borstvergroting

Borstvergroting en borstvoeding

Wat als je een borstvergroting hebt gehad. Kan je dan gewoon borstvoeding aan je baby geven? Lactatiedeskundige Annelies de Haan geeft antwoord.

Borstvergroting en borstvoeding

Als je borstvoeding wilt geven als je een borstvergroting hebt gehad, is het belangrijk dat je weet waar het litteken zit. Als het litteken onder de borst of bij de oksel zit, zijn de implantaten waarschijnlijk achter de melkkanalen ingebracht. De melkkanalen zijn dan met rust gelaten en dat betekent dat je een gewone melkproductie zou moeten hebben.

Als het litteken rond de tepelhof zit of over de tepel en het tepelhof loopt, dan kun je waarschijnlijk onvoldoende melk produceren voor volledige borstvoeding.Bij een borstverkleining moet ook gekeken worden naar de plek van het litteken. Zo kan worden nagegaan welke methode de chirurg heeft gebruikt en of er nog genoeg klierweefsel is voor borstvoeding.

Raadpleeg (indien mogelijk) je arts of chirurg om te achterhalen of je genoeg melk kunt produceren voor een volledige borstvoeding. Vertel het kraambureau over je operatie bij het intake-gesprek zodat de kraamverzorgende er rekening mee kan houden en zij het borstvoedingsbeleid hierop kan aanpassen. Ook moet je baby waarschijnlijk wat vaker gewogen worden zodat je weet of de baby genoeg melk binnen krijgt.

Kun je nog borstvoeding geven na een borstverkleining?

Een borstverkleining zal in veel gevallen zorgen voor een verminderde melkproductie. Vaak is er wel genoeg melk voor de eerste weken, maar is het niet voldoende voor de oudere baby. Het belangrijkste is de plek van het litteken. Hieruit blijkt welke methode de chirurg heeft gebruikt en of er nog genoeg klierweefsel is voor borstvoeding.

Kun je nog borstvoeding geven na een borstvergroting?

Als je borstvoeding wilt geven na een borstvergroting is het belangrijk dat je weet waar het litteken zit. Als het litteken onder de borst of bij de oksel zit, zijn de implantaten waarschijnlijk achter de melkkanalen ingebracht. De melkkanalen zijn dan met rust gelaten en dat betekent dat je een gewone melk zou moeten hebben. Als het litteken rond de tepelhof zit of over de tepel en het tepelhof loopt, dan kun je waarschijnlijk onvoldoende melk produceren voor volledige borstvoeding.

Naar de lactatiekundige

In beide gevallen is het slim om er een lactatiekundige bij halen. Ze kan je begeleiden en je helpen als je nog vragen hebt. Bij een borstvergroting is er door de siliconen extra volume aanwezig in je borst. Aangezien je borsten door stuwing nog meer kunnen groeien, kan het nodig zijn om te kolven. Zo verminder je de spanning op je borsten. Je kunt in de eerste week het best een kolf huren, dus aanschaffen is nog niet nodig.

Kraambureau

Bij het intakegesprek met je kraambureau kun je vertellen of je een borstverkleining of – vergroting hebt gehad. Zo kan de kraamverzorgende er rekening mee houden en het borstvoedingsbeleid aanpassen. Ook moet je baby waarschijnlijk wat vaker gewogen worden zodat je weet of hij genoeg melk binnen krijgt.

Nog maar één borst

Als je vanwege een operatie nog maar één borst hebt, kun je in principe ook borstvoeding geven. Vaak lukt het namelijk om voldoende melk uit één borst te halen. Heb je nog maar één borst, dan is het zeker aan te raden om contact te zoeken met een lactatiekundige. Doe dit vóór de bevalling dan begin je voorbereid aan de kraamweek.

Annelies de Haan

Lactatiedeskundige

Annelies de Haan is lactatiekundige met een eigen praktijk, anneliesdehaan.nl. Ze helpt moeders die hulp nodig hebben bij het geven van borstvoeding. Daarnaast geeft ze borstvoedingscursussen aan zwangeren en hun partner (ook in het Engels). Annelies heeft twee kinderen.