Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zorgverzekering baby 2021, waar op letten?

Iedereen in Nederland moet een zorgverzekering hebben. Ook een zorgverzekering baby. Tot je kind achttien jaar is, hoef je voor hem geen premie te betalen. Wel moet je je kind op tijd bijschrijven bij je zorgverzekering, eigenlijk regel je al een zorgverzekering voor je baby. Hier lees je alles wat je moet weten over de zorgverzekering baby.

Tip! De leukste decoratie voor de babykamer shop je via deze link.

Advertentie

Zorgverzekering baby, regel het op tijd

Voordat je baby vier maanden oud is, moet je hem hebben aangemeld bij een zorgverzekeraar. Het is belangrijk om dit op tijd te doen bij de zorgverzekering. Baby te laat aangemeld? Dan moet je als ouder zelf de gemaakte zorgkosten betalen. Kinderen worden altijd bij één van de ouders bijgeschreven. Je mag zelf bepalen of je je kind bijschrijft bij jouw zorgverzekering of die van je partner aanmeldt. Je kind krijgt dan dezelfde verzekering als de ouder bij wie hij is verzekerd, dus zorg dat je de zorgverzekering van je baby op tijd regelt.

Ben je aanvullend verzekerd en staat je kind op jouw polis? Dan geldt deze verzekering in de meeste gevallen ook voor je kind. Bij een paar zorgverzekeraars moet je hier extra voor betalen. Of dit voor jou geldt, kun je navragen bij je zorgverzekeraar. Vraag aan je verzekeraar hoe dat bij hen gaat: je baby verzekeren.

Meer weten? Zorgverzekering als je zwanger bent: wat wordt er in 2021 vergoed en waarvoor kun je je eventueel bijverzekeren?

Zorgverzekering: baby en kind bijschrijven

Na de geboorte van je baby heb je drie werkdagen de tijd om je baby aan te geven bij de gemeente. Bij de aangifte krijgt je kind een eigen Burgerservicenummer (BSN). Daarna kun je je kind bijschrijven bij je zorgverzekering. Vaak kan dit al met één telefoontje naar de zorgverzekeraar of via de website. Het is in elk geval belangrijk dat je dit binnen vier maanden na de geboorte van je baby doet. Het is handig als je deze gegevens bij je hand hebt als je je kind inschrijft:

 • De volledige naam en geboortedatum van je kind
 • Het Burgerservicenummer van je kind
 • Jouw polisnummer of relatienummer (dit staat vermeld op je zorgverzekeringspasje) of dat van je partner

Basisverzekering voor je kind

De basisverzekering dekt de standaardzorg. Zo wordt een bezoek aan de huisarts vergoed, net als de hielprik en de bezoeken aan het  consultatiebureau. Er zijn verschillen tussen de zorgverzekering voor kinderen en volwassenen:

 • De zorgverzekering baby en kind is helemaal gratis.
 • Tot je kind achttien jaar is, geldt er geen eigen risico.
 • De meest voorkomende tandartsbehandelingen voor kinderen tot achttien jaar worden vergoed vanuit de basisverzekering.
 • Je betaalt voor je kind geen kosten voor de eerste achttien behandelingen van de fysiotherapeut. Kinderfysiotherapie kan nodig zijn als je kind een vertraagde of afwijkende ontwikkeling heeft.

De overheid bepaalt wat er in het basispakket zit, maar elk jaar verandert de inhoud van het basispakket. Op Independer vind je een overzicht van de actuele wijzigingen en nieuwe vergoedingen in het basispakket.

Zorgverzekering: baby vrije zorgkeuze

Wil je zelf bepalen naar welke arts, fysiotherapeut of zorgverlener je met je baby gaat? Dat kan bij sommige zorgverzekeraars. Je hebt dan vrije zorgkeuze. Deze vrije zorgkeuze is niet vanzelfsprekend, veel zorgverzekeraars bieden dit niet aan, omdat zijn prijsafspraken hebben gemaakt met zorgverleners. Je betaalt dan waarschijnlijk een lagere premie, maar je kunt niet zelf kiezen naar welk ziekenhuis of welke praktijk je gaat als er iets is met de gezondheid van jou of je kind.

Heb je een verzekering zonder vrije zorgkeuze en ga je naar een zorgverlener waar de zorgverzekeraar geen afspraak mee heeft? Dan wordt de behandeling niet volledig vergoed. Meestal maximaal 75% van de rekening.

