Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Baby is tijdens het vliegen aan het wijzen naar het vliegtuig raam

Vliegen met een baby: handige informatie en tips

De eerste keer vliegen met je baby is voor veel ouders best een uitdaging. Maar ook als je het al wat vaker hebt gedaan, weet je dat er heel wat bij komt kijken. Want hoeveel handbagage mag je meenemen voor je baby? Hoe zit het ook alweer met de buggy?

Advertentie

Vliegen met een baby

De eerste vliegreis met je baby staat voor de deur. Best spannend, want je weet van tevoren nooit hoe je baby gaat reageren op een vliegreis. Misschien kijkt je kind de hele vlucht met grote ogen in het rond, slaapt hij als een roosje op schoot en vermaakt hij alle passagiers met zijn guitige lach. Maar het kan ook zijn dat hij geen moment stil wil zitten, niet in slaap komt, of veel moet huilen. En misschien is de heenweg een kleine ramp, terwijl de terugvlucht vlekkeloos gaat. Of andersom. Hoe het ook verloopt, met een goede voorbereiding voorkom je een hoop stress. En met de juiste spullen in je handbagage heb je in elk geval alles voor je baby bij de hand.

Regels rond vliegen met een baby

 1. Baby’s mogen officieel vanaf 7 dagen na de geboorte reizen met het vliegtuig. Tenzij je van je verloskundige of arts te horen hebt gekregen dat je langer moet wachten met vliegen, bijvoorbeeld door complicaties bij de geboorte. Over het algemeen wordt overigens aangeraden om te wachten met vliegen tot je kind 6 weken oud is.
 2. Je baby heeft een eigen, geldig paspoort nodig. Lees hier alles over het aanvragen van een paspoort voor je baby.
 3. Als jij alleen reist met je baby, is het verstandig om het ‘Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ mee te nemen. Je partner moet toestemming geven om jou alleen met je kind naar het buitenland te laten reizen. Het formulier is niet verplicht, maar je moet bij de grenscontrole wel kunnen aantonen dat je reist met toestemming van de andere ouder. Dit formulier bevat alle informatie die daarvoor nodig is. Lees er meer over op de website van de Rijksoverheid.
 4. Je baby mag tot z’n tweede verjaardag bij jou op schoot in het vliegtuig. Hij heeft dus geen eigen vliegtuigstoel nodig. Je kunt er eventueel wel voor kiezen om een eigen stoel te boeken, als je dat prettiger vindt. Daar betaal je dan meestal wel het normale tarief voor.
 5. Per volwassene mag je met maximaal 2 baby’s reizen. Reis je in je eentje met twee baby’s, dan moet er een kind bij jou op schoot en voor de ander moet je een eigen stoel boeken.
 6. Wordt je kind tijdens de reis 2 jaar? Dan heeft je kind voor de terugvlucht een eigen vliegtuigstoel nodig.

Lees ook: Alleen op vakantie met je kind? Dit moet je weten

1>Vliegtickets boeken

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen vliegen kinderen tot 2 jaar gratis of voor 10% van de ticketprijs. Je kind moet dan wel bij jou op schoot. Zie je het niet zitten om je kind de hele vlucht op schoot te houden, dan kun je ook een eigen stoel voor hem boeken. Daar betaal je dan wel de volle prijs voor. Of je je kind nu op schoot neemt of een eigen stoel boekt, hij heeft sowieso een eigen vliegticket nodig.

Houd bij het boeken van de vlucht rekening met de volgende zaken:

 • Het tijdstip waarop je vliegt. Moet je om 5 uur ’s ochtends op het vliegveld zijn, of is er ook een vlucht beschikbaar op een schappelijker tijdstip?
 • Als je een lange vlucht moet maken, kan een nachtvlucht juist handig zijn, omdat je baby ’s nachts (mogelijk) makkelijker in slaap valt.
 • Is het een directe vlucht of moet je overstappen? En hoe lang is de overstaptijd? Op een verre reis kun je overwegen om bewust een vlucht met overstap te nemen in plaats van een directe. Dan kunnen jullie tussendoor even een paar uur de benen strekken en je kind is even in een andere omgeving.
 • De lengte van de vlucht. Gaat het om 2 of 3 uurtjes, of meer dan 10 uur? Op basis daarvan kun je bepalen of je eventueel een eigen stoel voor je kind boekt.

Ticket boeken voor de geboorte

Bij veel maatschappijen is het mogelijk om al een vliegticket voor je kind te boeken als je nog in verwachting bent. Ook als de naam van je kind nog niet vaststaat. Check bij de betreffende vliegtuigmaatschappij wat de mogelijkheden zijn. Na de geboorte neem je contact op met de klantenservice om de naam en geboortedatum van de baby door te geven.

