Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Alles over luiers

Welke luiers zijn het beste? Dat is voor iedereen anders. Wij zetten voor je op een rij waar je op kunt letten bij het gebruik en de aanschaf van luiers.

Advertentie

Soorten luiers

Grofweg zijn er vier soorten luiers waar je uit kunt kiezen:

 • wegwerpluiers
 • wasbare luiers
 • luierbroekjes
 • zwemluiers

1. Wegwerpluiers

Wegwerpluiers, het woord zegt het al, gooi je weg als je ze één keer hebt gebruikt. Dat is handig en hygiënisch. Bovendien zijn wegwerpluiers erg absorberend. Daarom worden wegwerpluiers het meest gebruikt, ze besparen tijd, omdat je ze na gebruik gewoon in de luieremmer of vuilniszak gooit en ze niet hoeft te wassen en drogen.
Nadelen van wegwerpluiers: ze zijn duur op de lange duur en slecht voor het milieu. Ook worden kinderen in deze luiers later zindelijk dan met de wasbare luier, omdat ze minder snel merken dat ze geplast hebben.

De juiste maat voor jouw kind

Als je voor wegwerpluiers kiest, heb je veel keuze. Hoe voorkom je een (dure) miskoop? Luiers zijn er in verschillende maten, van prematuur tot extra large. Kijk goed op de verpakking: de maat is altijd gekoppeld aan het gewicht van je kind. Bij een voldragen pasgeboren baby begin je meestal met newborn luiers en ga je al snel over naar mini. Dit zijn de gangbare maten die verkrijgbaar zijn:
 • prematuur – minder dan 2, 5 kilo
 • newborn – 2 tot 5 kilo
 • mini – 3 tot 6 kilo
 • midi – 4 tot 9 kilo
 • maxi – 7 tot 18 kilo
 • maxiplus – 9 tot 20 kilo
 • extra large – 11 tot 25 kilo

Wat zijn Eco luiers?

Dit zijn ook wegwerpluiers, maar bij Eco luiers is bij de productie ervan meer nagedacht over het milieu. Er wordt bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van chloor, GMO maïs, optische witmakers, lotions, parfum en meer van dat soort stoffen waar de babyhuid overgevoelig op kan reageren. De luiers bevatten geen plastic plakranden, zijn ademend en gemaakt van natuurlijke stoffen. Ze zijn iets duurder dan de traditionele wegwerpluiers omdat de stoffen die erin verwerkt zijn duurder zijn.
Eco luiers zijn niet per definitie beter. Zelfs van een Eco luier kan je baby een allergische reactie krijgen, alleen de kans is kleiner dan bij de gewone wegwerpluier.

2. Wasbare luiers

Wasbare luiers zijn recyclebaar en gaan lang mee, als je er zuinig op bent zelfs meerdere kinderen. Ze zijn dus op de lange duur voordelig en beter voor het milieu. Bij wasbaar denken veel mensen ‘gedoe’. Dat valt mee, want tegenwoordig worden ze steeds slimmer ontworpen. Maar je ontkomt er niet aan dat je hem moet wassen, drogen en vouwen. Dat is een kwestie van goed plannen, zodat je niet misgrijpt.
Het kost soms wel even moeite voordat je een passend model hebt gevonden voor je baby, want het ene model heeft een slanke pasvorm, terwijl het andere geschikter is voor dikkere baby’s. Als de luier niet goed past, krijg je last van lekkage. Als je wasbare luiers wilt gebruiken, kun je het beste van verschillende modellen een proefexemplaar aanschaffen en pas als je baby is geboren een volledige set kopen. Lees hier meer over de voor- en nadelen van wasbare luiers.

Soorten wasbare luiers

Er zijn vier soorten op de markt. En in het begin kan het lastig zijn om te weten welke het beste bij jou en je kind past. Dit zijn de meest gangbare soorten:

Eendelig

 • All-in-One: inleggers zitten vast aan het luierbroekje
 • Snap-in-1: inleggers klik je vast in het overbroekje
 • Pocket: inlegger stop je in het gat (pocket) om de luier absorberend te maken.

