Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Samen slapen met je baby: is dat veilig?

Samen met je baby in één bed slapen: een knus idee, maar is het ook veilig? En hoe is dat als je baby in een co-sleeper slaapt? Om een goede afweging te kunnen maken over waar je baby slaapt, is het belangrijk om de voor- en nadelen van de verschillende opties te weten.

In samenwerking met expert

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Veilige slaapplek voor een baby

De veiligste slaapplek voor een baby is in een eigen bedje of wieg. De eerste zes maanden is het het beste om het bedje bij de ouders in de slaapkamer te zetten (rooming-in). Het werkt geruststellend voor je baby om jouw ademhaling te horen en jij kunt je baby beter in de gaten houden. Ook kun je je baby snel troosten als hij huilt en is het gemakkelijk voor het geven van borstvoeding. Tip: Dit kun je doen als je baby erg onrustig (lees: huilerig) is

Advertentie

Samen slapen: bedding-in of in een co-sleeper

Co-sleeping is de Engelse term voor samen slapen. Bedding-in is een vorm van co-sleeping waarbij de ouders samen met hun baby in één bed slapen. Een veiliger manier van co-sleeping is met een co-sleeper. Dit is een aanschuifbedje voor de baby, dat tegen het bed van de ouders aan wordt gezet. Meer weten? Dit is waarom je baby beter slaapt in jouw bed.

Samen slapen in één bed

Sommige ouders laten hun baby bij hen in bed slapen. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn: het is bijvoorbeeld praktisch bij het geven van borstvoeding, of hun baby blijft huilen als hij in zijn eigen bedje ligt, waardoor ze hem uiteindelijk bij zich nemen. Of misschien voelt het gewoon het beste om zo samen te slapen. Deze afweging maak je als ouders uiteraard zelf, en daarbij is het goed om je ook bewust te zijn van het risico: voor baby’s jonger dan zes maanden vergroot samen in een bed slapen de kans op wiegendood.

Lees ook: Slaapschema baby per maand: wat is ‘normaal’?

Voordelen van samen slapen

Een groot voordeel van co-sleeping waarbij je het bedje aan jullie bed schuift, is dat de ouders (meestal) een betere nachtrust hebben. Je baby kan sneller in slaap vallen omdat jullie ernaast liggen, en je hoeft je bed niet uit als je borstvoeding geeft.

TIP! Bij Prénatal vind je veel mooie co-sleepers om zo veilig te co-sleepen met je baby.

Advertentie

Nadelen van co-sleeping

Uit onderzoek blijkt dat er in verhouding meer baby’s overlijden in het ouderlijk bed, dan in het eigen bedje. Er zijn drie factoren die het onveilig maken om je baby bij jou in bed te laten slapen. Ten eerste het beddengoed: je baby kan met zijn gezichtje onder of tegen jouw dekbed en kussens komen te liggen. Ten tweede kan de lichaamswarmte van twee volwassenen te warm worden voor een baby. De derde risicofactor is dat ouders door vermoeidheid diep slapen, of gewoon diepe slapers zijn, en daardoor in hun slaap op hun baby rollen of niet merken dat de baby tegen hen aan rolt. Hierdoor kan de ademhaling van de baby belemmerd raken en het risico op wiegendood ontstaan.

Het eerste punt, het onveilige beddengoed, daar kun je met een beetje gezond verstand iets aan doen. Maar jouw eigen lichaamswarmte en slaapgedrag is een stuk moeilijker. En hoe diep je slaapt kun je ook niet beïnvloeden.

Ook dit kunnen nadelen zijn van samen slapen met je baby:

 • Je hoort elk kuchje, boertje en kreuntje van je baby en daar kun je wakker van worden.
 • Sommige ouders vinden het lastig om samen intiem te zijn als hun baby ernaast ligt.
 • Het kan lastig voor je baby zijn om overdag wel alleen te slapen.
 • Als je baby naar de opvang gaat, of als je op een gegeven moment graag wilt dat hij in een eigen bedje gaat slapen, moet hij leren om alleen te slapen.

Lees ook: Er zijn 6 soorten slapers. Ontdek hier welk type slaper jouw kind is.

Co-sleeping: hoe doe je het veilig?

De veiligste manier van co-sleeping is als de baby in een eigen bedje slaapt. Je kunt zijn bedje dichtbij jullie bed zetten, maar je kunt je baby ook laten slapen in een aanschuifbedje of co-sleeper. Dit is een babybedje met een zijkant die open en dicht kan, dat je aan je eigen bed vastmaakt. Je baby ligt in een eigen bedje, maar merkt dat je er bent en je kunt hem makkelijk aanraken of bij je nemen voor een voeding.

