Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Moeder met baby op de arm moet zorgverzekering voor baby afsluiten

Zorgverzekering baby 2023, waar op letten?

Iedereen in Nederland moet een zorgverzekering hebben. Als je een kind krijgt, heb je ook een zorgverzekering baby nodig. Dit is gratis tot je kind achttien jaar is. Wel moet je hem op tijd bijschrijven bij jouw zorgverzekering; op die manier regel je de zorgverzekering voor je baby. Hier lees je alles wat je moet weten over de zorgverzekering baby.

Advertentie

Tip! De leukste decoratie voor de babykamer shop je via deze link.

Zorgverzekering baby, regel het op tijd

Voordat je baby vier maanden oud is, moet je hem hebben aangemeld bij een zorgverzekeraar. Het is belangrijk om dit op tijd te doen bij de zorgverzekering. Heb je je baby te laat aangemeld? Dan moet je zelf de gemaakte zorgkosten betalen. Vergeet dus niet de zorgverzekering van je baby op tijd te regelen. Kinderen worden altijd bij één van de ouders bijgeschreven. Je mag zelf bepalen of je je kind bijschrijft bij jouw zorgverzekering of die van je partner. Je kind krijgt dan dezelfde verzekering als de ouder bij wie hij is verzekerd.

Ben je aanvullend verzekerd en staat je kind op jouw polis? Dan geldt dit aanvullende pakket in de meeste gevallen ook voor je kind. Bij een paar zorgverzekeraars moet je hier extra voor betalen. Of dit voor jou geldt, kun je navragen bij je zorgverzekeraar. Vraag aan je verzekeraar of er specifieke voorwaarden gelden voor je baby verzekeren.

Meer weten? Zorgverzekering als je zwanger bent: wat wordt er in 2023 vergoed en waarvoor kun je je eventueel bijverzekeren?

Advertentie

Zorgverzekering: baby en kind bijschrijven

Na de geboorte van je baby heb je drie werkdagen de tijd om je baby aan te geven bij de gemeente. Bij de aangifte krijgt je kind een eigen burgerservicenummer (BSN). Daarna kun je je kind bijschrijven bij je zorgverzekering. Vaak kan dit al met één telefoontje naar de zorgverzekeraar of via de website. Het is in elk geval belangrijk dat je dit binnen vier maanden na de geboorte van je baby doet. Nadat je je baby hebt aangemeld, gaat de verzekering met terugwerkende kracht vanaf de geboortedatum in. Het is handig als je deze gegevens bij je hand hebt als je je kind inschrijft:

 • De volledige naam en geboortedatum van je kind
 • Het burgerservicenummer van je kind
 • Jouw polisnummer of relatienummer (dit staat vermeld op je zorgverzekeringspas) of dat van je partner

Basisverzekering voor je kind

De basisverzekering dekt de standaardzorg. Zo wordt een bezoek aan de huisarts vergoed, net als de hielprik en de bezoeken aan het consultatiebureau. Er zijn verschillen tussen de zorgverzekering voor kinderen en volwassenen:

 • De zorgverzekering baby en kind is helemaal gratis.
 • Tot je kind achttien jaar is, geldt er geen eigen risico.
 • De meest voorkomende tandartsbehandelingen voor kinderen tot achttien jaar worden vergoed vanuit de basisverzekering.
 • Je betaalt voor je kind geen kosten voor de eerste achttien behandelingen van de fysiotherapeut. Kinderfysiotherapie kan nodig zijn als je kind een vertraagde of afwijkende ontwikkeling heeft.

De overheid bepaalt wat er in het basispakket zit en de inhoud van het basispakket kan elk jaar veranderen. Op Independer vind je een overzicht van de actuele wijzigingen en nieuwe vergoedingen in het basispakket.

Zorgverzekering: baby vrije zorgkeuze

Wil je zelf bepalen naar welke arts, fysiotherapeut of zorgverlener je met je baby gaat? Dat kan bij sommige zorgverzekeraars. Je hebt dan vrije zorgkeuze, dit heet een restitutieverzekering. Deze vrije zorgkeuze is niet vanzelfsprekend. Veel zorgverzekeraars bieden dit niet aan, omdat ze prijsafspraken hebben gemaakt met zorgverleners. Je betaalt dan waarschijnlijk een lagere premie, maar je kunt niet zelf kiezen naar welk ziekenhuis of welke praktijk je gaat als er iets is met de gezondheid van jou of je kind.

Advertentie

Vrije zorgkeuze in 2023 beperkt

Heb je een verzekering zonder vrije zorgkeuze (dit heet een naturapolis) en ga je naar een zorgverlener  waar de zorgverzekeraar geen afspraak mee heeft? Dan wordt de behandeling niet volledig vergoed. In 2023 kan dit percentage variëren van tien tot wel meer dan vijfentwintig procent. Houd hier rekening mee, zodat je niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan. In 2023 wordt de vrije zorgkeuze verder beperkt. Twee grote Nederlandse verzekeraars bieden de vrije zorgkeuze vanaf dat jaar niet meer aan.

