Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby op vloerkleed met sneakers in juiste schoenmaat

Groei kindervoeten: schoenmaat van je baby

Kleine baby’s hoeven nog geen schoenen aan. Sterker nog: voor de ontwikkeling van de voeten is het beter om te wachten met schoenen tot je kind ze echt nodig heeft. Wanneer is dat? En welke schoenmaat baby is dan geschikt?

In samenwerking met expert

Lisa van Oorschot

Podotherapeut

Groei babyvoeten

Als je ziet hoe klein die babyvoeten nu zijn, kun je je bijna niet voorstellen dat je kind daar eindeloos veel kilometers op gaat lopen. En dat je zelf ooit ook voetzolen als roze spekkies had. Babyvoeten zijn niet te vergelijken met de voeten van een volwassene. Dat komt omdat na de geboorte nog niet alle botstructuren in de voet zijn ontwikkeld. Babyvoeten bestaan grotendeels uit kraakbeen en vet, daarom zijn ze zo zacht en flexibel. Ook werken de voet- en beenspieren nog niet optimaal.

Advertentie

Lees meer: heeft jouw baby weleens paarse voeten, die koud aanvoelen? Dit moet je weten over koude voeten bij je baby.

De eerste bewegingen

Het ziet er zo onschuldig uit als kleine baby’s gaan trappelen en met hun voeten gaan spelen, maar ondertussen is dit een serieuze training. Op deze manier ontwikkelen baby’s namelijk de spieren die de voeten voorbereiden op lopen en het dragen van gewicht. Babyvoeten hebben een platte vorm, omdat er onder de hele voet een dik vetkussen zit. In de loop van de eerste levensjaren verdwijnt dit kussentje en ontstaat langzaam de voetboog.

Tip: verander de positie waarin je baby ligt regelmatig. Te lang in dezelfde positie liggen, vooral in buikligging, kan voor te veel spanning op de voeten en benen zorgen.

Kleinste schoenmaat baby

Je bent misschien in de verleiding om de allerkleinste schoenmaat baby te kopen. Gewoon, omdat die piepkleine patta’s er onweerstaanbaar uitzien. En dat kun je best doen. Maar dan wel om ze leuk neer te zetten en ernaar te kijken, meer niet. Het is namelijk niet verstandig om kleine baby’s schoenen aan te trekken. Je kunt er beter voor zorgen dat de bewegingen van de babyvoeten niet worden belemmerd. Ook niet door te kleine babypakjes met voetjes eraan, te strakke sokjes of te strak ingestopte dekens. Schoenen en strakke sokjes zitten de voetontwikkeling namelijk alleen maar in de weg.

Advertentie

De eerste stapjes

Zodra de voet in staat is om het eigen lichaamsgewicht te dragen, gaat een kind uit zichzelf staan en lopen. Baby’s die net gaan staan doen dit meestal op platte voeten en met O-beentjes. Dit duurt ongeveer tot hun tweede à derde jaar. Mocht je je afvragen wanneer die platvoeten wat meer vorm krijgen, wees gerust: dat gebeurt vanzelf. Platvoeten hebben een groter oppervlak, waardoor je kind stabiel kan staan.

Als je kind zijn eerste stapjes binnenshuis doet, hoeft hij nog steeds geen schoenen aan. Het lopen op blote voeten of sokken met antislip aan de onderkant, helpt de voeten en de spieren om normaal te groeien en kracht te ontwikkelen. Als je kind ook buitenshuis gaat lopen, is het goed om de voeten te beschermen met lichtgewicht, flexibele schoenen. De meeste kinderen gaan pas buiten lopen als ze ouder zijn dan één jaar, maar sommige baby’s gaan rap. In dat geval kan het zijn dat je schoenen nodig hebt in schoenmaat baby 1 jaar. Welke maat dit moet zijn voor jou kind, wordt hieronder uitgelegd.

Tip: Hier vind je superleuke schoenen voor jouw kind

De eerste schoentjes: welke baby schoenmaat?

Als je kind eenmaal kan lopen, is het belangrijk dat hij de juiste baby schoenmaat draagt. Let hier goed op als je de schoenen koopt, en controleer daarna ook regelmatig of de schoenen nog de juiste maat hebben. Maar hoe weet je dat zeker bij kleine kinderen? Daar is een simpele truc voor:

Advertentie

Veel (kinder)schoenen hebben een losse binnenzool. Je kunt de lengte controleren door de binnenzool uit de schoen te halen en de afdruk van de voet op de zool te bekijken. Als de afdruk van de tenen op de rand van de zool staat, is de schoen te klein. Om te kijken of (nieuwe) schoenen de juiste maat hebben, kun je je kind op de binnenzool laten staan. Zorg dat je kind zo ver mogelijk naar achteren op de binnenzool staat en kijk hoeveel ‘groeiruimte’ er over is bij de tenen. Het advies is om gemiddeld 1-1,5 cm groeiruimte aan te houden. Tenen mogen aan de zijkant ook niet over de zool hangen. Dan zijn de schoenen in de neus te smal. Meet je op deze manier de maat schoenen, dan is het belangrijk dat je kind rechtop staat.