Op schoot, eigen stoel of bassinet?

Kinderen tot 2 jaar reizen bij veel maatschappijen gratis of voor een klein bedrag, als je ze op schoot neemt. Je krijgt dan van het cabinepersoneel een speciale veiligheidsriem voor je kind, die je vastmaakt aan je eigen riem. Als je baby geen eigen stoel heeft, dan gelden er vaak wel beperkte regels voor de hoeveelheid (hand)bagage die je voor hem mee mag nemen. Check de voorwaarden voor (hand)bagage vooraf bij je vliegtuigmaatschappij.

Advertentie

Gaan jullie een lange (intercontinentale) vlucht maken, dan kun je een bassinet reserveren. Dat is een soort wiegje waarin je baby kan slapen. Vraag zo’n bassinet van tevoren aan, want er zijn maar een beperkt aantal per vlucht beschikbaar. Je kunt dat vaak aangeven bij je boeking, of neem van tevoren contact op met de klantenservice. Controleer wel even de maat van het bassinet en of jouw baby daar nog in past op het moment dat jullie gaan vliegen. Vaak zijn baby’s na hun eerste verjaardag al te groot voor zo’n bedje. Is je kind te groot of te zwaar voor het bassinet en moeten jullie ver vliegen, dan kun je beter een eigen stoel voor je kind boeken.

Als je een eigen stoel voor je kind boekt, dan reist je kind dus niet meer gratis mee. Je betaalt het volle tarief van de vliegtuigstoel. Soms ontvang je wel korting voor kinderen. Je vliegreis wordt dus een stuk duurder, maar het voordeel is dat je je kind niet op schoot hoeft te nemen. Ook gelden voor je kind dan de standaard regels voor (hand)bagage. Je mag in dit geval ook een maxicosi of autostoeltje voor je kind meenemen. Bij sommige maatschappijen is het zelfs verplicht om een autostoel mee te nemen. Deze kun je op de vliegtuigstoel bevestigen, waardoor je kind comfortabel zit in zijn eigen, bekende stoeltje.

Tip: dit zijn 13 geschikte vakantiebestemmingen met een baby.

Wat mag er mee in het vliegtuig?

Als je met een baby op reis gaat, heb je een hoop spullen nodig. Niet alleen voor op je bestemming, maar ook voor onderweg. Welke spullen mogen mee in het vliegtuig?
 • Voeding
  Als je met een baby of peuter gaat vliegen, mag je doorgaans melkpoeder, afgekolfde borstvoeding en babyvoeding voor tijdens de vlucht meenemen aan boord. Je mag maximaal 100 ml gekookt water (om te mengen met melkpoeder) meenemen in je handbagage. Heb je meer water nodig, dan kun je dit vragen aan het cabinepersoneel. Zij kunnen de babyvoeding ook voor je opwarmen. Dit gebeurt meestal au bain-marie, dus houd er rekening mee dat het even kan duren. Geef het dus op tijd aan bij het cabinepersoneel, als je iets wilt opwarmen.
 • Buggy of kinderwagen?
  Een buggy of kinderwagen mag vrijwel altijd gratis mee in het ruim van het vliegtuig. Deze moet je inchecken bij de balie. Opvouwbare buggy’s mag je op Schiphol meenemen tot aan de gate. Grotere kinderwagens worden meestal al ingenomen bij de balie. Je mag een inklapbare buggy overigens niet op alle vliegvelden meenemen tot aan de gate, dus check dat voor de terugreis even. Je baby een paar uur lang dragen, kan best zwaar en warm zijn. Dan is het handig om een vliegveld-buggy te lenen. Meer lezen: Vanaf deze leeftijd mag je baby in een buggy
 • Maxicosi of autostoeltje
  Een maxicosi of autostoeltje mag bij de meeste vliegmaatschappijen gratis mee in het vliegtuig, maar dan moet je baby wel een eigen vliegtuigstoel hebben. Check van tevoren de voorwaarden van je luchtvaartmaatschappij. Zo moet het autostoeltje bijvoorbeeld voldoen aan bepaalde afmetingen. Ook moet het stoeltje met een tweepuntsgordel bevestigd kunnen worden. Voorkom onaangename verrassingen: check hier wat per land de regels zijn voor autostoeltjes.
 • Handbagage voor je baby
  De regels omtrent handbagage voor je baby verschillen per vliegtuigmaatschappij. Bij sommige maatschappijen mag je één extra (luier)tas meenemen. Soms zit daar een maximum gewicht aan vast van 5 of 10 kilo. Maar er zijn ook een heleboel maatschappijen waarbij je geen handbagage voor je baby mee mag nemen, als hij bij jou op schoot zit tijdens de reis. De babyspullen moeten dan dus in jouw eigen handbagage mee.

