zorgverzekering baby

Zorgverzekering baby 2020, waar moet je op letten?

Iedereen in Nederland moet een zorgverzekering hebben. Ook je baby. Tot je kind achttien jaar is, hoef je voor hem geen premie te betalen. Wel moet je je baby op tijd aanmelden. Hier lees je alles wat je moet weten over de zorgverzekering van je kind.

Zorgverzekering baby, regel het op tijd

Voordat je baby vier maanden oud is, moet je hem hebben aangemeld bij een zorgverzekeraar. Het is belangrijk om dit op tijd te doen. Als je je baby te laat aanmeldt, moet je als ouder zelf de gemaakte zorgkosten betalen. Kinderen worden altijd bij één van de ouders bijgeschreven. Je mag zelf bepalen of je je baby bij jouw zorgverzekeraar of die van je partner aanmeldt. Je kind krijgt dan dezelfde verzekering als de ouder bij wie hij is verzekerd.

Advertentie

Ben je aanvullend verzekerd en staat je kind op jouw polis? Dan geldt deze verzekering in de meeste gevallen ook voor je kind. Bij een paar zorgverzekeraars moet je hier wel extra voor betalen. Of dit voor jou geldt, kun je navragen bij je zorgverzekeraar.

Meer weten? Zorgverzekering als je zwanger bent: wat wordt er in 2020 vergoed en waarvoor kun je je eventueel bijverzekeren?

Bijschrijven baby zorgverzekering

Je kunt je baby makkelijk aanmelden voor een zorgverzekering. Vaak kan dit al met één telefoontje naar de zorgverzekeraar of via de website. Het is in elk geval belangrijk dat je dit binnen vier maanden na de geboorte van je baby doet. Het is handig als je deze gegevens bij de hand hebt als je je kind inschrijft:

  • Het burgerservicenummer van je kind.
  • Jouw polisnummer of relatienummer (dit staat vermeld op je zorgverzekeringspasje) of dat van je partner.

Basisverzekering voor je kind

De basisverzekering dekt de standaardzorg. Zo wordt een bezoek aan de huisarts vergoed, net als de hielprik en de bezoeken aan het consultatiebureau. Er zijn verschillen tussen de zorgverzekering voor kinderen en volwassenen:

  • De zorgverzekering voor kinderen is helemaal gratis.
  • Tot je kind achttien jaar is, geldt er geen eigen risico.
  • De meest voorkomende tandartsbehandelingen voor kinderen tot achttien jaar worden vergoed vanuit de basisverzekering.
  • Je betaalt voor je kind geen kosten voor de eerste achttien behandelingen van de fysiotherapeut. Kinderfysiotherapie kan nodig zijn als je kind een vertraagde of afwijkende ontwikkeling heeft.

De overheid bepaalt wat er in het basispakket zit, maar elk jaar verandert de inhoud van het basispakket. Op Zorgwijzer vind je een overzicht van de actuele wijzigingen en nieuwe vergoedingen in het basispakket.

Vrije zorgkeuze baby

Wil je zelf bepalen naar welke arts, fysiotherapeut of zorgverlener je met je baby gaat? Dat kan bij sommige zorgverzekeraars. Je hebt dan vrije zorgkeuze. Deze vrije zorgkeuze is niet vanzelfsprekend, veel zorgverzekeraars bieden dit niet aan omdat zij prijsafspraken hebben gemaakt met zorgverleners. Je betaalt dan waarschijnlijk een lagere premie, maar je kunt niet zelf kiezen naar welk ziekenhuis of welke praktijk je gaat als er iets is met de gezondheid van jou of je kind.

Heb je een verzekering zonder vrije zorgkeuze en ga je naar een zorgverlener waar de zorgverzekeraar geen afspraak mee heeft? Dan wordt de behandeling niet volledig vergoed. Meestal maximaal 75% van de rekening.