Schoenmaat baby meten

Als de binnenzool niet uitneembaar is, kun je de voeten van je baby opmeten. Je kunt hiervoor speciale voetlengtemeters gebruiken, maar je kunt het ook zelf doen met papier, pen en een meetlat:

  1. Leg een vel papier op de grond tegen een muur en laat je kind hier op staan. Zorg dat je kind met de hiel tegen de muur staat. Zet een streepje bij de langste teen, dat is meestal de grote teen of de teen daarnaast. Doe dit met beide voeten, omdat er verschil kan zitten tussen links en rechts.
  2. Meet nu de lengte voet baby in centimeters op: meet vanaf de muur tot aan het streepje dat je hebt gezet. In de onderstaande maattabel kun je kijken welke schoenmaat baby overeenkomt met het aantal centimeters. Ga hierbij uit van de langste voet. Hou er wel rekening mee dat een baby schoenmaat per merk of model kan verschillen en dat de tabel vooral bedoeld is om een indicatie te geven. In schoenwinkels kunnen ze je helpen met het vinden van de juiste maat. Shop je online, dan kan dat uiteraard niet. Ga je toch schoenen online bestellen, kijk dan bij de productinformatie of er een maattabel is met schoenmaten en centimeters.
  3. Laat je kind beide schoenen passen en kijk of de schoenmaat baby echt goed past. Sluit de hiel aan, is het voorste deel van de zool flexibel en is er bij de tenen 1-1,5 centimeter (een duimbreedte) ruimte over? Dan is de maat goed. Maak de schoenen vast en laat je kind een stukje lopen. Al moet je baby vast even aan schoenen wennen, het geeft je wel een idee of hij goed op de schoenen zal kunnen lopen.

Baby schoenmaat tabel

MAAT (EU) VOETLENGTE KINDERVOET
16 9,4 tot 10 cm
17 10,1 tot 10,7 cm
18 10,8 tot 11,4 cm
19 11,5 tot 12,0 cm
20 12,1 tot 12,6 cm
21 12,7 tot 13,2 cm
22 13,3 tot 13,8 cm
23 13,9 tot 14,4 cm
24 14,5 tot 15,0 cm
25 15,1 tot 15,6 cm
26 15,7 tot 16,2 cm
27 16,3 tot 16,9 cm
28 17,0 tot 17,6 cm
29 17,7 tot 18,3 cm
30 18,4 tot 19,0 cm
31 19,1 tot 19,7 cm
32 19,8 tot 20,4 cm
33 20,5 tot 21,1 cm
34 21,2 tot 21,8 cm
35 21,9 tot 22,5 cm
36 22,6 tot 23,1 cm
37 23,2 tot 23,8 cm
38 23,9 tot 24,5 cm
39 24,6 tot 25,2 cm

Schoenmaat baby: extra tips

Wat kun je doen om de voeten van je kind zo goed mogelijk te laten groeien? Hou deze tips in je achterhoofd:

  • Koop schoenen waarvan alleen het voorste zooldeel, onder de bal van de voet, buigbaar is.
  • Trek veters en klittenband strak genoeg aan.
  • Check regelmatig de maat van de schoenen. Kinderen geven het meestal niet zelf aan als hun schoenen te klein worden, toch kan dat al na een paar maanden het geval zijn.

Heb je vragen of twijfels over de ontwikkeling van de voeten of het lopen van je kind? Klaagt hij over pijn of struikelt hij vaak? Dan kun ernaar laten kijken door een podotherapeut. Op www.podotherapie.nl vind je een podotherapeut bij jou in de buurt.

Lees ook: Filmpje laat zien hoe gevoelig een baby is voor de reactie van zijn ouders

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Lisa van Oorschot

Podotherapeut

Lisa van Oorschot is opgeleid als podotherapeut en bewegingswetenschapper. Na jarenlang werkzaam te zijn geweest in de podotherapiepraktijk werkt Lisa nu als beleidsmedewerker bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP).

Zij heeft binnen de NVvP onder andere de expertgroep kinderpodotherapie onder haar hoede, waarbinnen experts uit de podotherapiepraktijk zich met elkaar inzetten om inhoudelijke expertise op het gebied van kinderpodotherapie te borgen en verder door te ontwikkelen. Deze expertgroep zet zich tevens in voor het beschikbaar stellen van juiste informatie rond de kindervoet en levert daarmee ook een bijdrage aan de informatievoorziening op Ouders van Nu.

Wil je meer informatie over podotherapie of zoek je een podotherapeut bij jou in de buurt? Kijk dan op de website van Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten en voor achtergrond:
Facebook
LinkedIn

Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini collectie

Prenatal

Sweet Petit mini collectie

Fijne rib kwaliteit in biologisch katoen
Shop nu