Handbagage voor baby: waar moet je aan denken?

Of je nou een aparte tas voor je baby mee aan boord mag nemen, of dat je al zijn spullen in jouw eigen handbagage moet stoppen, het is verstandig om de belangrijkste benodigdheden bij de hand te hebben in het vliegtuig. Denk in elk geval aan:

Advertentie
 • Babyvoeding en afhankelijk van de leeftijd van je baby ook een fruit- en/of groentehapje
 • Bij flesvoeding: (gekookt) water om je baby een flesje te kunnen geven (in kleine verpakkingen van max. 100 ml)
 • Luiers, verschoningsmatje en billendoekjes
 • Extra set kleertjes
 • Een extra schoon shirt voor jezelf
 • Wegwerpzakjes voor vieze luiers of kleding
 • Toetenpoetsers of een vochtig washandje
 • Omslagdoek of dekentje. Het kan best fris zijn aan boord.
 • Eventueel een draagdoek
 • Denk ook aan een knuffeltje, speen, favoriet doekje, een voorleesboekje of tablet met filmpjes

Lees ook: Complete vakantie checklist: wat neem je allemaal mee voor je baby?

Vloeistof en voeding in je handbagage

Voor het meebrengen van vloeistoffen in je handbagage gelden de volgende regels op Schiphol:

 • In totaal mag je maximaal 1 liter aan vloeistoffen meenemen in verpakkingen van elke maximaal 100 milliliter. Kleinere of aangebroken verpakkingen zijn ook toegestaan.
 • Dit moet samen in een hersluitbaar, transparant plastic 1-liter zak zitten.
 • Eén zakje per persoon.

Tip: leg je zakje met vloeistoffen bovenin je handbagage. Dan heb je het binnen handbereik en ga je sneller door security. Let op: het zakje met vloeistoffen moet dicht kunnen, dus stop ‘m niet te vol.

Onder vloeistoffen worden water en andere drankjes voor consumptie, gels, pasta’s, lotions en de inhoud van spuitbussen verstaan. Dit geldt dus ook voor (gekookt) water dat je meebrengt om flesvoeding mee aan te maken. Flesjes drinken die je na de veiligheidscheck/security koopt op het vliegveld mogen wel mee, als ze verzegeld zijn.

Voor gekolfde moedermelk en babyvoeding gelden andere regels. Dit mag gewoon mee in je handbagage, ook in grotere hoeveelheden. Het hoeft niet in een plastic zakje te worden aangeboden, maar haal het wel uit je tas bij security. Let op: soms wordt er bij de security een potje babyvoeding geopend om er een sample uit te nemen, om te testen of het daadwerkelijk om babyvoeding gaat.

Kijk voor meer en actuele informatie over de regels op de website van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Klik hier voor Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport.

Huilende baby tijdens vlucht

Hoe je het ook wendt of keert, er is altijd een kans dat je baby tijdens de vlucht een flinke huilbui krijgt. En er zullen vast ook passagiers aan boord zijn die zich daaraan ergeren en je dat fijntjes duidelijk proberen te maken. Trek je er niet te veel van aan. Je baby kan er niet aan doen: hij is oververmoeid omdat hij niet kan slapen, overprikkeld door alle indrukken of boos omdat hij zo lang moet stilzitten. Daar kun je op dat moment gewoon niet zoveel aan veranderen.

Een paar tips:

 • Je kunt je directe buren een kleinigheidje aan bieden: een grappig cadeautje (oordopjes!) of iets te snoepen. Doe er een briefje bij: ‘bij voorbaat excuses voor eventueel ongemak’. Waarschijnlijk kunnen ze erom lachen en tonen ze begrip als het eventueel misgaat.
 • Een voeding kan je kind weer rustig maken, ook al is het er misschien nog helemaal geen tijd voor. Zo’n vliegreis kan het ritme van je baby best even door de war schoppen, dus houd niet te veel vast aan je normale schema.
 • Loop rustig met je baby door het gangpad wanneer daar gelegenheid toe is. Misschien mag je even bij de grotere ruimte bij de stewardessen staan. Het rondlopen kan je baby rustig maken.
 • Neem een draagdoek mee in je handbagage. Als het je kind niet lukt om te slapen op schoot of in de bassinet, dan kan een draagdoek uitkomst bieden.
 • Maar vooral: blijf zelf zo rustig mogelijk. Jouw rust zorgt ook voor rust bij je baby.