Zorgverzekering: baby aanvullend verzekeren

Een aanvullende verzekering vergoedt zorg die niet in het pakket van de basiszorgverzekering zit. Een aanvullende verzekering is, in tegenstelling tot de basisverzekering, niet verplicht. Je baby heeft alleen een aanvullende verzekering als jij die ook hebt. Je kunt een aanvullend pakket dus niet apart afsluiten voor je kind. Verzeker je baby daarom mee met de ouder die de meest uitgebreide dekking heeft.

Als je kind bij jou wordt bijgeschreven, is het goed om na te gaan of je een aanvullende verzekering nodig hebt en welke precies. Kosten voor orthodontie worden bijvoorbeeld niet vanuit de basisverzekering vergoed. Heeft je kind een beugel nodig? Dan is een aanvullende verzekering dus verstandig. Je baby daar nu voor verzekeren is natuurlijk niet nodig, maar het is wel goed om te weten voor als je kind ouder is.

Hetzelfde geldt voor brillen en lenzen. Brillen voor kinderen worden maar zeer beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Heeft de ouder bij wie het kind op de zorgverzekering staat een aanvullend pakket met dekking voor brillen of lenzen? Dan geldt dit ook voor het kind. Soms is het goedkoper om zelf te sparen voor een bril dan een aanvullende verzekering af te sluiten. De vergoedingen voor een bril of lenzen zijn vaak laag. Vergelijk de prijzen van een bril met de extra premie die je betaalt voor de aanvullende verzekering om te zien hoe je het voordeligst uit bent.

Lees meer: Wanneer heeft je kind een bril nodig?

Extra kosten kind aanvullende verzekering

Meestal kan een kind kosteloos gebruikmaken van de aanvullende verzekering van de ouder bij wie hij is bijgeschreven. Maar let op: dit is niet altijd zo. Bij aanvullende verzekeringen mogen verzekeraars namelijk wél premiekosten rekenen voor meeverzekerde kinderen. Heb je een aanvullende zorgverzekering en wil je je kind hier (misschien) gebruik van laten maken? Check dan bij je verzekeraar of je hier extra voor moet betalen.

Zorgverzekering voor gezinnen

Er zijn verschillende zorgverzekeraars die zorgverzekeringen voor gezinnen aanbieden. Die bestaan uit de basisverzekering en aanvullende verzekeringen voor kosten die vaker voorkomen bij gezinnen, zoals orthodontie. Vaak worden in zo’n gezinszorgverzekering ook de kosten rond zwangerschap en geboorte gedekt, zoals kraamzorg. De premies van deze zorgverzekeringen kunnen flink verschillen, dus zoek dit goed uit voordat je zo’n verzekering afsluit.

Extra tips zorgverzekering baby

 • Jaarlijks kun je in november en december overstappen van zorgverzekering. Als je je oude verzekering voor 1 januari opzegt, heb je tot 31 januari de tijd om een nieuwe verzekering aan te vragen. Na 1 februari kun je nog maar beperkt wisselen, in een aantal situaties. Zo kun je elk jaar je zorgverzekering aanpassen aan je huidige situatie.
 • Ben je zwanger van een volgend kind of wil je graag weer zwanger worden? Hou hier dan rekening mee bij het afsluiten van een aanvullende verzekering.
 • Als stel hoef je niet dezelfde zorgverzekering af te sluiten of bij dezelfde zorgverzekeraar te zitten. Wil je bijvoorbeeld zwanger worden, dan kun jij een uitgebreide aanvullende verzekering afsluiten, terwijl je partner alleen een basisverzekering kiest.
 • Het vergelijken van zorgverzekeringen kan honderden euro’s voordeel per jaar opleveren. Dat is dus de moeite waard.

Kijk en vergelijk zorgverzekering baby

Voor je baby geldt dat bijna alle zorgkosten onder de basisverzekering vallen. Voor jou zijn er wel extra zorgkosten rond de bevalling en het herstel van je zwangerschap. Welke zorgverzekering het beste voor jou is, hangt af van je zorgbehoefte. Die is voor iedereen anders. Het is dan ook verstandig om zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kun je onder andere doen door zorgverzekeringen te vergelijken bij Independer.


Bron: Independer

Lees meer: Overstappen van zorgverzekering: 13 tips waar je op moet letten

Meer veranderingen in 2023

Ouders krijgen in 2023 te maken met een aantal veranderingen op het gebied van hun geldzaken. De veranderingen op een rij.

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier