Vaccinaties tegen infectieziekten
Vanaf zes weken oud kun je je baby laten inenten bij het consultatiebureau. De inentingen die je baby daar krijgt horen bij het Rijksvaccinatieprogramma, dat de overheid gratis aanbiedt. Dit zijn vaccinaties die beschermen tegen in totaal twaalf ernstige infectieziekten. Het is in Nederland niet verplicht om je kind te laten inenten, maar door je baby te laten vaccineren bescherm je hem tegen de infectieziekten en zorg je ervoor dat jouw kind andere kinderen niet besmet. Daardoor lopen kinderen die (nog) niet ingeënt zijn ook minder risico deze infectieziekten te krijgen.
Prikdilemma
'Moet ik mijn kind wel of niet laten vaccineren'. Columniste Pauline Bijster twijfelt en gaat in gesprek met een kinderarts. Een pittig gesprek over vaccineren met veel nieuwe inzichten.
Je kind krijgt tot zijn vierde jaar een aantal vaccinaties, waarvan de meerderheid in combinatie-vaccins:
DKTP-Hib-HepB-vaccinatie:
– DKTP: beschermt je kind tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio
– Hib: beschermt tegen ziektes veroorzaakt door de Hib-bacterie (haemophilus influenzae type b), waaronder een zeer ernstige vorm van hersenvliesontsteking
– HepB: beschermt tegen het hepatitis B-virusBMR-vaccinatie: beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond
Vaccinaties die beschermen tegen één enkele ziekte zijn de vaccinaties tegen pneumokokken en meningokokken: de Pneu en MenACWY-vaccinatie.
GIFje legt groepsimmuniteit uit
Wat je mening over vaccineren ook is: dit GIFje laat binnen zes seconden zien wat het resultaat is van vaccineren.
Reisvaccinaties voor kinderen eerder geven
Als je met je kind op reis gaat, is het slim om te weten welke vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma hij al heeft gehad. Het kan zijn dat je kind voor een bepaald land andere vaccinaties nodig heeft. Op de website van GGD Reisvaccinaties kun je per land het advies bekijken en je kunt er een afspraak maken voor een persoonlijk advies bij een afdeling bij jou in de buurt.
De vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma worden gegeven op de leeftijd dat ze een optimale bescherming bieden voor de Nederlandse situatie. Daardoor kan het zijn dat je kind, als jullie op vakantie gaan, nog niet de vaccinatie heeft gehad die nodig is voor jullie reisbestemming. In sommige gevallen kan zo'n inenting eerder worden gegeven. Je kunt de jeugdarts van het consultatiebureau om advies vragen. Als het nodig is verwijst de arts je door naar het reizigersspreekuur van de GGD.
Lees ook: Bijwerkingen vaccinaties: wat kun je per prik verwachten?
In dit vaccinatie-dossier vind je een overzicht van alle vaccinaties en (mogelijke) bijwerkingen.
Welke reisvaccinaties voor kinderen?
Welke reisvaccinaties je kind nodig heeft, hangt af van de reisbestemming, hoe lang je daar verblijft en wat je daar gaat doen. Het maakt bijvoorbeeld uit of je in een hotel verblijft of bij mensen thuis logeert. Hieronder staan reisvaccinaties waar je aan kunt denken, maar voor een gerichter advies kun je terecht bij de afdeling Reizigersadvisering van de GGD.
Hepatitis A-vaccinatie
Mag gegeven worden vanaf één jaar
Voor veel landen geadviseerd
Hepatitis A-vaccinatie wordt aangeraden voor bijna alle landen, behalve West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië. Dus ook als je naar Turkije of Oost-Europa gaat, wordt deze vaccinatie aanbevolen.
Hepatitis A is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte is heel besmettelijk en wordt gemakkelijk overgebracht door kinderen. Jonge kinderen worden niet erg ziek van dit virus, volwassenen krijgen griepachtige verschijnselen zoals vermoeidheid, koorts en misselijkheid.
Omdat jonge kinderen niet heel ziek worden van hepatitis A, is de vaccinatie voor hen niet noodzakelijk als ze naar een land met hepatitis A gaan. Het probleem is dat jonge kinderen het virus makkelijk verspreiden, bijvoorbeeld binnen het gezin, maar ook op het kinderdagverblijf. Daarom is het wenselijk om je kind wél te laten vaccineren voor een reis als hij daarna weer naar een kinderdagverblijf gaat.
