Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Billendoekjes: wel of niet gebruiken?

Zolang je in de luiers zit gaan er ook ontelbare billendoekjes doorheen. Maar heb je weleens nagedacht over de ingrediënten in billendoekjes en snoetenpoetsers? De Consumentenbond deed onderzoek. De conclusie: niet alle doekjes zijn even goed voor de babyhuid. 

In samenwerking met expert

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Billendoekjes en de gevoelige babyhuid

De babyhuid is gevoeliger dan de huid van een volwassene. Dit komt omdat de huid dunner is, een lossere structuur heeft en de eerste weken een verhoogde zuurgraad, de pH-waarde. Daarnaast zijn de talg- en zweetklieren van je baby nog niet volledig ontwikkeld. Dit zorgt ervoor dat de babyhuid sneller uitdroogt en stoffen makkelijker binnen kunnen dringen. De babyhuid is extra kwetsbaar als er sprake is van luieruitslag. 

Advertentie

Heeft je kind een erg gevoelige huid? Een babybillenzalf met een hoge concentratie zinkoxide kan helpen om luieruitslag te voorkomen

Video: Dermatoloog dr. Leenarts geeft tips: zo voorkom je luieruitslag.

Onderzoek billendoekjes Consumentenbond

In 2016 deed de Consumentenbond voor het eerst onderzoek naar de ingrediënten in babydoekjes, billendoekjes en snoetenpoetsers. Dit jaar pasten ze op basis van nieuw onderzoek naar de samenstelling van 52 verschillende soorten de resultaten aan. Er werden gelukkig geen echt gevaarlijke of schadelijke ingrediënten, zoals hormoonverstoorders, kankerverwekkende stoffen of schadelijke parabenen in de doekjes gevonden. Wel zitten veel babydoekjes vol met parfum en andere allergenen. Het gebruik daarvan raden ze dan ook af. Gelukkig blijven er genoeg babydoekjes over die je veilig kunt gebruiken.

Voorkom uitdroging

Je hoeft je kind niet dagelijks in bad te doen. Twee keer per week is ruim voldoende, want water en vooral zeep drogen de huid uit.

tip

Veilige billendoekjes

Er zijn dertien babydoekjes waar de Consumentenbond niets op aan te merken heeft. Dat wil zeggen, qua ingrediënten. Het onderzoek gaat niet over de kwaliteit, het gebruiksgemak of hoeveel er van een ingrediënt in zit. In dit rijtje staan een aantal eco-doekjes, maar ook grote merken zoals Zwitsal en Pampers, Albert Heijn Puur en Neutral.

Veel van de babydoekjes die worden aangeraden zijn duurder dan gemiddeld. Goedkopere veilige babydoekjes zijn: Huggies Pure, Kruidvat Lotiondoekjes Sensitive en Bambo Nature Wet Wipes.

Tip: koop babydoekjes (online) in grote verpakkingen. Dit kan je een hoop geld besparen. 

Deze babydoekjes liever niet gebruiken

In de lijst met alle babydoekjes die werden onderzocht, staan 31 billendoekjes waarvan het gebruik wordt afgeraden. Deze bevatten allemaal parfum. Hierdoor mogen de doekjes dan lekker ruiken, parfumstoffen zijn prominente allergenen. Deze kunnen een allergische reactie veroorzaken en zorgen voor huidirritatie zoals jeuk of roodheid. De Consumentenbond vindt dan ook dat parfum niets in babyproducten te zoeken heeft. Heeft je kind een gevoelige huid? Kies dan sowieso voor babydoekjes met zo min mogelijk ingrediënten en zonder parfum of natuurlijke extracten.

Waarom geen parfum?

