Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wanneer gaat een baby lachen?

Het is een van de fijnste dingen om te zien of horen: de lach van je baby. Maar wanneer begint hij eigenlijk met lachen? En welke verschillende soorten lachjes zijn er?

Advertentie

Gezichtsuitdrukkingen in de baarmoeder

Als je baby nog in je baarmoeder zit, oefent hij al met gezichtsuitdrukkingen, dus ook met lachen. Dat blijkt uit onderzoeken met bewegende 3D-echo’s. Met dat oefenen gaat je baby in de eerste weken na zijn geboorte nog even door. Vooral in zijn slaap heeft je baby vaak zo’n gelukzalige glimlach op zijn gezicht. Lachen is in het begin meestal een reflex en dus niet aangeleerd. Ook baby’s die blind worden geboren doen het. Na een paar weken wordt de lach van je baby een sociale uiting en kun je ook verschillende soorten lachjes zien en horen.

Tip: Hier vind je Sophie la Girafe-milestone cards om dit geweldige moment vast te leggen

Verschillende soorten lachjes

Je baby ontwikkelt het lachen in verschillende fases. Eerst is er de reflexglimlach, daarna een glimlach, gevolgd door een schaterlach en echte humor.

 1. Reflexglimlach
  Meestal kan een baby al op de derde dag na zijn geboorte glimlachen. Hoe lief en schattig ook, dit is meestal geen bewuste glimlach, maar een reflex. Net zoals de grijpreflex en de zuigreflex. De reflexglimlach komt vaak tevoorschijn als je je baby kriebelt, in bed legt of zachtjes tegen hem praat. Deze glimlach zie je ook vaak bij slapende baby’s.
 2. Glimlach
  Na ongeveer zes weken begint je baby dingen beter te onderscheiden en gaat hij sneller lachen als iemand zijn hoofd dichtbij hem houdt. Het zal niet lang duren voordat je baby ook geluid maakt bij het lachen.
 3. Schaterlach
  Vanaf zo’n vier à vijf maanden komt misschien wel de leukste lach van je baby: de schaterlach. Dit geluid kun je niet vaak genoeg horen en je kunt het hiermee stimuleren: kietelen, knuffelen, rare geluiden maken of gekke bekken trekken.
 4. Specifieke glimlach
  Als je baby zes maanden oud is, gaat hij meer mensen herkennen dan alleen de ouders en andere gezinsleden. Je baby lacht dan ook gericht naar bijvoorbeeld opa en oma of de crècheleidster. Dit noem je de specifieke glimlach.

Waarom lacht je baby?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je baby lacht. Hier volgen er een paar:

Advertentie
 • Je baby kan met een glimlach op zijn gezicht in slaap vallen. Dit gebeurt bijvoorbeeld nadat hij in je armen in slaap is gevallen of als hij net een voeding heeft gehad. Hij is moe, maar voldaan.
 • Kan jouw baby ook zo blij naar je kijken als je met hem knuffelt of hem kriebelt? Baby’s kunnen hier al echt pretogen bij hebben.
 • Lacht je baby naar je en beweegt hij zijn armen en benen op en neer? Dan is hij blij dat hij je weer ziet! Deze lach zie je meestal pas na zes maanden en je baby kan het ook doen naar andere mensen die hij herkent.

Gevoel voor humor ontwikkelen

Je baby gaat al heel snel gevoel voor humor ontwikkelen. Humor is een uitlaatklep voor emoties en bestaat ook uit het onverwachte, dus als iets anders gaat dan je had gedacht. Gevoel voor humor ontstaat dan ook bij je baby als hij een verwachtingspatroon begint te ontwikkelen. Dat is al rond de drie maanden. Je baby kan dan gaan lachen als je iets anders doet dan hij verwacht, zoals gekke geluiden maken of gekke gezichten trekken. Op die leeftijd kijken baby’s nog wel of papa en mama ook lachen. Als dat zo is, zal je baby vaker en sneller mee lachen. Vanaf vijf maanden maakt het niet meer uit of jij en je partner ook lachen. Dan bepalen kinderen zelf wat ze grappig vinden.

Als je baby ongeveer acht maanden oud is, gaat hij kiekeboespelletjes leuk vinden. Dit heeft te maken met emotie: het lijkt bij dit spelletje alsof mama weggaat (angst). Dat mama opeens weer tevoorschijn komt, is de verrassing bij ‘kiekeboe’ en dat vinden veel baby’s erg leuk. Gevoel voor humor balanceert hier dus op het randje van ‘leuk’ en ‘niet leuk’. Op het randje van angst en ‘leuk-spannend’. Teruggetrokken kinderen die snel angstig zijn, houden daarom vaak minder van deze vorm van humor dan kinderen met veel zelfvertrouwen, die zelf ook graag de clown uithangen.

Veel lachen

Kinderen lachen veel meer op een dag dan volwassenen. Dat komt doordat ze veel meer nieuwe ervaringen opdoen die vallen buiten hun verwachtingspatroon. Een springende hond kan al reden zijn voor de slappe lach. Je baby gaat zelf meer grappen uithalen als hij gaat kruipen of lopen. Als hij zich verveelt, kan je kind grappige situaties uitlokken. Zo kan hij iets omgooien om jouw aandacht te trekken en er veel lol om hebben als hij merkt dat dat lukt.

Lees meer: Waarom een knuffel zo belangrijk is voor je baby

Advertentie

Bron: Centrum voor jeugd en gezin

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting