zorgverzekering baby

Zorgverzekering baby 2019, waar moet je op letten?

Iedereen in Nederland moet een zorgverzekering hebben. Ook je baby. Tot je kind achttien is, hoef je voor hem geen premie te betalen. Wel moet je je baby tijdig aanmelden. Lees hier alles wat je moet weten over de zorgverzekering van je kind.

Zorgverzekering baby, regel het op tijd

Voordat je baby vier maanden oud is, moet je hem hebben aangemeld bij een zorgverzekeraar. Het is belangrijk om dit tijdig te doen: als je baby te laat wordt ingeschreven, moet je als ouder zelf de gemaakte zorgkosten betalen. Kinderen worden altijd bij een van de ouders worden bijgeschreven. Je mag zelf bepalen of je je baby bij jouw zorgverzekeraar of die van je partner aanmeldt. Je kind krijgt dan dezelfde verzekering als de ouder bij wie hij is verzekerd. Ben je aanvullend verzekerd en staat je kind op jouw polis, dan geldt deze verzekering in de meeste gevallen ook voor je kind. Slechts bij enkele zorgverzekeraars moet je hier extra voor betalen.

Bijschrijven baby zorgverzekering

Veel gedoe is het niet om je kind aan te melden voor een zorgverzekering: met één telefoontje is het geregeld. Ook kan het bijna altijd via de website van de zorgverzekeraar. Regel het in elk geval binnen vier maanden na de geboorte.

Het is handig als je bij inschrijven deze gegevens bij de hand hebt:

 • Het Burgerservicenummer van je kind
 • Jouw polisnummer of relatienummer (dit staat vermeld op je zorgverzekeringspasje) of dat van je partner

Basisverzekering voor je kind

De basisverzekering dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis, tandheelkundige zorg tot 18 jaar en apotheek. Zo wordt bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts vergoed, net als de hielprik en alle bezoeken aan het consultatiebureau. De overheid bepaalt wat er in het basispakket zit. De Nederlandse basisverzekering is dus voor iedereen gelijk. Wel zitten er verschillen tussen de zorgverzekering voor kinderen en volwassenen.

 • De zorgverzekering voor kinderen is helemaal gratis.
 • Tot je kind achttien is geldt er geen eigen risico.
 • De meest voorkomende tandartsbehandelingen voor kinderen tot achttien jaar worden vergoed vanuit de basisverzekering.
 • Je betaalt geen kosten voor de eerste achttien behandelingen fysiotherapie. Kinderfysio kan nodig zijn als er sprake is van een vertraagde of afwijkende ontwikkeling bij je kind.

Vrije zorgkeuze baby

Zelf bepalen naar welke arts, therapeut of zorgverlener je met je baby gaat? Dat kan bij sommige zorgverzekeraars. Je hebt dan vrije zorgkeuze. Deze vrije zorgkeuze is niet vanzelfsprekend. Er zijn heel wat zorgverzekeraars die geen vrije zorgkeuze aanbieden. Zij hebben prijsafspraken gemaakt met zorgverleners. De premie die je betaalt is in dat geval waarschijnlijk lager, maar je kunt niet zelf kiezen waar je heen wilt als er iets met jou of je kind is.

Heb je een verzekering zonder vrije zorgkeuze en ga je naar een zorgverlener waar de zorgverzekeraar geen afspraak mee heeft, dan wordt de behandeling niet volledig vergoed. Meestal maximaal 75% van de rekening.

Je baby aanvullend verzekeren

Een aanvullende verzekering vergoedt zorg die niet in het pakket van de basiszorgverzekering zit. Een aanvullende verzekering is, in tegenstelling tot de basisverzekering, niet verplicht. Je baby heeft alleen een aanvullende verzekering als jij die ook hebt. Je kunt deze dus niet apart voor je kind afsluiten. Verzeker je baby daarom mee met de ouder die de meest uitgebreide dekking heeft.

Het is goed om even stil te staan bij de optie om je aanvullend te verzekeren als je kind bij jou wordt bijgeschreven. Kosten voor orthodontie worden bijvoorbeeld niet vanuit de basisverzekering vergoed. Heeft je kind een beugel nodig, dan is een aanvullende verzekering dus slim. Voor je baby is dit natuurlijk nog niet nodig, maar het is wel goed om het te weten voor als je kind wat ouder is.

Hetzelfde geldt voor brillen en lenzen. Brillen voor kinderen worden maar zeer beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Heb je als ouder een aanvullende verzekering met dekking voor brillen of lenzen, dan geldt dit ook voor je kind. Soms is het goedkoper om zelf te sparen voor een bril dan een aanvullende verzekering af te sluiten. De vergoeding voor een bril (of lenzen) zijn vaak laag. Maak daarom voor jezelf een rekensommetje om te ontdekken hoe je het voordeligst uit bent.

Extra kosten kind aanvullende verzekering

Meestal kan een kind kosteloos gebruik maken van de aanvullende verzekering van de ouder bij wie hij is bijgeschreven. Maar let op: dit is niet altijd het geval. Bij aanvullende verzekeringen mogen verzekeraars namelijk wél premiekosten rekenen voor meeverzekerde kinderen. Heb je een aanvullende zorgverzekering en wil je je kind hier mogelijk gebruik van laten maken, houdt er dan rekening mee dat je bij deze vier verzekeraars extra moet betalen.

In 2019 betaal je bij de volgende verzekeraars extra premiekosten voor je meeverzekerde kind:

 • Menzis
 • ONVZ
 • VvAA
 • ZEKUR

Kijk voor meer informatie op de website van de Consumentenbond.

Besparen op verzekeringen

Zorgverzekering voor gezinnen

Er zijn verschillende zorgverzekeraars die zorgverzekeringen voor gezinnen aanbieden. Zo’n zorgverzekering bestaat uit de basisverzekering met aanvullende verzekeringen voor kosten die vaker voorkomen bij gezinnen, zoals orthodontie. Vaak worden in zo’n gezinszorgverzekering ook de kosten rond zwangerschap en geboorte gedekt, zoals kraamzorg. De premies van deze zorgverzekeringen kunnen flink verschillen dus kijk goed om je heen voor je een zorgverzekering afsluit.

Extra tips

 • Jaarlijks kun je tussen half november en 31 januari overstappen van zorgverzekering. Na 1 februari nog maar in een beperkt aantal situaties. Zo kun je elk jaar je zorgverzekering aanpassen naar je huidige situatie.
 • Ben je zwanger van een volgend kind of wil je binnenkort zwanger worden? Hou hier dan rekening mee bij het afsluiten van een aanvullende verzekering.
 • Als stel hoef je niet dezelfde zorgverzekering af te sluiten of bij dezelfde zorgverzekeraar te zitten. Je kunt als je bijvoorbeeld zwanger wilt worden kiezen voor een uitgebreide aanvullende verzekering, terwijl partner voor alleen een basisverzekering kiest.
 • Het vergelijken van zorgverzekeringen kan honderden euro’s voordeel per jaar opleveren. De moeite waard dus.

Vergelijken

Voor je baby geldt dat bijna alle zorgkosten onder de basisverzekering vallen. Voor jou zijn er wel extra zorgkosten rond de bevalling en het herstel van je zwangerschap. Welke zorgverzekering het best is? Dat ligt aan je zorgbehoefte. Die is voor iedereen anders. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan onder andere via Independer.

Overstappen zorgverzekering

Meer veranderingen in 2019

Ouders krijgen in 2019 te maken met een aantal veranderingen op het gebied van hun geldzaken. De veranderingen op een rij.