Je baby aanvullend verzekeren

Een aanvullende verzekering vergoedt zorg die niet in het pakket van de basiszorgverzekering zit. Een aanvullende verzekering is, in tegenstelling tot de basisverzekering, niet verplicht. Je baby heeft alleen een aanvullende verzekering als jij die ook hebt. Je kunt een aanvullend pakket dus niet apart afsluiten voor je kind. Verzeker je baby daarom mee met de ouder die de meest uitgebreide dekking heeft.

Als je kind bij jou wordt bijgeschreven, is het goed om na te gaan of je een aanvullende verzekering nodig hebt en welke precies. Kosten voor orthodontie worden bijvoorbeeld niet vanuit de basisverzekering vergoed. Heeft je kind een beugel nodig? Dan is een aanvullende verzekering dus verstandig. Voor je baby is dit natuurlijk nog niet nodig, maar het is wel goed om te weten voor als je kind ouder is.

Lees ook: Wat kost een beugel gemiddeld?

Hetzelfde geldt voor brillen en lenzen. Brillen voor kinderen worden maar zeer beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Heb je als ouder een aanvullende verzekering met dekking voor brillen of lenzen? Dan geldt dit ook voor je kind. Soms is het goedkoper om zelf te sparen voor een bril dan een aanvullende verzekering af te sluiten. De vergoedingen voor een bril of lenzen zijn vaak laag. Maak daarom voor jezelf een rekensom om te zien hoe je het voordeligst uit bent.

Lees meer: Wanneer heeft je kind een bril nodig?

Extra kosten kind aanvullende verzekering

Meestal kan een kind kosteloos gebruik maken van de aanvullende verzekering van de ouder bij wie hij is bijgeschreven. Maar let op: dit is niet altijd zo. Bij aanvullende verzekeringen mogen verzekeraars namelijk wél premiekosten rekenen voor meeverzekerde kinderen. Heb je een aanvullende zorgverzekering en wil je je kind hier (misschien) gebruik van laten maken? Check dan bij je verzekeraar of je hier extra voor moet betalen.

Zorgverzekering voor gezinnen

Er zijn verschillende zorgverzekeraars die zorgverzekeringen voor gezinnen aanbieden. Die bestaan uit de basisverzekering en aanvullende verzekeringen voor kosten die vaker voorkomen bij gezinnen, zoals orthodontie. Vaak worden in zo’n gezinszorgverzekering ook de kosten rond de zwangerschap en geboorte gedekt, zoals kraamzorg. De premies van deze zorgverzekeringen kunnen flink verschillen, dus vergelijk ze goed voordat je zo’n verzekering afsluit.

Extra tips

  • Jaarlijks kun je in november en december veranderen van zorgverzekering. Als je je oude verzekering voor 1 januari opzegt, heb je tot 31 januari de tijd om een nieuwe verzekering aan te vragen. Na 1 februari kun je nog maar beperkt wisselen, in een aantal situaties. Zo kun je elk jaar je zorgverzekering aanpassen aan je huidige situatie.
  • Ben je zwanger van een volgend kind of wil je graag weer zwanger worden? Hou hier dan rekening mee bij het afsluiten van een aanvullende verzekering.
  • Als stel hoef je niet dezelfde zorgverzekering af te sluiten of bij dezelfde zorgverzekeraar te zitten. Wil je bijvoorbeeld zwanger worden, dan kun jij een uitgebreide aanvullende verzekering afsluiten, terwijl je partner alleen een basisverzekering kiest.
  • Het vergelijken van zorgverzekeringen kan honderden euro’s voordeel per jaar opleveren. Dat is dus de moeite waard!

Kijk en vergelijk

Voor je baby geldt dat bijna alle zorgkosten onder de basisverzekering vallen. Voor jou zijn er wel extra zorgkosten rond de bevalling en het herstel van je zwangerschap. Welke zorgverzekering het beste voor jou is, hangt af van je zorgbehoefte. Die is voor iedereen anders. Het is dan ook verstandig om zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kun je onder andere via Independer doen.

Lees meer: Overstappen van zorgverzekering: 13 tips waar je op moet letten

Meer veranderingen in 2020

Ouders krijgen in 2020 te maken met een aantal veranderingen op het gebied van hun geldzaken. De veranderingen op een rij.