Waarom huilt een baby in zijn slaap?
Sommige baby's kunnen in hun slaap plotseling jammeren, huilen of zelfs keihard krijsen. Voordat we uitleggen hoe je een slapende, huilende baby kunt troosten, is het handig om wat inzicht te krijgen in de slaapcyclus van een baby.
De slaapcyclus van mensen – en dus ook van baby's – bestaat uit vijf fases:
-
Fase 1: In slaap vallen
De overgang tussen wakker zijn en slapen. -
Fase 2: Lichte slaap
Begin van de echte slaap. -
Fase 3: Diepe slaap
In deze fase wordt de ademhaling regelmatig en daalt je hartslag. Het moment van diepe slaap is er. -
Fase 4: REM-slaap
De REM-slaap wordt ook wel de droomslaap genoemd. Tijdens deze fase zijn er vaak snelle oogbewegingen en zijn de hersenen actief. Dit is de fase waarin je droomt.
Op het moment dat je baby van de ene naar de andere slaapfase gaat, kan hij wat onrustiger zijn. Hij kan geluiden maken, rollen of bewegen en soms ook even kort wakker worden en weer indommelen. Tijdens deze overgangsmomenten kunnen baby's ook huilen. Soms worden ze wakker, soms niet. In dat geval huilt je baby dus terwijl hij slaapt.
Bij volwassenen duurt een complete slaapcyclus 90 minuten, bij baby's 45 minuten. Per nacht doorloopt een baby dus meer slaapcycli dan een volwassene en heeft hij meer momenten van lichte slaap. En dus ook veel mogelijkheden om wakker te worden of te huilen in zijn slaap.
Lees ook: Dit zijn de meest voorkomende slaapproblemen bij baby's
Andere oorzaken van huilen in slaap bij baby
Er kan ook iets anders aan de hand zijn als je baby huilt terwijl hij slaapt. Misschien krijgt hij tanden of kiezen en voelt hij de pijn door zijn slaap heen. Misschien is hij ziek en jammert hij daardoor tijdens zijn slaap. Wordt het nachtelijke huilen echt een probleem en hebben jullie veel slaapgebrek, waardoor je overdag niet meer goed kunt functioneren, neem dan contact op met je huisarts om een medisch probleem uit te sluiten.
Lees ook: Doorslapen in het eerste jaar helemaal niet zo gebruikelijk als gedacht
Slapende baby troosten: hoe pak je dat aan?
Huilt je baby in zijn slaap? Hoewel je natuurlijke reactie waarschijnlijk is om je huilende baby te aaien, knuffelen of op te pakken, kun je beter even afwachten en aankijken wat er gebeurt. Als je baby huilt terwijl hij slaapt, is dat niet per se een teken dat hij klaar is om wakker te worden. Mogelijk zit je baby in de overgang van lichte slaap naar diepe slaap, waardoor hij even onrustig is. Zodra je kind in die diepere slaap terechtkomt, zal hij vanzelf weer rustig worden.
Pak je hem op, dan bestaat de kans dat hij daardoor wakker wordt. Dan ben je verder van huis, omdat je je kind vervolgens weer in slaap moet krijgen.
Tips om je baby te troosten als hij huilt in zijn slaap
- 01.
Haal je baby niet meteen uit bed omdat hij huilt, maar kijk eerst of hij wel echt wakker is. Lijkt hij nog te slapen? Laat hem dan liggen en kijk de situatie even aan.
- 02.
Luister goed naar zijn huiltjes. Misschien herken je het huiltje en weet je wat er aan de hand is. Als je baby huilt omdat zijn luier vol is, hij hongerig is, het koud heeft of misschien wel ziek is, wordt hij niet uit zichzelf weer stil, maar gaat hij juist erger huilen. Dan is het wel tijd om in te grijpen. Lees hier hoe je de verschillende huiltjes kunt herkennen.
- 03.
Huilt je slapende baby om een duidelijke reden, zoals een volle luier of omdat hij honger heeft, pak hem dan rustig op. Op die manier kan hij blijven dommelen. Geef je baby wat hij nodig heeft: een voeding, schone luier of warmere slaapzak. Doe dat zonder veel geluid te maken of felle lampen aan te doen. Een klein nachtlampje is voldoende. Houd het kort, maak het niet te gezellig en leg hem daarna weer rustig in bed.
Afwachten en aankijken is dus de beste (eerste) reactie. Twijfel je hoelang je best kunt wachten? Tel rustig tot twintig tot je beslist of je gaat ingrijpen.
Lees ook: Je baby laten huilen of meteen troosten, dit is volgens experts de beste methode
Hoe herken je een nachtmerrie?
Als je baby huilt in zijn slaap, denk je misschien dat hij een nachtmerrie heeft. Maar kunnen baby's wel nachtmerries hebben? Volgens de meeste slaapexperts is dat onwaarschijnlijk. Dromen doen baby's zeker, in de baarmoeder al. Maar voor nachtmerries zoals volwassenen die hebben, heb je verbeeldingsvermogen nodig. Dat hebben baby's nog niet: ze kunnen nog geen verhalen of denkbeeldige situaties vormen die angst kunnen oproepen.
Pas later in de kindertijd, wanneer kinderen beginnen met fantaseren, ontstaan ook de eerste echte nachtmerries. Dat is meestal rond de drie à vier jaar.
Lees ook: Kan een baby dromen?
Bronnen: Dijklander ziekenhuis, Centrum Jeugd en Gezin