Tweedelig

 • Niet voorgevormd: de lap stof moet je zelf vouwen. Er is een apart overbroekje nodig om het geheel waterproof te maken.
 • Voorgevormd: luier van absorberende stof die je kunt sluiten met klittenband of drukknopen. Er is een overbroekje nodig om het geheel waterproof te maken.

Maten wasbare luiers

Je hebt Sized en OneSize. Sized betekent dat je verschillende maten nodig hebt, de luier groeit dus niet mee met je kind. Meestal zijn ze verkrijgbaar in maat S, M, L en XL. De maten zijn aangeduid in kilo’s, dus een L kan bijvoorbeeld van 8-14 kilo zijn. Het lastige is, is dat de grootte van de maten per merk verschilt. Ook een nadeel: je moet meerdere maten aanschaffen en bent dus duurder uit. Het fijne aan sized luiers is dat ze perfect passen bij de maat van je kindje, waardoor ze lekvrij zijn.

OneSize luiers kun je de hele luierperiode van je kind gebruiken.  Meestal hebben dit type luiers drukknoopjes op de voorkant om de luier te verstellen of ze hebben een speciale newborn setting. Dit type is een stuk goedkoper. De absorptie kan bij dit soort luiers meestal worden aangepast door het gebruik van meerdere/andere inleggers. Dit is nodig, omdat een baby van 3 maanden kleinere plasjes doet dan een peuter van 2.

3. Luierbroekje

Dit zijn luiers die je op dezelfde manier aantrekt als een onderbroek. Luierbroekjes zijn voor kinderen vanaf ongeveer 1 jaar te koop. Een goed moment om hier op over te gaan is tijdens de zindelijkheidstraining, als tussenstap van een luier naar een onderbroekje. Kinderen kunnen deze luierbroekjes makkelijk zelf aan en uit doen als ze op het potje of naar de wc gaan. Voor peuters die overdag zindelijk zijn maar ’s nachts nog niet, zijn er speciale nachtluiers (ook in de vorm van een broekje).
Een nadeel van luierbroekjes is dat ze niet af te stellen zijn. Hierdoor sluiten ze bij sommige kinderen minder goed aan om het lijf, waardoor ze lekgevoelig zijn.

4. Zwemluier

Zwemluiers zwellen niet op als je kind ermee in het water gaat. Ze zorgen ervoor dat eventuele plas of poep niet in het zwembad terechtkomt. De meeste zwembaden stellen het dragen van een zwemluier verplicht bij baby’s. Ze zijn ook handig voor op vakantie.

Nodig bij het verschonen:

 • Luiers
 • Een veilige onderlegger of waskussen met een hygiënisch, wasbaar oppervlak
 • Billendoekjes
 • Een luieremmer of vuilnisbak
 • Schone kleertjes voor als de luier gelekt heeft
 • Zalf of crème bij luieruitslag (of om het te voorkomen)
 • Een speeltje om je kindje mee af te leiden

Luieruitslag

Om luieruitslag te voorkomen, is het belangrijk om je baby regelmatig verschonen. Het is handig om dit in ieder geval voor of na iedere voeding te doen en natuurlijk als hij gepoept heeft. Pasgeboren baby’s poepen meestal meerdere keren per dag en plassen om de drie uur. Het beste kun je de luier af en toe even checken. De meeste baby’s huilen namelijk niet als hun luier nat is en door het te controleren voorkom je dat de luier van je baby verzadigd raakt met urine. Lees hier alles over luieruitslag voorkomen en genezen.

Luier aanbiedingen

Luiers zijn duur. Welke je ook kiest. Je bent bijvoorbeeld zo’n 1.500 euro kwijt als je kind 3,5 jaar in wegwerpluiers rondloopt. De prijs van een luier ligt tussen de 15 en 35 eurocent. Wil je weten waar de luiers in de aanbieding zijn? Ouders van Nu checkt regelmatig waar de pampers in de aanbieding zijn en zet deze voor jou op een rij.

Bron: Apotheek, Thuisarts

Commercieel – Hema – Offer – Meegroei rompertje

Meegroei rompertje

Verkrijgbaar vanaf maat 44
Vind je hier