Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Vlekken verwijderen uit babykleding

Borstvoeding, poep, urine in dat leuke pakje van je baby: als ouder moet je een ware vlekkenexpert zijn. Met deze tips kun je de tien meest vervelende vlekken verwijderen uit de kleding van je baby.

Advertentie
 1. (Moeder)melk

  Of je nou fles- of borstvoeding geeft, je ontkomt er niet aan als je een baby hebt: melkvlekken. Ze vallen niet echt op maar gaan al snel zuur ruiken en worden na een tijdje geel. De oplossing: behandel de stof met melkvlekken voor door het eerst een nachtje in koud water met wat citroensap te laten staan. De volgende dag kan je de kleding/dekens/etc. gewoon wassen.

  Aangezien citroen een blekende werking heeft, kan je dit beter niet toepassen op donkere stoffen of je mooiste blouse. In dat geval kun je de kleding het beste eerst uitspoelen, de vlek voorbehandelen met wasmiddel en dan gewoon in de wasmachine.

 2. Bloed

  In bloed zit – net als in babypoep – veel eiwitten en die stollen bij hoge temperaturen. Daarom altijd eerst (en zo snel mogelijk) uitspoelen met koud water als je kind is gevallen en daardoor een bloedvlek op z’n broek of ergens anders heeft. Is het heel erg, laat de stof dan weken in water met een flinke scheut keukenzout. Als je het daarna wast in de wasmachine is de vlek weg.

 3. Groente & fruit

  Broccoli, spinazie, aardbeien en tomaat: allemaal heel gezond, maar een vlekken dat het kan geven. Wat je ook doet, behandel de vlekken zo snel mogelijk, want anders krijg je ze er nooit meer uit. Fruitvlekken kun je behandelen met een beetje citroensap. Daarna kun je het deppen met alcohol. Zijn het heftige vlekken, dan kun je het kledingstuk ook een nachtje laten weken in karnemelk. Ook een optie: behandel de vlekken voor met wasmiddel of ossengalzeep. Doe de kleding daarna in de was en voeg naast wasmiddel een beetje Vanish of Biotex toe.

  Advertentie
 4. Worteltjes

  Tip 4 werkt helaas niet altijd bij vlekken van worteltjes. Door het caroteen dat erin zit, zijn het meestal hardnekkige vlekken. Toch is er een wondermiddel om ze eruit te krijgen: zonlicht! Maar ook hier geldt: geef de vlekken niet de kans om volledig in te trekken en spoel de kleding zo snel mogelijk uit. Behandel het rompertje of andere kledingstuk eventueel voor met een vlekverwijderaar en doe de kleren in de was. Eenmaal uit de wasmachine moet je de kleren niet in de droger gooien, maar in de zon hangen. Hoe langer, hoe beter. Kind kan de was doen!

 5. Grasvlekken

  Buitenspelen is natuurlijk hartstikke leuk en gezond, maar grasvlekken zijn dat niet. Deze vervelende vlekken kun je het beste verwijderen met afwasmiddel of groene zeep.

 6. Modder

  Languit in de modder gegaan? Borstel de moddervlek er eerst heel licht uit en laat de kleding vervolgens weken in koud water. Spoel het na een paar uurtjes af en stop het kledingstuk in de wasmachine.

 7. Poepvlekken

  Poepexplosie? Laat het kledingstuk een uurtje voorweken in een beetje water met soda. Je kunt ook wat afwasmiddel op de vlekken doen voordat je het wast in de wasmachine. Schijnt de zon, laat de kleding dan drogen in het zonnetje, daardoor verdwijnen de vlekken ook.

  Advertentie
 8. Snot

  Snipverkouden kind en alles onder het snot? Gebruik billendoekjes om de vlek uit je kleding te halen. Billendoekjes zijn trouwens sowieso altijd onmisbaar als je kinderen hebt.

 9. Urine

  Tja, er gebeurt nou eenmaal wel eens een ongelukje. Gelukkig is dit zo opgelost. Spoel het kledingstuk uit met koud water, spuit er daarna vlekverwijderaar op (Vanish, Shout) en stop de spullen daarna in de wasmachine. Een scheutje glansspoelmiddel voor de vaatwasser op de vlek helpt ook.

 10. Viltstift

  Is je kind creatief bezig geweest en heeft hij meteen zijn kleding wat opgeleukt? Dep de viltstiftvlek met spiritus, dat is het meest effectief. Heb je dit niet in huis? Je kunt ook een beetje tandpasta op de vlek smeren. Spoel het vervolgens uit met water en gooi het in de wasmachine.

Do’s-and-don’ts bij vlekken

Nu je weet hoe je de meest voorkomende vlekken uit de kleding van je kind kunt halen, nog wat handige tips.

 • Ben je onderweg, dan is handzeep het perfecte middel om de vlek voor te behandelen.
 • Vlek? Ga niet als een bezetene wrijven en schrobben. Je hebt kans dat je de vlek er hierdoor later juist moeilijker uit krijgt.
 • Verwacht je een veldslag aan tafel? Doe je kind dan een knutselschortje aan voor het eten. Blijven die kleertjes in elk geval schoon.
 • Of doe je kind alleen een luier en een (oud) rompertje aan als het weer het toelaat. Net zo makkelijk!
 • Zitten er na het wassen nog vlekken op? Was het dan nog een keer, eventueel met een extra krachtig middel. Gooi het in elk geval niet in de droger, want dan krijg je de vlek er zéker nooit meer uit.
Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier