Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Co-sleeping met je baby: is dat veilig?

Samen met je baby in een bed slapen: een knus idee, maar is dat ook veilig? Er wordt veel geschreven over de gevaren van co-sleeping, maar het heeft ook voordelen. Je baby valt bijvoorbeeld sneller in slaap en je kunt hem makkelijker de borst geven. Wel is het belangrijk om op de veiligheid te letten.

TIP! Bij Prénatal vind je veel mooie co-sleepers om zo veilig te co-sleepen met je baby.

Advertentie

Wat is co-sleeping?

Co-sleeping betekent dat je samen slaapt met je baby. Over de betekenis van de term bestaat wel eens verwarring. In de Verenigde Staten wordt de term co-sleeping vaak gebruikt voor het samen slapen in één kamer (ook wel rooming-in), terwijl in Nederland meestal wordt bedoeld dat je samen in één bed slaapt. Dit laatste wordt door deskundigen vaak afgeraden, omdat het gevaarlijk kan zijn. Je baby kan uit bed vallen, je kunt bovenop hem gaan liggen of hij kan stikken onder het dekbed. Als je voor co-sleeping kiest, is het daarom heel belangrijk dat je op de veiligheid let.

Er is ook een tussenvariant tussen allebei in een eigen bed en co-sleeping: een babybedje dat aan één kant open is en wordt bevestigd aan het bed van de ouders. Zo’n bedje wordt een co-sleeper genoemd. Zo hebben jij en je baby allebei een eigen slaapplek (eigen matras, eigen beddengoed), maar zijn jullie toch dichtbij elkaar.

Tip: dit kun je doen als je baby erg onrustig (lees: huilerig) is.

Waarom kiezen voor co-sleeping?

Het verschilt per persoon hoe co-sleeping wordt ervaren. Sommige ouders vinden het heerlijk, terwijl anderen geen oog dicht doen met hun baby in dezelfde kamer.

Als je baby veel huilt kan co-sleeping een oplossing zijn, probeer het bijvoorbeeld eens uit tijdens het middagdutje. Ook als je zelf uitgeput bent doordat je vaak uit bed moet voor borstvoeding of om te troosten, kan co-sleeping een oplossing zijn.

Lees ook: Slaapschema baby per maand: wat is ‘normaal’?

Voordelen van co-sleeping

Een groot voordeel van co-sleeping is dat de ouders (meestal) een betere nachtrust hebben. Je baby valt sneller in slaap en je hoeft je bed niet uit als je borstvoeding geeft. Co-sleeping heeft daarnaast nog meer voordelen:

 • Je baby voelt zich geborgen.
 • Samen slapen bevordert een veilige hechting.
 • Het versterkt de band tussen jou en je baby.
 • Baby’s vallen meestal sneller in slaap als hun ouders dichtbij ze zijn.
 • Als je baby iets nodig heeft, hoeft hij minder lang te huilen. Dat geeft hem vertrouwen.
 • Borstvoeding geven vergt minder inspanning: je hoeft je bed niet uit.
 • Meestal huilen baby’s minder tijdens co-sleeping en daardoor kun jij wat langer kan doorslapen.
 • Samen slapen helpt pasgeboren baby’s bij het reguleren van de ademhaling en hartslag.

Meer weten? Dit is waarom je baby beter slaapt in jouw bed.

Nadelen van co-sleeping

Maar er kleven ook wat nadelen aan co-sleeping. De belangrijkste is toch wel dat co-sleeping gevaarlijk kan zijn, als je niet goed op de veiligheid let. Net als een kinderledikantje moet ook het ouderlijk bed veilig zijn voor je baby. De meeste ongelukken bij het samen slapen gebeuren omdat de baby uit bed valt of vast komt te zitten tussen matrassen of een wirwar van dekens, lakens of kussens. Met wat gezond verstand kun je dit voorkomen.

Volgens sommige deskundigen zou het samen slapen met een baby ook gevaarlijk zijn omdat je als ouder je kind per ongeluk kunt pletten. Onder normale omstandigheden is dit niet logisch: ouders die met hun kind slapen zijn zich veel bewuster van hun kind en reageren sneller. In de dierenwereld is dit ook vanzelfsprekend: een moederdier gaat nooit op haar kind liggen (in normale omstandigheden). Maar alcohol, drugs en sommige medicatie kunnen je slaappatroon veranderen, waardoor je dieper of onrustiger slaapt. Dan is co-sleeping sowieso geen goed idee. Ook als je ziek bent of oververmoeid wordt co-sleeping in één bed afgeraden, omdat je hierdoor dieper kunt slapen. Bij slaapstoornissen wordt het samen slapen ook afgeraden, omdat je hierbij geen normaal slaappatroon hebt.

