
Vakantie checklist: wat neem je mee voor je baby?
Vroeger kocht je een retourtje Verweggistan, pakte je je rugzak en dan kwam het wel goed. Met een klein kind erbij is er meer voorbereiding nodig voor een relaxte vakantie. Hier vind je een handige vakantie checklist, zo weet je wat je moet meenemen voor je baby.
De ‘uitzet’
Comfort is een groot goed als je met jonge kinderen op vakantie gaat. Gelukkig snappen veel reisorganisaties en campingeigenaren dat en is er vaak van alles bij te boeken. Een bedje, box, kinderstoel, babybad, babyfoon, koelkast (op de camping): het scheelt je een hoop gesjouw én je kunt het meteen van je vakantie baby lijst strepen. Check van tevoren of je accommodatie deze extra’s biedt en of je ze al moet reserveren (en wat het kost).
Wil je er zeker van zijn dat je accommodatie babyproof is? Veel bungalowparken en campings hebben speciale kinderbungalows of -stacaravans. Die zijn helemaal ingericht voor vakantie baby of jonge kinderen, dus daar vind je geen enge stopcontacten, harde plavuizen of trap zonder hekje.
Tip: Heb jij al een campingbedje? Hier moet je op letten bij de aanschaf van een campingbedje
Checklist vakantie baby: wat moet er écht mee?
Al ga je naar een hartstikke kindvriendelijke accommodatie, je zult nog steeds veel spullen voor je vakantie met baby moeten meenemen. Wat precies en wat niet, hangt af van allerlei factoren: naar welk land gaan jullie? Hoe reis je: met de auto of het vliegtuig? Hoe is het weer daar? Wat ga je doen? Waar slaap je? Wat heeft je kind nodig om lekker te kunnen slapen? Als je dat allemaal weet, kun je gericht inpakken.
Op internet hoef je maar te googelen op ‘checklist vakantie baby’ en je vindt veel verschillende lijsten. Je kunt er eentje uitkiezen die bij jouw vakantie past, maar je hoeft natuurlijk niet alles klakkeloos over te nemen. Een checklist is vooral handig voor het overzicht en om te zien of er slimme dingen op staan waar je zelf nog niet aan had gedacht. Zorg ervoor dat je onderweg alle noodzakelijke dingen binnen handbereik hebt. Gezichtsdoekjes in het dashboardkastje, schone spenen in je handtas, dat werk. Ga je vliegen, ga dan even na wat je die uren absoluut nodig gaat hebben en stop dat in je handbagage.
Inpaklijst voor vakantie baby
Hieronder vind je onze vakantie baby inpaklijst. Deze lijst is heel uitgebreid en je hoeft zeker niet alles mee te nemen. Gebruik ’m als back up voor je eigen lijst.
Reisdocumenten
Alle kinderen moeten een eigen, geldig reisdocument hebben. Ook baby’s. Sommige van de onderstaande documenten kun je digitaal meenemen of (alleen) online vinden. Bedenk even of je voor de zekerheid toch ook een papieren versie bij je wilt hebben, als dit mogelijk is.
- Paspoort of identiteitskaart, ook voor je kinderen
- Als het nodig is: geldig visum in paspoort
- Kopie van reisdocumenten
- Extra pasfoto’s
- Vliegtickets
- Wegenkaart
- Boekje met belangrijke adressen en telefoonnummers, bijvoorbeeld van de accommodatie (voor als je telefoon leeg is of kwijtraakt)
Extra foto’s
De pasfoto van je baby is binnen een paar maanden natuurlijk al achterhaald. Daar houden grenswachters van de Koninklijke Marechaussee wel rekening mee, maar in het buitenland kunnen andere regels gelden. Neem daarom foto’s mee van je baby om te kunnen laten zien hoe hij in de loop van tijd is veranderd. Bij twijfel kun je altijd even bij de gemeente langsgaan of navraag doen bij het consulaat of de ambassade van het land waar je naartoe gaat.