Bij het herhaaldelijk gebruik van allergenen als parfum, is de kans groter bij de babyhuid dat er irritatie ontstaat. De babyhuid is nog in ontwikkeling en kan zich minder goed weren tegen deze stoffen. Zo ontstaat er sneller een allergische reactie in de vorm van bijvoorbeeld huidirritatie. Parfum is de grootste veroorzaker van allergieën voor cosmetica. Zo’n allergie bouwt zich op. Dus waarom zou je de kwetsbare kinderhuid dagelijks blootstellen een parfum? Let op: geur is geur. Allergieën kunnen dus ook ontstaan door zogenaamde natuurlijke geuren die zijn toegevoegd, zoals lavendel.
Dit zijn de do’s en don’ts van babyverzorgingsproducten

Conserveringsmiddelen

In het onderzoek dat de Consumentenbond in 2016 deed, werd er ook gekeken naar de aanwezigheid van conserveringsmiddelen in babydoekjes. In ruim 78 procent van de doekjes werden conserveringsmiddelen zoals phenoxyethanol aangetroffen. Een stofje dat ervoor zorgt dat producten langer houdbaar zijn en de doekjes lekker blijven ruiken. Helaas heeft phenoxyethanol mogelijke bijwerkingen, zoals huidirritatie en door de ontvettende werking kan het de huid uitdrogen en daardoor roodheid veroorzaken. En dat is nou precies wat je niet wilt als je billendoekjes gebruikt. Bovendien blijkt dat hoe meer ingrediënten de babydoekjes bevatten, hoe meer conserveringsmiddelen eraan toegevoegd zijn. Zo stel je het babyhuidje dus bloot aan onnodige stoffen die ook nog eens schadelijk kunnen zijn.

In het kort

De Consumentenbond adviseert bij het kopen van babydoekjes, billendoekjes en snoetenpoetsers dus te letten op de volgende zaken:

 • Zo min mogelijk ingrediënten. Babydoekjes hebben een simpele functie en hebben niet veel ingrediënten nodig. 
 • Geen parfum. Het mag dan lekker ruiken, parfumstoffen zijn allergenen en kunnen huidirritatie veroorzaken. 
 • Zo min mogelijk conserveringsmiddelen.

Alternatieven voor billendoekjes

Niet alleen de verpakking, maar ook de babydoekjes zelf worden vaak van plastic gemaakt en worden niet gerecycled. Gebruik je liever geen kant-en-klare babydoekjes? Of ben je op zoek naar een milieuvriendelijk alternatief? Je kunt het gezicht en de billen van je baby ook op de volgende manieren schoonmaken:

 1. Wasbare doekjes
  De enige echt duurzame keuze volgens de Consumentenbond zijn wasbare babydoekjes. Deze zijn te koop van merken als Cheeky Wipes en BilliesBox. Je koopt een heel pakket bestaande uit meerdere doekjes, bewaarcontainer(s) en/of bewaarzakjes voor onderweg. Vieze doekjes gaan in een zak die je gewoon in de wasmachine gooit op 60 graden. Even opletten: deze pakketten worden vaak verkocht met flesjes olie erbij voor de geur. Deze olie bevat vaak allergenen. Lees hier ook alles over wasbare luiers. 
 2. Wc-papier
  Ook babybillen kun je prima schoonmaken met toiletpapier of keukenpapier. Eventueel kun je wat olie of water gebruiken zodat schoonmaken makkelijker wordt en het zachter is voor de billetjes. Door voor toiletpapier te kiezen in plaats van voor billendoekjes kan je bovendien heel wat geld besparen. 
 3. Water
  Je kunt je baby ook gewoon met zijn vieze billetjes even onder de kraan houden en schoonwrijven met een hydrofiele doek of washand. Daarna goed droogdeppen en klaar ben je. Hier alle feiten en fabels rondom douchen en badderen met je baby. Tips: zo douche je veilig met je baby. 

Bron: Consumentenbond.nl

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Marjolein Leenarts is medisch specialist in huidziekten oftewel dermatoloog en werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum Beverwijk. Dit ziekenhuis staat bekend om haar expertise op het gebied van huid- en brandwonden. Ook is zij de vrouw achter de succesvolle cosmeticalijn genaam Drs Leenarts. Producten voor jong en oud, alles gebaseerd op dermatologische kennis en wetenschap en parfumvrij!

In 2015 verscheen haar ‘Handboek over de huid 0-4 jaar’, een compleet naslagwerk met alle ins & outs over de kinderhuid. Ook is zij vaak te zien/horen op tv, zoals bij Shownieuws, Editie NL, Rambam en RTL Boulevard.

Voor meer informatie: kijk op: drleenarts.com en voor achtergrond:
Instagram
Facebook
YouTube
LinkedIn

Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini overslagromper

Sweet Petit mini overslagromper

Fijne rib kwaliteit in biologisch katoen
Shop nu