft een functie. Van Westerop: ‘Zo leert een kind bijvoorbeeld dat hij eerst zijn handen moet neerzetten, zodat hij niet met zijn hoofd op de grond terechtkomt.’ Til je je dreumes bij een dreigende val steeds op, dan ontneem je hem de ervaringen die hij nodig heeft om stevig op z’n benen te staan.

Advertentie

Waarschuwen en verbieden?

Dat je ‘pas op’ roept als je kind boven aan de trap staat is natuurlijk heel begrijpelijk. Maar probeer waarschuwen en verbieden toch een beetje te beperken, anders heb je kans dat je kind niks meer durft te ondernemen. Van Westerop: ‘Als je goed kijkt naar hoe dreumesen tijdens het spelen bezig zijn, dan zie je dat ze het zichzelf niet makkelijk maken. Ze klimmen, sjouwen en hijgen er ontzettend bij. Hierdoor leren ze hun eigen mogelijkheden en onmogelijkheden ontdekken.’ Het is dan ook belangrijk dat je je kind af en toe gewoon zijn gang laat gaan. Klimt je kind bijvoorbeeld op een klimrek, dan werkt het beter om ernaast te staan dan hem er steeds op te helpen of af te halen.

Veilig door de klimfase

Om toch nog een beetje veilig door de klimfase te komen heeft Van Westerop nog een aantal handige tips:
• Laat je kind zodra hij kan klauteren zelf de trap op klimmen, terwijl jij erachter loopt.
• Leg je erbij neer dat je deze periode ogen in je achterhoofd moet hebben.
• Maak je huis veilig, zorg dat er geen deuren of traphekjes openstaan.
• Kom tegemoet aan de klim- en klauterbehoefte en geef je kind bijvoorbeeld een grote, stevige wasmand, een plastic krat, een kartonnen doos of een stapel kussens om zich op uit te leven.
• Pas je huis er tijdelijk op aan; haal voor je eigen rust gevaarlijke en dure dingen die kapot kunnen weg.
• Ga veel naar buiten.

 

Bron: Opvoedinformatie

Redactioneel – offer – Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

HEMA

Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

Vanaf € 1
Shop nu