Autopapieren
- Kentekenbewijs
- Europees schadeformulier
- Identiteitspapieren van aanhanger en caravan
- Groene kaart
- Parkeerschijf
- Eventueel een internationaal rijbewijs
- Autovignet of milieusticker
Verzekeringen
- Poliswaarden van reisverzekering
- Alarmnummers van verzekeringsmaatschappij
- Zorgverzekeringspas/app
- Gezondheidspapieren
- Vaccinatieboekje van je kind
- Bloedgroepkaart en/of geneesmiddelenpaspoort
Lees ook: Dit zijn dé ideale bestemmingen voor een vakantie met baby
Kleding
Hoeveel en welke kleding je voor je vakantie baby meeneemt, hangt ervanaf hoe lang je weggaat en naar welke bestemming. En of daar een wasmachine is. Je kunt ook handwasmiddel, een opgerolde waslijn en wat knijpers meenemen (of daar kopen), zodat je in de wasbak wat kleding kunt wassen. Dan hoef je veel minder kleding in te pakken.
Voor een week weg in de zomervakantie, zou je voor je kind genoeg moeten hebben aan de volgende spullen:
- 7 rompertjes
- of 7 onderbroeken en hemden
- 7 T-shirts
- 4 korte broeken of rokjes
- 2 lange broeken
- 2 truien of vesten
- 7 paar sokken (of een paar maillots)
- Jas of bodywarmer
- 2 paar schoenen of sandalen
- Zwembroek/badpak/zwemluiers
- Pyjama
Denk verder aan:
Check voor vertrek de weersvoorspellingen voor de komende periode op je vakantiebestemming. Wordt het veel frisser of natter dan je had gedacht? Pak wat extra warme en/of waterdichte kleding in. Komt er juist een hittegolf aan, pak luchtige kleding in, maar vergeet ook de zonnehoed en UV-zwemkleding niet voor je vakantie baby.
Ga je voor het eerst met je baby op vakantie? Dit zijn tips om rekening mee te houden vóór je gaat boeken.
Toiletartikelen
De eerste keer dat je met je baby op vakantie gaat, sta je misschien met je handen in je haar als je bedenkt wat je allemaal moet meenemen. Of je nu een lang weekend gaat of twee weken, het lijkt wel een volksverhuizing. Vergeet niet dat je op je vakantiebestemming ook veel spullen kunt kopen. Toiletartikelen zoals luiers, (kinder)tandpasta, badolie en billendoekjes liggen in het buitenland ook gewoon in de supermarkt. Hier kun je aan denken bij benodigde toiletartikelen voor je vakantie baby:
- Borstel of kam
- Billendoekjes
- Billencrème
- Douchegel
- Elastiekjes
- Gezichtscrème
- Handdoeken
- Luiers (en zwemluiers)
- Nagelschaartje
- Shampoo
- Tandenborstels
- (Kinder)tandpasta
- Vitamine D en eventueel vitamine K
- Washandjes
- Zeep
- Zonnebrandcrème en aftersun voor kinderen
Speelgoed
Je zult zien dat op vakantie baby minder speelgoed nodig heeft dan thuis. Alles is namelijk nieuw en spannend en aan een beker en een lepel hebben baby’s vaak al genoeg om te kunnen spelen. Een tas of doos met een paar speeltjes, één knuffel, een emmer, schep en een bal, meer hoef je niet mee te nemen. Ga je naar een bestemming met strand, dan is daar vast ook genoeg strandspeelgoed te koop. Badeendjes zijn klein en multifunctioneel. Je kunt ermee spelen onder de douche, in het zwembad én in het zand. Neem speelgoed mee dat makkelijk schoon te maken is en tegen water kan.
Niet alleen op de vakantiebestemming, maar ook onderweg is het handig om wat speelgoed voor je baby bij je te hebben. Reis je met de auto, neem dan speelgoed mee dat je kunt bevestigen aan het raam of aan de achterzijde van de voorstoelen. Perfect voor in de auto: een Spotify-lijst of usb-stick met kinderliedjes of luisterverhalen. Neem een bal mee voor een spelletje tijdens de noodzakelijke plasstops. Moet je overstappen tijdens de vliegreis? Neem dan ballonnen mee, die nemen weinig ruimte in en daar kun je ter plekke een ‘bal’ van maken.
