co-sleeping

Co-sleeping met je baby: is dat wel veilig?

Het lijkt zo knus om samen met je baby in bed te slapen, maar is dat ook veilig?  Er wordt veel geschreven over de nadelen, zo zou je je baby kunnen pletten. Toch heeft co-sleeping ook voordelen: je baby valt sneller in slaap en je kunt hem makkelijker de borst geven. Wel is het belangrijk om op de veiligheid te letten.

Wat is co-sleeping?

Co-sleeping betekent dat je samen slaapt met je baby. In de Verenigde Staten wordt de term vaak gebruikt voor het samen slapen in één kamer (ook wel rooming-in), terwijl in Nederland meestal wordt bedoeld dat je samen in één bed slaapt. Het laatste wordt door deskundigen vaak afgeraden, omdat het gevaarlijk kan zijn. Je baby kan uit bed vallen, je kan bovenop hem gaan liggen of hij kan stikken onder het dekbed. Als je voor co-sleeping kiest, is het heel belangrijk dat je op de veiligheid let.

Er is ook een tussenvariant: een babybedje dat aan één kant open is en wordt bevestigd aan je eigen bed; zo’n bedje wordt een co-sleeper genoemd. Zo hebben jij en je baby allebei een eigen slaapplek (eigen matras, eigen beddengoed), maar zijn jullie toch dichtbij elkaar.

Voordelen van co-sleeping

Het grootste voordeel van co-sleeping is dat je (meestal) een betere nachtrust hebt. Je baby valt sneller in slaap en je hoeft je bed niet uit als je borstvoeding geeft. Co-sleeping heeft daarnaast nog meer voordelen:

 • Samen slapen versterkt de band tussen jou en je baby
 •  Baby’s vallen meestal sneller in slaap als hun ouders dichtbij ze zijn
 • Als je baby iets nodig heeft dan hoeft hij minder lang te huilen
 • Borstvoeding geven vergt minder inspanning, je hoeft je bed namelijk niet uit
 • Meestal huilen baby’s minder tijdens co-sleeping en daardoor kun jij wat langer doorslapen
 • Samen slapen helpt pasgeboren baby’s bij het reguleren van de ademhaling en hartslag
 • Samen slapen bevordert veilige hechting
 • De baby voelt zich meer geborgen.

Het verschilt per persoon hoe co-sleeping wordt ervaren. Sommige ouders vinden het heerlijk, terwijl anderen geen oog dicht doen met hun baby in dezelfde kamer. Als je baby veel huilt kan co-sleeping een oplossing zijn, probeer het bijvoorbeeld eens uit tijdens het middagdutje.

Nadelen van co-sleeping

Als je niet goed op de veiligheid let kan co-sleeping gevaarlijk zijn. Net als een kinderledikantje moet ook het ouderlijk bed veilig zijn voor je baby. De meeste ongelukken bij het samen slapen gebeuren omdat de baby uit bed valt of vast komt te zitten tussen matrassen of een wirwar van dekens of lakens of kussens. Met wat gezond verstand kan je dit voorkomen.

Volgens sommige deskundigen zou het samen slapen met een baby niet gezond zijn omdat je als ouder je kind per ongeluk kan pletten. Onder normale omstandigheden is dit niet logisch: ouders die met hun kind slapen zijn zich veel bewuster van hun kind en reageren sneller. In de dierenwereld is dit ook vanzelfsprekend: een moederdier gaat nooit op haar kind liggen (in normale omstandigheden). Maar drugs, alcohol en sommige medicatie kunnen je slaappatroon veranderen waardoor je dieper of onrustiger slaapt. Dan is co-sleeping sowieso geen goed idee. Bij slaapstoornissen wordt het samen slapen ook afgeraden omdat je hierbij geen normaal slaappatroon hebt.

En er zijn nog andere nadelen:

 • Je hebt minder privacy. Sommige kersverse ouders vinden het lastig om samen intiem te zijn als hun baby in de kamer ligt
 • Je hoort elk kuchje, boertje en kreuntje van je baby en daar kun je wakker van worden
 • Je slaapt lichter, want je bent meer op je hoede
 • Je baby kan afhankelijk van je worden en moeite krijgen om overdag alleen te slapen
 • Op een gegeven moment moet je baby co-sleeping afleren

Hoe doe je het veilig?

Co-sleeping in één bed wordt meestal alleen gedaan als de moeder borstvoeding geeft. Dan heeft het de meeste voordelen en is het veiliger. Bij kunstvoeding is een baby namelijk minder gefixeerd op de borst en kan daardoor gaan ‘zwerven’. Daarnaast maken hormonen een moeder die borstvoeding geeft waakzamer en alerter.

Het is bij co-sleeping belangrijk dat de baby niet onder het dekbed ligt, dat is te warm en hij kan eronder stikken. Laat hem slapen met kleren aan of in een eigen slaapzakje. Leg je baby liever niet tussen jullie in, dan is er meer kans dat hij onder de dekens terechtkomt. Uit bed vallen moet onmogelijk zijn (scherm de rand goed af) en er mogen geen naden en kieren zijn waar je baby tussen kan komen. Door met je knieën gebogen te liggen zorg je dat hij niet naar beneden kan schuiven. Vind je dat lastig, dan werkt een opgerolde handdoek tegen de voetjes aanleggen ook. Een waterbed of erg zacht matras is niet geschikt voor co-sleeping.

Samen slapen met een co-sleeper

Vind je samen in één bed slapen een beetje ‘eng’, dan kan een co-sleeper de oplossing zijn. Dit is bedje voor je baby met een open zijkant, wat je aan je bed vastmaakt. Zo kun je op een veilige manier toch samen slapen. Je baby ligt in een eigen bedje, maar je kan hem wel aanraken of naar je toe schuiven voor een voeding.

Welke vorm van slapen je ook kiest, doe vooral wat voor jou goed voelt. Voor de ene moeder is co-sleeping geweldig en de ander vindt het juist helemaal niks. Kijk daarom altijd wat voor jou en je baby het beste werkt. Probeer het eventueel een keer uit tijdens een middagdutje om te zien of jij co-sleeping prettig vindt.

Video: Co-sleeping: doen of niet? Deze moeders geven hun mening.