Advertentie

Een aantal veiligheidstips bij het gebruik van een co-sleeper (aanschuifbedje):

 • Bij de meeste co-sleepers kan de zijkant die aan het bed van de ouders grenst, open en dicht. Het is voor de veiligheid belangrijk dat je de zijkant dichtklapt als je baby en jij gaan slapen, om te voorkomen dat je kind in de spleet tussen jullie matrassen rolt, of dat jullie beddengoed over je baby heen komt. Je kunt de zijkant dan weer openklappen op het moment dat je je kind borstvoeding wilt geven of wilt troosten.
 • De co-sleeper moet in hoogte verstelbaar zijn. Om te voorkomen dat je baby per ongeluk in jullie bed rolt als je vergeten bent om de opstaande zijde te sluiten, moet het matras van het aanschuifbedje altijd minimaal 12 cm lager zijn dan jullie eigen matras.
 • Het bedje moet goed tegen jullie bed aangeschoven zijn. Het moet goed vastgemaakt kunnen worden aan jouw bed, zonder dat er een spleet tussen ontstaat. Let erop dat het bedje niet kan wegschuiven.
 • Zorg ervoor dat de co-sleeper veilig is opgemaakt. Lees hier hoe je dat doet.

Lees ook: Van slaaphouding tot kamertemperatuur; zo creëer je voor je baby een veilige en gezonde slaapplek.

Fijne co-sleepers op een rij:

Samen slapen in één bed? Let hier goed op

De veiligste manier van samen slapen is dus: de ouders in hun eigen bed en de baby in zijn eigen (aanschuif)bedje. Deskundigen van gezondheidsinstanties adviseren dit niet voor niets. Het kan altijd gebeuren dat jij of je partner door vermoeidheid zo diep slaapt, dat je op je baby rolt of dat jullie niet merken dat je baby niet veilig ligt.

Wil je je baby toch bij je in bed nemen, let dan goed op de volgende punten:

 1. Slaap liever niet met je baby in één bed als hij jonger is dan vier maanden.
 2. Slaap niet samen met je baby in één bed als jij of je partner rookt, alcohol hebt gedronken, drugs gebruikt of medicijnen hebt genomen waar je slaperig of minder alert door wordt.
 3. Slaap ook niet samen met je baby in één bed als jullie oververmoeid of erg gestrest zijn.
 4. Zorg dat je baby niet onder jullie dekbed of deken terecht kan komen. Laat hem slapen met kleren aan of in een eigen slaapzakje. Check hier per seizoen en leeftijd welke slaapzak geschikt is voor je baby.
 5. Slaap op je zij, met opgetrokken knieën en één arm onder je hoofd, tussen je kussen en je baby in. Leg je baby op zijn rug naast je, ter hoogte van je borst.
 6. Zorg dat je baby niet met zijn gezicht tegen een kussen of iets anders aan kan komen te liggen. Haal doeken, dekentjes of andere losse spullen uit bed.
 7. Leg je baby niet tussen jullie in: de kans is dan groter dat hij toch onder het dekbed terechtkomt.
 8. Uit bed vallen moet onmogelijk zijn (scherm de rand van het bed dus goed af) en er mogen geen naden en kieren zijn waar je baby tussen kan komen.
 9. Een waterbed of zacht matras is niet geschikt voor co-sleeping.
 10. Laat je baby niet slapen op een babynestje, schapenvacht, borstvoedingskussen, verschoonkussen of op een ander zacht oppervlak. Dit vergroot de kans op warmtestuwing of zuurstofgebrek.

Meer weten? Vanaf deze leeftijd is een dekbed voor je baby pas veilig

Items voor een goede nachtrust

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: VeiliheidNL

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Mieke is afgestudeerd bewegingswetenschapper en dè expert op het gebied van kinderveiligheid in en om huis bij VeiligheidNL. Al ruim 13 jaar doet zij onderzoek naar (ernstige) ongevallen bij jonge kinderen en vertaalt deze kennis naar praktische adviezen voor ouders. Adviezen om enerzijds ongevallen te voorkomen, denk aan het plaatsen van een traphekje, en anderzijds om kinderen vaardiger te maken en te leren omgaan met bepaalde risico’s, denk aan het leren traplopen.

Mieke is lid van de Europese Child Safety werkgroep en adviseert in die rol over veiligheidsnormen voor baby- en kinderproducten, ze is vast jurylid bij de jaarlijkse Baby Innovation Award verkiezing, treedt op als deskundige in vele baby- en kindermedia en is vaste vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mieke
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Redactioneel – Offer – Een goede nachtrust

Een goede nachtrust

White noise machines
Bekijk hier