Denk verder bijvoorbeeld aan:
- Boekjes en kleurboeken
- Bal (opblaasbaar)
- Ballonnen
- Bellenblaas
- Emmer en schep
- MP3 speler
- Eigen rugtasje
- Kleurpotloden/stiften
- Knuffel/pop
- Raamplakkers
- Puzzel/spelletje
- Tekenblok
Zwemmen
- Strandhanddoeken en/of grote hydrofiele doeken
- Duikbril en snorkel
- Flippers
- Oordopjes
- Zwembandjes
- Babyfloat
- Zwembroek/badpak
- Zwemluiers
Praktisch
En dan zijn er nog een heleboel praktische spullen waar je aan moet denken als je op vakantie gaat met een baby, peuter of kleuter. Hoe ga je je kind vervoeren van het vliegveld naar je accommodatie? Waar slaapt hij in? Wat eet en drinkt hij daar? Denk aan spullen als:
- Autostoeltje of Maxi-Cosi
- Antilekbeker
- Campingbed of reiswieg
- Babyvoeding
- Bordje en babylepels
- Babyfoon + oplader
- Beddengoed
- Buggy (lichtgewicht, zoals de Joolz Aer)
- Draagdoek of -zak
- Flessen
- Flessenwarmer
- Hydrofiele doeken
- Kleed om op te spelen
- Kinderstoel (inklapbaar) of wipper
- Melkpoeder of pap
- Luiers, luierbroekjes
- Luiertas
- Verschoonmatje
- Slaapzak
- Favoriete knuffel
- Extra deken
- Slabbetjes
- Snoetenpoetsers
- Speen
- Stoelverhoger
- Anti-slipmatje of -pads voor in bad of de douche
Moeten er medicijnen mee?
Het is slim om een aparte toilettas mee te nemen met daarin de basics voor noodgevallen. Wat moet er in je reisapotheek zitten? Denk in ieder geval aan pleisters en verband, vallen-en-stotengel, een thermometer, kinderparacetamol, neusspray, kinder-ORS, desinfectiemiddel, een anti-insectenmiddel en een tekenpen. In Europese landen kun je bij de plaatselijke apotheek meestal wel pijnstillers kopen, maar het voelt vertrouwd om je eigen merk mee te nemen in je reisapotheek. Informeer van tevoren of je inentingen nodig hebt voor je vakantiebestemming.
Reisapotheek
Voor het hele gezin kun je denken aan de volgende inhoud:
- Anti-prik na insectenbeten
- Anti-muggenolie of -stick
- Desinfecteringsmiddel (Betadine jodium, Sterilon)
- Middeltje tegen pijn bij doorkomende tanden
- Keelsnoepjes
- Kuur tegen wormpjes
- Middel tegen diarree (Norit of Imodium)
- Middel tegen verstopping
- Neusdruppels
- Oordruppels
- ORS (hydratatiezout tegen uitdroging)
- Paracetamol
- Reisziektepillen
- Tekentang
- Thermometer
- Uitzuigpomp voor bij insectenbeten
- Wondhelende of ontsmettende zalf
- Aftersun
- Zonnebrandcrème
- Zetpillen
Tip! ‘Bite away’ is een elektronisch medisch hulpmiddel dat de jeuk en pijn van insectenbeten bestrijdt.
Hoe kies je de juiste (factor) zonnebrandcrème voor je baby of kind? Hier tips van onze dermatoloog.
