Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
besparen op luiers

Besparen op luiers: tips

De luiers voor je kind zijn een behoorlijke kostenpost, zéker als je niet op de aanbiedingen let. Doen dus, en hier vind je nog meer tips hoe je kunt besparen op luiers.

Advertentie

Verschillende soorten luiers

Er zijn verschillende soorten luiers te koop. Hier bespreken we de wegwerpluiers en de wasbare luiers om daarna de verschillen in kosten uit te leggen.

 1. Wegwerpluiers
  Het woord zegt het al: wegwerpluiers gooi je weg als je kind de luier één keer heeft gebruikt. Dat is handig en hygiënisch. Wegwerpluiers worden het meest gebruikt. Ze absorberen goed en je hoeft ze niet te wassen en te drogen. Wel zijn er nadelen: ze zijn duur en slecht voor het milieu. Ook worden kinderen in deze luiers over het algemeen minder snel zindelijk dan met de wasbare luiers, omdat ze minder snel merken dat ze hebben geplast.Dit zijn de 12 meest gestelde vragen over zindelijk worden, met advies van zindelijkheidscoach Debbie Mendelsohn.
 2. Wasbare luiers
  Wasbare luiers zijn recyclebaar en gaan lang mee. Als je er zuinig op bent, kunnen zelfs meerdere kinderen de luiers dragen. Ze zijn dus op de langere termijn voordelig en beter voor het milieu. Bij wasbaar denken veel ouders ‘gedoe’ of ‘vies dat je de luier zelf moet wassen’. Tegenwoordig zijn de wasbare luiers steeds beter ontworpen. Maar je moet de luiers dus wel wassen, drogen en opvouwen.Als je wilt dat je kind wasbare luiers draagt, zul je je daar even in moeten verdiepen. Er zijn verschillende soorten en maten. Als de luier niet goed past, kan je kind doorlekken. Het handigst is om tijdens je zwangerschap van verschillende modellen een proefexemplaar aan te schaffen. Als je bent bevallen, kun je een hele set wasbare luiers kopen. Lees meer: Wasbare luiers, dit zijn de voor- en nadelen

Tip! Wasbare luiers shop je direct via deze link.

Kosten wegwerpluiers en wasbare luiers

Er is een groot verschil in de kosten van wegwerpluiers en wasbare luiers. Van wegwerpluiers gebruik je er minstens 5300 voordat je kind zindelijk wordt. Dat kost in totaal ongeveer 1.310 euro. Wat je kwijt bent aan luiers, hangt wel af van de manier waarop je ze gebruikt. Draagt jouw kind wegwerpluiers? Dan spelen het merk en het aantal verschoonbeurten ook een rol in het kostenplaatje.

Leestip: wat kost het hebben van een kind? En waar kun je op besparen?

Advertentie

Als je voor de wasbare luiers kiest, doe je één keer een grote uitgave. Volgens de Consumentenbond ben je in totaal voor een kind gemiddeld zo’n 800 euro kwijt aan wasbare luiers, waarbij de eerste investering ongeveer 400 euro is. Als je meer kinderen krijgt, kunnen ze dezelfde wasbare luiers dragen en ben je dus per kind voordeliger uit. Bij de kosten speelt ook mee of je tweedehands wasbare luiers hebt gekocht, hoe heet je ze wast, of je ze in de wasdroger stopt, welke wasmachine je hebt en welk wasmiddel je gebruikt.

Hier lees je meer over alle soorten (wasbare) luiers.

5 tips om te besparen op luiers

Hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk geld uitgeeft aan luiers? Lees hier de tips:

 1. Luieraanbiedingen
  Luiers zijn onmisbaar en daarom een dure kostenpost. De eenvoudigste manier om zo goedkoop mogelijk luiers te kopen, is ze altijd in de aanbieding aan te schaffen. Hier vind je alle luieraanbiedingen op een rij.
 2. Check de Ouders van Nu review over wegwerpluiers
  Luiers van Pampers scoren goed, maar Kruidvat luiers ook én deze kosten een stuk minder dan de gemiddelde A-merkluier. Ook hebben we verschillende supermarktluiers getest. De testresultaten vind je hier. Uiteindelijk is het een kwestie van uitproberen welk (huis)merk goed past bij jouw kind. Misschien krijgt je kind van het ene merk luieruitslag en dat is natuurlijk niet de bedoeling.Lees hier hoe je het risico op luieruitslag kunt voorkomen.
 3. Maten ruilen
  Als je een fijne aanbieding vindt, sla je waarschijnlijk groots in. Maar wat nou als je kind ineens een groeispurt krijgt? Dan past hij je voorraad luiers misschien niet meer. Als je de bon hebt, en de datum is nog niet verstreken, kun je ze ruilen voor een grotere maat. Ook kun je bij je vriendinnen, familieleden of buurvrouwen informeren of zij nog luiers hebben waarmee je kunt ruilen.
 4. Wees zuinig
  Natuurlijk verschoon je je kind meteen als hij heeft gepoept, maar je hoeft hem niet na elk plasje te verschonen. Een luier kan zonder problemen meerdere plasjes opvangen.Lees ook: Dit is de beste manier om een luier te verschonen
 5. Zindelijkheidstraining
  Hoe eerder je kind zindelijk is, hoe minder luiers je nodig hebt en hoe goedkoper je uit bent. Je kunt beginnen met zindelijkheidstraining zodra je kind kan lopen. Misschien heeft jouw kind vroeg interesse in het potje en ben je snel van de luiers af. Het is belangrijk dat je je kind niet dwingt om op het potje te zitten, want dat werkt averechts. Lees meer: Zindelijkheidstraining, dit zijn de 6 methodes die je kunt proberen.
Commercieel – Prenatal – Offer – Prénatal Kinderwagen

Onderweg met je kleintje

Laat je verrassen door de Prénatal kinderwagen!
Shop nu