Baby verschonen in vliegtuig

Heeft je baby een vieze luier? Die kun je op het toilet verschonen. Daar is een speciale commode die je kunt uitklappen. Doe het niet op je vliegtuigstoel: dat is niet handig voor jou, voor je baby en niet prettig voor je medepassagiers.

Aankomst op je bestemming

Als je vliegt met een baby is het niet altijd handig of mogelijk om alle spullen voor je baby zelf mee te nemen. Zorg er dan ook voor dat je weet wat er bij aankomst voor je klaarstaat op de vakantiebestemming. Denk aan een kinderbedje, kinderstoel, box en babybad. Maar ook of je hotel bijvoorbeeld over een oppasservice beschikt, waar de dichtstbijzijnde huisarts is en of er winkels in de buurt zijn.

Tips tegen een jetlag: zo laat je je kind snel(ler) wennen aan het tijdsverschil.

Ziek voor vertrek

Als je baby vlak voor jullie vliegreis een kinderziekte als de bof, kinkhoest, mazelen, rodehond, roodvonk, de vijfde ziekte of waterpokken krijgt, dan mag je kind in principe niet vliegen zonder ‘fit to fly’-verklaring. Vliegen kan dan niet alleen gevaarlijk zijn voor je baby, maar ook voor medepassagiers. Je hebt dus een medische verklaring van je huisarts nodig om te bewijzen dat je kind niet meer besmettelijk is. Check bij je luchtvaartmaatschappij wat de regels zijn omtrent vliegen met een ziek kind. Dit zijn bijvoorbeeld de regels rond waterpokken per vliegtuigmaatschappij.

Als je kind oorontsteking heeft, mag hij ook niet vliegen vanwege drukverschil tijdens de vlucht. Vermoed je dat je kind last heeft van zijn oren, ga dan voor jullie reis even langs bij de huisarts om het te laten controleren.

Meer lezen: Reisvaccinaties voor kinderen, wanneer is het nodig en wat zijn de risico’s?

Tips voor vliegen met een baby

Een aantal praktische tips om je vlucht zo ontspannen mogelijk te houden voor zowel jou, je baby, als je medepassagiers:

 • Om lang wachten in een rij te voorkomen, is het verstandig om vooraf online in te checken. De meeste vliegmaatschappijen zorgen ervoor dat je als gezin bij elkaar kunt zitten. Lukt dit niet bij het online inchecken, neem dan even contact op met de klantenservice.
 • Op Schiphol is er een Baby Care Lounge na de security. Daar kun je je baby in bad doen, verschonen of even laten slapen. Sommige andere vliegvelden hebben ook zo’n speciale plek voor ouders met baby’s. Dit kun je controleren op de website van de luchthaven.
 • Zorg voor voldoende luiers, voeding en speeltjes als afleiding voor je kind in je handbagage. Ga er niet vanuit dat er luiers of babymaaltijden aan boord van het vliegtuig zijn.
 • Neem een speen, sabbelspeeltje of een flesje mee om je kind aan te laten zuigen tijdens het opstijgen en landen. Door aan iets te zuigen en daarbij te slikken, kan hij zijn oren klaren. Zo beperk je pijn aan de oren.
 • Luister goed naar de instructies van het cabinepersoneel. Als er bijvoorbeeld turbulentie is, moet je kind bij je op schoot, met zijn gordel om. Ook als hij net lekker ligt te slapen. Houd je aan deze instructies voor de veiligheid van je kind.
 • Bij het uitstappen ontstaat er vaak direct drukte in het gangpad, omdat mensen haast hebben of gewoon snel naar huis willen. Hoef je zelf geen overstap te halen, blijf dan rustig zitten tot de drukte is opgelost en stap als laatste uit. Zeker als je weet dat de buggy nog naar de gate wordt gebracht: dat kan best even duren.
 • Houd er rekening mee dat je de buggy niet op elke luchthaven mee mag nemen tot de gate. Ook krijg je hem lang niet altijd terug bij de gate: vaak krijg je de buggy terug bij de bagageband en moet je dus eerst een eind lopen met je baby. Een draagzak kan dan uitkomst bieden.
 • Blijf zelf vooral rustig en ontspannen. Als jij gaat stressen, kan dat overslaan op je baby. Goede reis!

Meer lezen: 5 tips om je baby goed te laten slapen tijdens de vakantie

Bron: Consumentenbond

Commercieel – Prenatal – Offer – Prénatal Kinderwagen

Prénatal Kinderwagen

Laat je verrassen door de Prénatal kinderwagen!
Shop nu