Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
De navel van de baby moeten ze verzorgen

Navel verzorgen van een pasgeboren baby

Na de geboorte krijgt je baby een navelklem. Die moet ervoor zorgen dat het restje van de navelstreng eraf valt. Meestal gebeurt dat na een dag of zes. Hoe kun je de navel verzorgen?

Advertentie

Navel van je baby

Het navelstompje, een deel van de navelstreng, droogt na een aantal dagen uit. Het wordt steeds harder en zwart van kleur en uiteindelijk valt het er vanzelf af. Het navelstompje droogt het snelst als er lucht bij komt. Je kunt het stompje gewoon wassen met water en eventueel met zeep. Droog het stompje daarna voorzichtig en zorg ervoor dat de luier de navel niet bedekt. Mocht het stompje loszitten, dan kun je het met een pleister vastplakken op de buik.

Tip! Zachte hydrofieldoeken voor je baby shop je via deze link.

Infectie van de navel

Is de rand van de navel rood en opgezwollen, dan kan je baby een infectie hebben. Soms ruikt de navel dan ook vies. Verzorg het stompje goed en neem contact op met de verloskundige. Als je baby koorts heeft, moet je contact opnemen met je huisarts.

Lees ook: Cordring: wat is het en wat zijn de voordelen?

Advertentie

Herstelweefsel

Bij sommige kinderen blijft een stukje herstelweefsel achter. Op het consultatiebureau kunnen ze dat aanstippen met zilvernitraat, zodat het verdwijnt. Baby’s kunnen de eerste tijd nog wel eens last hebben van een bloedende navel, maar dat kan geen kwaad. Dat kan komen doordat je te lang met een alcoholgaasje schoonmaakt, waardoor het korstje er weer af gaat. Als het wondje te lang open blijft, verwijst het consultatiebureau je door naar de huisarts.

Navelbreuk

Een navelbreuk komt regelmatig voor bij baby’s. Dat komt doordat er niet genoeg littekenvorming ontstaat in de rand van de navel. Een navelbreuk herken je aan een bobbel bij de navel. Zodra je baby gaat huilen, persen of hoesten, wordt de bobbel groter. Meestal verdwijnt een navelbreuk in het eerste jaar vanzelf.

Commercieel – Hema – Offer – Meegroei rompertje

Meegroei rompertje

Verkrijgbaar vanaf maat 44
Vind je hier