Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
communiceren met je kind

Non-verbale communicatie met je kind

Wat je ook zegt, je woorden lijken niet te landen bij je kind. Laat staan dat hij erop reageert. Tijd voor wat non-verbale tactieken om je boodschap duidelijk te maken. Hier 5 tips voor non-verbale communicatie:

In samenwerking met expert

Pieter Hoekstra

Kinder- en jeugdpsychiater

 1. Gebruik je gezichtsuitdrukking om te communiceren met je kind

  Onderzoek aan de Concordia University in Montreal laat zien dan kinderen van 18 maanden heel goed je gezichtsuitdrukking kunnen lezen. Ze weten wanneer je het niet meent en wel meent. In Frankrijk zetten ouders ‘grote ogen’ op als hun kind iets doet wat niet mag, bijvoorbeeld als hij ongevraagd een koekje pakt. Die blik betekent dat je gezien hebt dat je kind iets doet wat niet mag en dat hij moet oppassen. Dat weten kinderen feilloos.

 2. Gebruik gebaren

  Gebaren zijn een ideale manier om al op heel jonge leeftijd met je kind te communiceren. Je kunt er al vroeg mee beginnen en na zes maanden kunnen baby’s ook de link leggen tussen woord en gebaar. Bovendien hebben gebaren ook nog een positief effect op de taalontwikkeling van je kind.

  Advertentie
 3. Communiceer met lichaamstaal

  Als je je armen over elkaar hebt geslagen dan straal je geslotenheid, onvriendelijkheid uit. Dat merkt je kind. Heel anders dan wanneer je met hem speelt of gezellig voorleest. Lees hier ook ons artikel over de lichaamstaal van je baby leren lezen.

 4. Wat is de afstand tot je kind?

  Is hij lekker zelf aan het spelen, dan is het slim bij hem in de buurt te zijn. Daardoor laat je hem weten dat je denkt dat hij prima zelf kan spelen. Zie je dat hij iets in het oog heeft waar hij niet aan mag komen, ga dan weer dichter naar hem toe. Kinderen zijn zich heel bewust van de aanwezigheid van een ouder.

 5. Raak je kind aan

  Huid-op-huid contact is niet alleen belangrijk net na de geboorte, het blijft een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van je kind. Knuffelen laat zien dat je van hem houdt, een letterlijk duwtje in de rug moedigt je kind aan en hem even wat steviger bij z’n arm pakken zorgt ervoor dat hij even wordt gecorrigeerd. Woorden zijn niet meer nodig.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Pieter Hoekstra

Kinder- en jeugdpsychiater

Pieter Hoekstra is hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie in het UMCG (Groningen) en werkt daarnaast als kinder- en jeugdpsychiater bij Accare in Groningen. Hij heeft zich gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van kinderen en jongeren (en hun ouders) met gedragsproblemen en/of ADHD, met een ticstoornis (syndroom van Gilles de la Tourette of met een autismespectrumstoornis.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Baby opvoeden

Wanneer begint opvoeden? En hoe pak je het aan?

De mooiste boeken over opvoeding
Vind je hier