Belastingaangifte 2019

Belastingaangifte voor jonge ouders: tips voor 2019

Met de komst van je baby veranderen er ook dingen in je belastingaangifte. Waar moet je precies rekening mee houden? En heb je nog recht op extra toeslagen?

Na de geboorte van je kind moet je bij de belastingaangifte onder meer rekening houden met het vermogen van je kind. Maar er zijn meer zaken om rekening mee te houden. Een overzicht: 

Spaarrekening

Het spaargeld van je kind valt onder het vermogen van de ouders, tot je kind achttien is. De spaarrekening van de kinderen is dus ook belast in box 3, net als de rest van jullie vermogen. Het maakt daarbij niet uit of de rekening op naam van je kind of op jouw eigen naam staat. Tips: je kind leren sparen, zo doe je dat.

Over een deel van je vermogen hoef je geen belasting te betalen. Voor 2019 zijn de grenzen:

  • Als je geen fiscaal partner hebt: tot € 30.360 
  • Als je wel een fiscaal partner hebt: tot € 60.720

Je telt dus je eigen vermogen, eventueel dat van je fiscale partner, en het spaargeld van de kinderen bij elkaar op. Komt jullie totaalvermogen boven bovenstaande bedragen uit, dan moet je belasting betalen over het deel boven die grens. Welk percentage je betaalt, hangt af van de hoogte van je vermogen.

Sinds 2017 zijn de belastingpercentages die je over je vermogen betaalt namelijk afhankelijk geworden van de hoogte van je vermogen. Elk jaar worden deze percentages opnieuw vastgesteld. Voor de aangifte van 2018 geldt, bij mensen zonder fiscaal partner:  

  • Je betaalt 0,58% belasting over de eerste €71.649 van je vermogen 
  • En 1,34% belasting over het vermogen tussen €71.650 en €918.085
  • Voor alles boven € 918.085 betaal je 1,68% belasting.

Als je wel een fiscaal partner hebt, dan verdubbelen de bedragen. De belastingpercentages blijven hetzelfde. 

Fiscaal partner

Heb je een fiscaal partner? Kies er bij het doen van de belastingaangifte dan in het scherm ‘persoonlijke gegevens’ altijd voor om met z’n tweeën aangifte te doen in één aangifteprogramma. Dan kun je namelijk verderop, in het scherm ‘verdeling’, met posten schuiven. 

Bij elke aanpassing zie je direct of de totale belasting die je moet betalen daardoor toe- of afneemt. Vul je het programma allebei afzonderlijk in, dan zie je in het scherm ‘verdeling’ alleen je eigen belasting. Het is niet voor iedereen voordelig om met posten te schuiven, maar dat zie je vanzelf bij het aangifte doen.

Middeling

Ben je de afgelopen jaren gestopt met werken, of veel minder gaan werken, om voor je kind te zorgen? Check dan hier of je belasting terug kunt krijgen als je een middelingsverzoek indient.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Werkende ouders met jonge kinderen (tot 12 jaar) hebben recht op een inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK). De IACK is bedoeld om het voor ouders aantrekkelijker te maken om betaald werk te nemen. Ook co-ouders hebben recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting, op voorwaarde dat je werkt en je kind ten minste drie hele dagen per week bij jou in huis woont. Lees hier meer over de financiële kanten van co-ouderschap.

Je kunt deze heffingskorting aanvragen bij je aangifte inkomstenbelasting via de Belastingdienst. Voor een gezin met kinderen kan de IACK een behoorlijk bedrag opleveren. Om hoeveel geld dit precies gaat is, zoals de naam al zegt, afhankelijk van je inkomen. Op de website van de Belastingdienst vind je de berekening en de voorwaarden.

Toeslagen

Ouders hebben vaak ook recht op kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. Of dat ook voor jullie geldt en hoeveel je dan krijgt, bereken je op de website van de Belastingdienst. 

Kindgebonden budget

Als je recht hebt op het kindgebonden budget, dan ontvang je het waarschijnlijk automatisch al. Je hoeft het meestal niet zelf aan te vragen, omdat de Belastingdienst het aan jou laat weten als je er recht op hebt. Is dat niet zo en denk je dat je toch in aanmerking komt voor het kindgebonden budget, dan kun je zelf contact opnemen met de Belastingdienst.

Meer weten? Dit zijn de regels rondom kindgebonden budget 2019.

Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag is met terugwerkende kracht aan te vragen, maar alleen binnen drie maanden na de maand dat je kind naar de kinderopvang gaat. Als je langer wacht, krijg je alleen het bedrag over de laatste drie maanden terug en loop je de toeslag van de eerdere maanden dus mis.

Lees hier waar je recht op hebt m.b.t. de kinderopvangtoeslag 2019.

Zorg- en huurtoeslag

Neem als je je toeslagen berekent meteen de zorg- en de huurtoeslagberekening mee. De voorwaarden voor deze toeslagen worden namelijk regelmatig aangepast. Het is geen fijne verrassing als je achteraf een toeslag moet terugbetalen, of juist bent misgelopen. 

Hoe zit het met schenkbelasting?

Als je kind een spaarrekening op zijn eigen naam heeft, is het geld dat daarop staat ook echt van hem. Dat betekent dat je jaarlijks tot zo’n 5.428 euro ( Belastingdienst 2019) voor hem kunt sparen zonder dat je schenkbelasting moet betalen, want voor schenkingen van ouders aan hun kinderen bestaat een vrijstelling. Schenk je meer dan die 5.428 euro, dan betaal je daar schenkbelasting over. 

Die grens van 5.428 euro geldt overigens voor beide ouders samen, ook als jullie geen fiscaal partner (meer) zijn. 

Heb je voor je kind een spaarrekening geopend op jouw eigen naam en wil je het gespaarde bedrag later ineens aan hem schenken, dan moet je kind er op dat moment schenkbelasting over betalen.

Veranderingen in 2019

Ouders krijgen in 2019 te maken met een aantal veranderingen op het gebied van hun geldzaken. De veranderingen op een rij.

Bron: Wijzer in Geldzaken, Belastingdienst, Consumentenbond.nl