Zorgverzekering: baby aanvullend verzekeren

Een aanvullende verzekering vergoedt zorg die niet in het pakket van de basiszorgverzekering zit. Een aanvullende verzekering is, in tegenstelling tot de basisverzekering, niet verplicht. Je baby heeft alleen een aanvullende verzekering als jij die ook hebt. Je kunt een aanvullend pakket dus niet apart afsluiten voor je kind. Verzeker je baby daarom mee met de ouder die de meest uitgebreide dekking heeft.

Als je kind bij jou wordt bijgeschreven, is het goed om na te gaan of je een aanvullende verzekering nodig hebt en welke precies. Kosten voor orthodontie worden bijvoorbeeld niet vanuit de basisverzekering vergoed. Heeft je kind een beugel nodig? Dan is een aanvullende verzekering dus verstandig. Je baby daar nu voor verzekeren is natuurlijk niet nodig, maar het is wel goed om te weten voor als je kind wat ouder is.

Lees ook: Dit kost een beugel gemiddeld

Hetzelfde geldt voor brillen en lenzen. Brillen voor kinderen worden maar zeer beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Heb je als ouder een aanvullende verzekering met dekking voor brillen of lenzen? Dan geldt dit ook voor je kind. Soms is het goedkoper om zelf te sparen voor een bril dan een aanvullende verzekering af te sluiten. De vergoedingen voor een bril of lenzen zijn vaak laag. Maak daarom voor jezelf een rekensom om te zien hoe je het voordeligst uit bent.

Lees meer: Wanneer heeft je kind een bril nodig?

Extra kosten kind aanvullende verzekering

Meestal kan een kind kosteloos gebruik maken van de aanvullende verzekering van de ouder bij wie hij is bijgeschreven. Maar let op: dit is niet altijd zo. Bij aanvullende verzekeringen mogen verzekeraars namelijk wél premiekosten rekenen voor meeverzekerde kinderen. Heb je een aanvullende zorgverzekering en wil je je kind hier (misschien) gebruik van laten maken? Check dan bij je verzekeraar of je hier extra voor moet betalen.

Zorgverzekering voor gezinnen

Er zijn verschillende zorgverzekeraars die zorgverzekeringen voor gezinnen aanbieden. Die bestaan uit de basisverzekering en aanvullende verzekeringen voor kosten die vaker voorkomen bij gezinnen, zoals orthodontie. Vaak worden in zo’n gezinszorgverzekering ook de kosten rond zwangerschap en geboorte gedekt, zoals kraamzorg. De premies van deze zorgverzekeringen kunnen flink verschillen, dus kijk goed om je heen voordat je zo’n verzekering afsluit.

Extra tips zorgverzekering baby

 • Jaarlijks kun je in november en december overstappen van zorgverzekering. Als je je oude verzekering voor 1 januari opzegt, heb je tot 31 januari de tijd om een nieuwe verzekering aan te vragen. Na 1 februari kun je nog maar beperkt wisselen, in een aantal situaties. Zo kun je elk jaar je zorgverzekering aanpassen aan je huidige situatie.
 • Ben je zwanger van een volgend kind of wil je graag weer zwanger worden? Hou hier dan rekening mee bij het afsluiten van een aanvullende verzekering.
 • Als stel hoef je niet dezelfde zorgverzekering af te sluiten of bij dezelfde zorgverzekeraar te zitten. Wil je bijvoorbeeld zwanger worden, dan kun jij een uitgebreide aanvullende verzekering afsluiten, terwijl je partner alleen een basisverzekering kiest.
 • Het vergelijken van zorgverzekeringen kan honderden euro’s voordeel per jaar opleveren. Dat is dus de moeite waard!

Kijk en vergelijk zorgverzekering baby

Voor je baby geldt dat bijna alle zorgkosten onder de basisverzekering vallen. Voor jou zijn er wel extra zorgkosten rond de bevalling en het herstel van je zwangerschap. Welke zorgverzekering het beste voor jou is, hangt af van je zorgbehoefte. Die is voor iedereen anders. Het is dan ook verstandig om zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kun je onder andere doen door zorgverzekeringen te vergelijken bij Independer.


Bron: Independer

Lees meer: Overstappen van zorgverzekering: 13 tips waar je op moet letten

Meer veranderingen in 2021

Ouders krijgen in 2021 te maken met een aantal veranderingen op het gebied van hun geldzaken. De veranderingen op een rij.