Reizen met baby
Dit zijn 13 vakantiebestemmingen die geschikt zijn voor je baby.
Buiktyfus vaccinatie
Kan gegeven worden vanaf twee jaar
Geadviseerd voor o.a. India, Nepal, Bangladesh, Pakistan en Sri Lanka
Buiktyfus komt met name veel voor in India en Pakistan. Het is een besmettelijke darmziekte, die wordt veroorzaakt door een bacterie. Als je langer dan twee weken in bijvoorbeeld India of Sri Lanka blijft, wordt een vaccinatie aanbevolen. Kinderen mogen pas vanaf twee jaar worden ingeënt. Voor die tijd is het advies om landen waar buiktyfus voorkomt te mijden. Een vaccinatie beschermt drie jaar lang, maar de bescherming is niet honderd procent. Klachten van buiktyfus kunnen zijn: koorts, hoofdpijn, buikpijn en minder eetlust. Je kunt er erg ziek van zijn en in het ergste geval aan overlijden.
Gele koorts
Kan gegeven worden vanaf zes maanden (liever vanaf negen maanden)
Advies voor een groot aantal landen in Zuid-Amerika en Afrika
Gele koorts is een tropische ziekte, die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt overgedragen door tropische muggen. De ziekte komt voor in landen waar de gelekoortsmug leeft.
De ziekteverschijnselen kunnen erg verschillen: van milde griep tot hoge koorts met bloedbraken. De ziekte kan dodelijk zijn. Medicijnen tegen gele koorts zijn er niet.
In sommige landen is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Je moet deze vaccinatie minimaal tien dagen voordat je het land inkomt hebben gehad.
Kinderen kunnen vanaf zes maanden worden ingeënt tegen gele koorts. Het is een levend verzwakt vaccin, dat meer bijwerkingen kan geven dan andere vaccins. Omdat in de landen waar gele koorts voorkomt ook malaria voorkomt, kun je met kleine kinderen beter niet naar dit soort landen reizen.
Malaria
Eigenlijk hoort malaria niet in dit rijtje thuis, omdat er geen vaccinatie tegen bestaat. Maar als je overweegt om met je kind naar een land in de (sub)tropen te reizen, is het verstandig ook iets te weten over malaria. Malaria is voor kinderen erg gevaarlijk. Jaarlijks sterven er wereldwijd drie miljoen kinderen aan deze ziekte. Malaria wordt veroorzaakt door een prik van een besmette malariamug en je krijgt er onder meer hoge koorts van. Doordat de mug klein is en niet zoemt, merk je hem niet snel op.
Malaria komt voor in tropische en subtropische gebieden. In Afrika, ten zuiden van de Sahara, loop je het grootste risico om malaria te krijgen. Omdat malaria bij kleine kinderen ernstig kan verlopen, is het goed om je af te vragen of je überhaupt naar een land zult gaan waar deze mug voorkomt. De enige manier om te voorkomen dat je malaria krijgt, is door het slikken van malariatabletten. Bij kleine kinderen is het erg lastig om hen de tabletten te laten innemen.
Andere maatregelen zijn: slapen onder een klamboe met de airconditioning aan, bedekkende kleding dragen en onbedekte huid insmeren met DEET. Let op: voor kinderen onder de twee jaar mag je geen concentratie boven de 30% gebruiken!
Als je kind malaria krijgt, heeft hij snel medische hulp nodig. Hoe eerder je kind deze hulp krijgt, hoe groter de kans op herstel. Maar voorkomen is belangrijker dan genezen. Raadpleeg altijd een centrum voor Reizigersadvisering als je naar de tropen gaat met een (klein) kind. Lees hier alles over malaria en het voorkomen van de ziekte.
Kosten reisvaccinaties kinderen
Vaccinaties die buiten het Rijksvaccinatieprogramma vallen zijn meestal niet gratis. Sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten van de vaccinaties als je aanvullend verzekerd bent. In je polisvoorwaarden kun je nalezen of dit geldt voor jouw zorgverzekering, of bel even met je zorgverzekeraar.
Advies
De GGD geeft altijd de meest up-to-date informatie. Laat je hier ook adviseren voor andere benodigde vaccinaties voor je kind. Zij kijken samen met jou naar de gezondheidsrisico's en welke vaccinatie wel of (nog) niet gegeven mag worden aan je kind.
Bron: GGD Reisvaccinaties