Baby lacht, baby's hebben humor

Wanneer gaat een baby lachen?

Je baby ontwikkelt het lachen in verschillende fases: eerst is er de reflexglimlach, daarna een glimlach, gevolgd door een schaterlach en echte humor. Alles over de verschillende soorten lachjes die je baby krijgt en wanneer je ze kan verwachten.

Wanneer gaat een baby lachen?

Baby’s oefenen in de baarmoeder al met gezichtsuitdrukkingen, dus ook met lachen. Dat blijkt uit onderzoeken met bewegende 3D-echo’s. Met dat oefenen gaan ze de eerste weken van hun leven nog even door. Vooral in zijn slaap heeft je baby vaak zo’n gelukzalige ‘smile’ op zijn gezicht. Lachen is in het begin een reflex en is dus niet aangeleerd. Zelfs baby’s die blind worden geboren doen het. Na een paar weken wordt de lach van je baby een sociale uiting en kan je ook verschillende soorten lachjes horen.

Advertentie

Reflexglimlach

Meestal kan een baby al op de derde dag na zijn geboorte glimlachen. Hoe lief ook, dit is geen bewuste glimlach maar een reflex, net als het grijpreflex en het zuigreflex. De glimlach komt vaak tevoorschijn als je je baby kriebelt, in bed legt of zachtjes tegen hem praat. De reflexglimlach zie je ook vaak bij slapende baby’s.

Echt lachen

Na een week of 6 begint je baby dingen beter te onderscheiden en zal dus sneller lachen als iemand zijn hoofd dichtbij hem houdt.Het zal niet lang duren voordat je baby ook geluid zal maken bij het lachen. Vanaf zo’n 4 tot 5 maanden gaat je baby echt los met schaterlachen. Het leukste geluid ter wereld. Dat kun je niet vaak genoeg horen, je kunt het hiermee stimuleren: kietelen, knuffelen, rare geluiden maken of gekke bekken trekken.

Het eerste lachje is een sociale uiting. Het maakt dat jij terug lacht en nog meer van je baby gaat houden. Een mooi trucje van de Moeder natuur. Behalve om z’n knuffeligheid te vergroten, gebruikt een baby zijn lach ook om contact te maken. Door je na te doen, maakt een baby duidelijk dat hij je begrijpt. Pas na zes maanden kan hij mensen echt herkennen. Dan zal hij zijn lach speciaal bewaren voor bijzondere mensen zoals zijn ouders en mensen die hij vaak ziet en graag mag.

Ontwikkeling gevoel voor humor

Al heel snel gaat je baby gevoel voor humor ontwikkelen. Humor bestaat uit twee onderdelen. Het eerste is het onverwachte, als iets anders gaat dan je had gedacht. Het tweede onderdeel is humor als uitlaatklep voor emoties. Gevoel voor humor ontstaat bij je baby als hij ook een verwachtingspatroon begint te ontwikkelen. Dat is al rond de drie maanden. Dan zal je baby lachen als je gekke geluidjes maakt of grappige gezichten trekt. Op die leeftijd kijken baby’s nog wel of mama en papa ook lachen. Als dat het geval is, zal je baby vaker een sneller meelachen. Vanaf vijf maanden maakt het niet meer uit of jij of je partner wel of niet meelachen. Vanaf die leeftijd bepalen kinderen zelf of er iets te lachen valt.

Als een baby ongeveer acht maanden oud is, gaat hij kiekeboespelletjes leuk vinden. Het appelleert aan de emotie: de angst dat mama weggaat. Dat mama ineens te voorschijn komt, is de onverwachte component bij ‘kiekeboe’ en dat vinden de meeste baby’s erg leuk. Gevoel van humor balanceert dus altijd op het randje van ‘leuk’ en ‘niet leuk’. Angst versus iets spannends. Teruggetrokken, angstige kinderen hebben daarom vaak minder gevoel voor humor, dan de kinderen die ervan houden op de voorgrond te treden en daar de clown uit te hangen.

Veel lachen

Kinderen lachen veel meer op een dag dan volwassenen. Dit komt doordat ze veel meer nieuwe ervaringen opdoen en die vallen buiten hun verwachtingspatroon. Een springende hond kan al reden genoeg zijn voor de slappe lach. Ze gaan zelf grappen uithalen als ze meer controle hebben over hun omgeving, doordat ze lopend of kruipend de wereld gaan verkennen.

Aandacht trekken met humor

Als hij zich verveelt, kan je kind grappige situaties uitlokken. Hij gooit bijvoorbeeld iets om of gaat ‘iets stouts’ doen. Je kind gebruikt humor namelijk ook om jouw aandacht te trekken.