En er zijn nog andere nadelen:

 • Je hoort elk kuchje, boertje en kreuntje van je baby en daar kun je wakker van worden.
 • Je slaapt lichter, want je bent meer op je hoede.
 • Sommige ouders vinden het lastig om samen intiem te zijn als hun baby ernaast ligt.
 • Het kan lastig voor je baby zijn om overdag wel alleen te slapen.
 • Als je baby naar de opvang gaat, of als je op een gegeven moment graag wilt dat hij in een eigen bedje gaat slapen, moet hij co-sleeping afleren.

Lees ook: Er zijn 6 soorten slapers. Ontdek hier welk type slaper jouw kind is.

Co-sleeping: hoe doe je het veilig?

De veiligste manier van co-sleeping is als de baby in een eigen aanschuifbedje of co-sleeper slaapt. Co-sleeping in één bed wordt meestal alleen gedaan als de moeder borstvoeding geeft. Dan heeft het de meeste voordelen en is het ook veiliger. Bij kunstvoeding is een baby namelijk minder gefixeerd op de borst en kan daardoor gaan ‘zwerven’ door het bed. Daarnaast maken hormonen een moeder die borstvoeding geeft waakzamer en alerter.

Kies je voor co-sleeping in één bed, let dan goed op deze veiligheidstips:

 1. Het is bij co-sleeping belangrijk dat de baby niet onder het dekbed ligt, want dat is te warm en je kind kan eronder stikken.
 2. Laat hem slapen met kleren aan of in een eigen slaapzakje. Check hier per seizoen en leeftijd welke slaapzak geschikt is voor je baby.
 3. Leg je baby liever niet tussen jullie in, dan is er meer kans dat hij onder de dekens terechtkomt.
 4. Uit bed vallen moet onmogelijk zijn (scherm de rand van het bed dus goed af) en er mogen geen naden en kieren zijn waar je baby tussen kan komen.
 5. Door met je knieën gebogen te liggen, zorg je dat je baby niet naar beneden kan schuiven. Vind je dat lastig, dan kun je ook een opgerolde handdoek tegen de voetjes aanleggen.
 6. Een waterbed of erg zacht matras is niet geschikt voor co-sleeping.
 7. Heb je alcohol gedronken, drugs gebruikt of medicijnen ingenomen die je slaperig maken, dan wordt co-sleeping afgeraden.
 8. Ook in het geval van ziekte, oververmoeidheid of slaapstoornissen wordt het afgeraden.

Lees ook: Van slaaphouding tot kamertemperatuur; zo creeër je voor je baby een veilige en gezonde slaapplek.

Samen slapen met een co-sleeper

Vind je samen in één bed slapen een beetje ‘eng’, dan kan een co-sleeper de oplossing zijn. Dit is een bedje voor je baby met een zijkant die open en dicht kan, dat je aan je eigen bed vastmaakt. Zo kun je op een veilige manier toch samen slapen. Je baby ligt in een eigen bedje, maar hij merkt dat je er bent en je kunt hem wel aanraken of naar je toe schuiven voor een voeding.

Een aantal veiligheidstips bij het gebruik van een co-sleeper:

 • Bij de meeste co-sleepers kan de zijkant die aan het bed van de ouders grenst, open en dicht. Het is voor de veiligheid belangrijk dat je de zijkant dichtklapt zodra de baby en jij gaan slapen, om te voorkomen dat je kind in de spleet tussen jullie matrassen rolt, of dat jullie beddengoed over je baby heen komt. Je kunt de zijkant dan weer openklappen op het moment dat je je kind borstvoeding wilt geven of wilt troosten.
 • De co-sleeper moet op de juiste hoogte staan, zodat het matrasje even hoog is als het matras van jullie bed.
 • Het bedje moet goed tegen jullie bed aangeschoven zijn. Het moet goed vastgemaakt kunnen worden aan jouw matras, zonder dat er een spleet tussen ontstaat. Let erop dat het bedje niet kan wegschuiven.
 • Zorg ervoor dat de co-sleeper veilig is opgemaakt. Lees hier hoe je dat doet.

Welke vorm van slapen je ook kiest, doe vooral wat voor jou goed voelt. Voor de ene moeder is co-sleeping geweldig en de ander vindt het juist helemaal niks. Kijk daarom altijd wat voor jou en je baby het beste werkt. Probeer het eventueel een keer uit tijdens een middagdutje om te zien of jij co-sleeping prettig vindt.

Meer weten? Vanaf deze leeftijd is een dekbed voor je baby pas veilig.

Video: moeders over co-sleeping

Video: Co-sleeping: doen of niet? Deze moeders geven hun mening.