EHBO-doos
- Desinfecteringsmiddel
- Driekante doek (mitella)
- Leukoplast
- Ontsmettingsdoekjes
- Pincet
- Pleisters
- Schaar
- Snelverband
- Steriele gaasjes/kompressen
- Verbandwindsel
- Verbandwatten
- Wegwerphandschoenen
- Zwaluwstaartjes (hechtpleisters)
Voor onderweg
Zorg voor genoeg eten en drinken voor onderweg. Je kunt zomaar in een lange file terechtkomen of op een vertraagde vlucht moeten wachten. Neem op vakantie baby ook wat voorleesboekjes mee of download een voorlees-app en stop wat kleine cadeautjes in je tas voor een leuke verrassing onderweg. Een tablet zorgt natuurlijk ook voor afleiding. Er zijn heel veel apps speciaal voor baby’s. Denk verder aan:
- Brood
- Fruit
- Hygiënische doekjes
- Koek/tussendoortjes
- Limonade
- Mes en lepel
- Mineraalwater
- Rozijntjes
- Snoep
- Zonneschermen
- Veiligheidsspelden
- Cadeautjes voor je kind
- Reisspelletjes
- Tablet
- Speen of zuigsnoepjes (om je kind op te laten zuigen tijdens het opstijgen en landen)
Ook niet vergeten
Tot slot zijn er nog veel typische reisartikelen die je vakantie met baby makkelijker en leuker kunnen maken. Vergeet ook de opladers en een reisstekker niet in te pakken. Denk bijvoorbeeld aan:
- Afwasmiddel
- Ductape
- Fotocamera
- Handwasmiddel
- Koelbox
- Klamboe
- Lijm
- Naaigerei
- Opladers voor telefoon en camera
- Papieren zakdoekjes
- Pennen, potloden
- Parasol of paraplu
- Polsbandje voor je kind met naam en telefoonnummer
- Reisstekker
- Wc-papier
- Vuilniszakken
- Schaar
- Schrijfblok
- Thee- en vaatdoek
- Waslijn + knijpers
- Zaklantaarn
- Opvouwbare bolderkar
- Tafelhangstoel
- Slaaptentje
Wees zuinig op knuffels
Geen groter drama dan een verloren knuffel. En op vakantie kun je vaak niet snel een goed lijkende vervanger kopen. Maak daarom het knuffelbeest van je kind met een touwtje of elastiek vast aan de wagen, buggy of jas. Pas wel op dat het touw niet te lang is, om verstikking te voorkomen. Of kijk of je een identieke knuffel kunt kopen voor het geval hij kwijtraakt tijdens je vakantie met baby.
Hoe bespaar ik ruimte in de koffer?
Neem spullen mee die multifunctioneel zijn. Een hydrofiele luier doet het ook prima als slab, handdoek of zonnescherm (hang hem alleen niet over de kap van de kinderwagen). Een voorraadbusje voor flesvoeding is een fijn speeltje voor de kleinsten en een pyjamabroekje kan ook prima overdag. Leg alles wat je wilt meenemen op je bed en kijk waar je echt niet zonder kunt. Pak zo licht mogelijk en denk aan laagjes kleding. Zorg voor basics die onderling goed combineren, zo hoef je minder setjes mee te nemen. Je baby maakt het trouwens niet uit hoe hij eruitziet op de vakantiefoto’s.
Wat mag er mee in het vliegtuig?
Als je met een baby of peuter gaat vliegen, mag je doorgaans melkpoeder, afgekolfde borstvoeding en babyvoeding voor tijdens de vlucht meenemen aan boord. Een buggy of kinderwagen moet je bijna altijd inchecken bij de balie en mag je op Schiphol meenemen tot aan de gate. Dat geldt niet voor alle vliegvelden, dus check dat voor de terugreis even. Je baby een paar uur lang dragen kan best zwaar en warm zijn. Dan is het handig om een vliegveld-buggy te lenen.
Een Maxi-Cosi mag mee in het vliegtuig, maar dan moet je baby wel een eigen stoel hebben. Het is dus goedkoper om je baby (meestal tot twee jaar) op schoot te houden. Bij een lange vlucht kun je bij veel maatschappijen een bassinet, een soort wiegje, gebruiken. Daarvan zijn er maar een paar per vliegtuig, dus het is slim om er vooraf één aan te vragen. Check voor alles altijd de voorwaarden van je luchtvaartmaatschappij.
Voor thuis
Denk niet alleen aan wat je nodig hebt op je vakantiebestemming, maar ook aan hoe je je huis achterlaat. Een aantal tips:
- Vertel de buren over je vakantieplannen. Dan kunnen zij de boel een beetje in de gaten houden.
- Vraag iemand om de post op te ruimen en de planten water te geven.
- Geef het adres van je vakantiebestemming door aan familie die thuisblijft.
- Zet een lamp aan met een tijdschakelaar, zodat er elke avond licht brandt in huis.
- Zet elektronische apparaten uit en haal stekkers uit de stopcontacten.
- Haal de koelkast leeg.
- Draai kranen en gaskranen dicht.
- Gooi bloemen weg of geef ze aan de buren.
- Leeg de fruitmand.
- Haal het volle filter uit je koffiezetapparaat.
- Leeg je prullenbak.
- Vraag iemand je vaatwasser open te zetten mocht-ie nog draaien als jullie vertrekken.
- Sluit je huis goed af, vergeet ook de ramen niet.