Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Borstvergroting en borstvoeding

Wat als je een borstvergroting hebt gehad. Kan je dan borstvoeding aan je baby geven? En hoe zit dat met een borstverkleining? Lactatiekundige Christine Bulsing geeft antwoord.

In samenwerking met expert

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Borstvoeding na een borstvergroting

Heb je een borstvergroting gehad en wil je borstvoeding gaan geven, dan is het belangrijk te weten waar de implantaten zijn geplaatst. Als de littekens onder de borsten of bij de oksels zitten, zijn de implantaten waarschijnlijk achter de borstspier geplaatst. De melkklieren zijn dan met rust gelaten en dat betekent dat je in principe gewoon melkproductie zult hebben en dus borstvoeding kunt geven.

Advertentie

Als er een litteken rond de tepelhof zit of over de tepel en het tepelhof loopt, dan is de kans groot dat er melkklierweefsel geraakt is bij de operatie. Dit kan betekenen dat er te weinig klierweefsel over is om voldoende melk te produceren of dat de melkkanalen zijn beschadigd.

Waar de implantaten ook zijn geplaatst in je borsten: of het lukt om (volledig) borstvoeding te geven, weet je pas als je baby is geboren en je het hebt geprobeerd.

Lees ook: Alles over borstvoeding

Kolven na een borstvergroting

Na een borstvergroting is er door de siliconen extra volume aanwezig in je borsten. Aangezien je borsten door stuwing nog meer kunnen groeien, kan het nodig zijn om te kolven. Zo verminder je de spanning op je borsten. Je kunt in de eerste week het beste een kolf huren, dus een borstkolf aanschaffen is niet nodig tijdens de zwangerschap.

Lees ook: Welke borstkolf past bij jou?

Borstvoeding na een borstverkleining

Bij een borstverkleining wordt borstweefsel weggehaald om zo de borst kleiner te maken. Door dat borstweefsel lopen de melkkanaaltjes. Hoe meer weefsel er weggehaald wordt, hoe meer melkgangen er weggehaald worden en hoe kleiner dus de kans dat je borstvoeding kunt geven. Ook kunnen er bij de operatie melkklieren beschadigd zijn geraakt. Vaak komt een deel van de melkproductie wel op gang, maar of dit voldoende is om (volledige) borstvoeding te geven is van tevoren niet te voorspellen.

Advertentie

Advies lactatiekundige

Heb je een borstvergroting of -verkleining gehad en wil je borstvoeding geven, dan is het slim om contact op te nemen met een lactatiekundige. Ze kan je begeleiden en/of je helpen als je vragen hebt. Bekijk hier wat een lactatiedeskundige precies doet.

Kraamtijd

Het is verstandig om het bij het intakegesprek met je kraambureau te vertellen als je een borstverkleining of – vergroting hebt gehad. Zo kan de kraamverzorgende hier rekening mee houden en het borstvoedingsbeleid waar nodig aanpassen. Ook zal je baby in de kraamweek waarschijnlijk vaker gewogen worden om te checken of hij voldoende melk binnenkrijgt.

Lees ook: Wat doet een kraamverzorgster (en wat niet)?

Borstvoeding geven met één borst

Als je vanwege een operatie nog maar één borst hebt, is de kans groot dat je ‘gewoon’ borstvoeding kunt geven. Vaak lukt het om voldoende melk uit één borst te halen. Het is ook in dit geval wel aan te raden om contact te zoeken met een lactatiekundige. Doe dit het liefst voor de bevalling, zo begin je goed voorbereid aan het geven van borstvoeding als je baby geboren is.

Lees ook: Voorbereiden op borstvoeding, zo doe je dat

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Advertentie

Bron: La Leche

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing is lactatiekundige en jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg. Vanuit haar praktijk Zoete Melk begeleidt ze moeders bij de borstvoeding. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders.

Contact
Website
Facebook
Instagram