
Alles over luiers
Welke luiers zijn het beste? Dat is voor iedereen anders. Wij zetten voor je op een rij waar je op kunt letten bij het gebruik en de aanschaf van luiers.
Soorten luiers
Grofweg zijn er vier soorten luiers waar je uit kunt kiezen:
- wegwerpluiers
- wasbare luiers
- luierbroekjes
- zwemluiers
1. Wegwerpluiers
De juiste maat voor jouw kind
- prematuur – minder dan 2, 5 kilo
- newborn – 2 tot 5 kilo
- mini – 3 tot 6 kilo
- midi – 4 tot 9 kilo
- maxi – 7 tot 18 kilo
- maxiplus – 9 tot 20 kilo
- extra large – 11 tot 25 kilo
Wat zijn Eco luiers?
2. Wasbare luiers
Soorten wasbare luiers
Er zijn vier soorten op de markt. En in het begin kan het lastig zijn om te weten welke het beste bij jou en je kind past. Dit zijn de meest gangbare soorten:
Eendelig
- All-in-One: inleggers zitten vast aan het luierbroekje
- Snap-in-1: inleggers klik je vast in het overbroekje
- Pocket: inlegger stop je in het gat (pocket) om de luier absorberend te maken.
Tweedelig
- Niet voorgevormd: de lap stof moet je zelf vouwen. Er is een apart overbroekje nodig om het geheel waterproof te maken.
- Voorgevormd: luier van absorberende stof die je kunt sluiten met klittenband of drukknopen. Er is een overbroekje nodig om het geheel waterproof te maken.
Maten wasbare luiers
Je hebt Sized en OneSize. Sized betekent dat je verschillende maten nodig hebt, de luier groeit dus niet mee met je kind. Meestal zijn ze verkrijgbaar in maat S, M, L en XL. De maten zijn aangeduid in kilo’s, dus een L kan bijvoorbeeld van 8-14 kilo zijn. Het lastige is, is dat de grootte van de maten per merk verschilt. Ook een nadeel: je moet meerdere maten aanschaffen en bent dus duurder uit. Het fijne aan sized luiers is dat ze perfect passen bij de maat van je kindje, waardoor ze lekvrij zijn.
OneSize luiers kun je de hele luierperiode van je kind gebruiken. Meestal hebben dit type luiers drukknoopjes op de voorkant om de luier te verstellen of ze hebben een speciale newborn setting. Dit type is een stuk goedkoper. De absorptie kan bij dit soort luiers meestal worden aangepast door het gebruik van meerdere/andere inleggers. Dit is nodig, omdat een baby van 3 maanden kleinere plasjes doet dan een peuter van 2.
3. Luierbroekje
4. Zwemluier
Zwemluiers zwellen niet op als je kind ermee in het water gaat. Ze zorgen ervoor dat eventuele plas of poep niet in het zwembad terechtkomt. De meeste zwembaden stellen het dragen van een zwemluier verplicht bij baby’s. Ze zijn ook handig voor op vakantie.
Nodig bij het verschonen:
- Luiers
- Een veilige onderlegger of waskussen met een hygiënisch, wasbaar oppervlak
- Billendoekjes
- Een luieremmer of vuilnisbak
- Schone kleertjes voor als de luier gelekt heeft
- Zalf of crème bij luieruitslag (of om het te voorkomen)
- Een speeltje om je kindje mee af te leiden
Luieruitslag
Om luieruitslag te voorkomen, is het belangrijk om je baby regelmatig verschonen. Het is handig om dit in ieder geval voor of na iedere voeding te doen en natuurlijk als hij gepoept heeft. Pasgeboren baby’s poepen meestal meerdere keren per dag en plassen om de drie uur. Het beste kun je de luier af en toe even checken. De meeste baby’s huilen namelijk niet als hun luier nat is en door het te controleren voorkom je dat de luier van je baby verzadigd raakt met urine. Lees hier alles over luieruitslag voorkomen en genezen.