Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
voeding en borstvoeding geven aan baby

Voeding tijdens borstvoeding

Welke producten kun je beter niet eten als je borstvoeding geeft? En kun je met specifiek eten en drinken je melkproductie verhogen? Voedingsadviseur Sharon Asscher geeft tips.

In samenwerking met expert

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Waar moet je op letten tijdens het geven van borstvoeding?

Het is in ieder geval belangrijk dat je voldoende drinkt. Je lichaam heeft veel vocht nodig om moedermelk te kunnen produceren. Het is daarom van belang dat je minimaal twee liter water/vocht per dag drinkt. Drink minimaal 750ml tot 1 liter extra per dag. Dus als je normaal 2 liter dronk dan drink je nu 2,75l. Dranken die cafeïne bevatten, zoals groene en zwarte thee, koffie en cola, tellen hier niet voor mee.

Advertentie

Tip: Heb je al een mooie waterfles voor onderweg?

Eten tijdens borstvoeding

Het is goed om erbij stil te staan dat je baby zijn voeding binnenkrijgt via jou. Vergeet daarom niet gevarieerd te eten: vooral veel groenten en fruit (minimaal 250 gram groente, liefst meer en twee stuks fruit) en voldoende goede vetten. Veel mensen zijn tegenwoordig bang voor het woord vet, maar vetten hebben we nodig voor heel veel belangrijke processen in ons lichaam, zoals de spijsvertering en een soepele stoelgang en voor een goede hormonale balans.

Naast dat vetten goed zijn voor jouw eigen lichaam zijn goede vetzuren ook heel erg van belang voor de ontwikkeling van de hersenen van je kind. Leg daarom de focus op vetten uit vette vis, zoals zalm, sardines, haring en forel. Wanneer vis eten niet bij je past, kies dan voor het gebruik van oliën als hennepzaadolie, walnootolie of lijnzaadolie. Verhit deze echter niet. Voor gezonde vetten geldt ook, wissel af! Gebruik extra vergine olijfolie, roomboter, lijnzaadolie, kokosolie, avocado-olie of kies voor olie van verschillende soorten noten. Die afwisseling zorgt ervoor dat je verschillende vetzuren binnenkrijgt en dat is goed voor jezelf en voor de ontwikkeling van je kind.

IJzer is ook een belangrijke voedingsstof voor de hersenontwikkeling van je baby. Dit zit onder andere in vlees, volkoren producten (volkorenbrood, zilvervliesrijst, quinoa, spelt), aardappelen, groente en ongebrande noten.

Advertentie

Een belangrijke vitamine tijdens de borstvoeding is vitamine D. Van deze vitamine krijg je via je voeding eigenlijk niet genoeg binnen en daarom is een supplement aan te raden. Je lichaam maakt vitamine D pas zelf aan wanneer je met 80% van je blote huid in de zon ligt, zonder beschermingsfactor. Dit is niet aan te raden, daarom is een supplement een stuk veiliger. Je hebt tijdens een zwangerschap minimaal 35mcg per dag nodig aan D3.

Met welke producten moet je oppassen?

Krampjes bij je kind ontstaan door de ontwikkeling van de darmen. Meestal kan je kind heel goed verdragen wat je allemaal eet. Er zijn een paar producten waar je het beste wel rekening mee kunt houden:

  1. Cafeïne.
    Hier kan je kind onrustig van worden. Beperk je cafeïnegebruik daarom tot één kop per dag en zorg ervoor dat je jouw kopje koffie pas drinkt na de borstvoeding, waardoor je lichaam de tijd heeft om de cafeïne af te breken.
  2. Niet meer dan twee keer per week vette vis.
    Haring, zalm, etc. zijn gezond door de vetzuren, alleen bevat vette vis ook kleine hoeveelheden dioxines (gifstoffen). Daardoor is het af te raden meer dan twee keer per week vette vis te eten.
  3. Specifieke kruiden
    De meeste kruiden kun je zonder problemen gebruiken. Pittig eten hoeft ook geen probleem te zijn. Houd wel rekening met kruiden die een laxerende werking kunnen hebben zoals senna. Andere kruiden als kava kava en aloë vera zijn ook af te raden omdat ze ernstige buikpijn kunnen veroorzaken.
  4. Alcohol
    Het liefst helemaal niet. De schadelijke stoffen in alcohol worden doorgegeven via de moedermelk. Als je het echt heel graag wilt, kun je een keer als uitzondering een wijntje nemen en daarna je borstvoeding afkolven en weggooien.

Het kost je lichaam behoorlijk wat energie om borstvoeding te produceren (ongeveer 500 kcal), let er daarom goed op dat je gezonde, gevarieerde en ook voldoende voeding eet. Denk aan voeding waar je lichaam echt iets aan heeft, zoals koolhydraten uit fruit en volkoren producten, goede vetten uit ongebrande noten, vette vis, eiwitten uit groente, onbewerkt vlees/vis, peulvruchten. Vermijd suiker en andere geraffineerde producten zoals witbrood, hier zit weinig goede voeding in.

De melkproductie verhogen

Stress bevordert de melkproductie niet, laten we dat vooropstellen. Probeer dus zoveel mogelijk te ontspannen en gun jezelf en je baby de tijd voor de borstvoeding. Merk je dat je productie niet op gang komt of wil je jouw productie stimuleren? Dit kun je proberen door middel van speciale borstvoedingsthee met kruiden als fenegriek of gezegende distel. Hier zijn ook capsules van beschikbaar. Een combinatie van deze twee kruiden lijkt het beste te werken.

Advertentie

Andere kruiden die gebruikt kunnen worden om de melkproductie te verhogen zijn:

  • Spirulina
  • Frambozenblad
  • Venkel
  • Grote brandnetel

Van bovenstaande kruiden is wetenschappelijk niet bewezen dat ze de melkproductie verhogen. Dat wil niet zeggen dat het voor jou niet hoeft te werken.

Video: Alles wat je moet weten over borstvoeding geven:

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Sharon Asscher, Voedingscentrum

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Sharon Asscher is werkzaam als Orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en Psychische neuro immunoloog, ze heeft haar eigen praktijk Voeding maakt je beter waarbij ze op dagelijkse basis mensen/kinderen begeleid met uitdagingen en vraagstukken op het gebied van gezondheid – zwangerschap/fertiliteit & hormonen.

Sharon is gespecialiseerd in fertiliteit – zwangerschap en kinderen waarbij ze veel samen werkt met verloskundige praktijken in Amsterdam en omstreken en waar ze als expert tips heeft gedeeld bij het programma Hey Baby praktijk op RTL 4. Daarnaast geeft ze lezingen aan grote bedrijven om de vitaliteit en immuniteit op de werkvloer te verbeteren door middel van uitleg en makkelijke tips.

Sharon schrijft voor wendyonline.nl over gezondheid, deelt haar kennis als expert bij cycle.care – daarnaast deelt ze haar expertise via verschillende podcasts (Nina Pierson – Dertig in een dozijn – Ouders van Nu) Ook spreekt Sharon voor bedrijven als Deloitte – McKinsey – Paula’s Choice – The recharge company.

Haar passie voor voeding en een gezonde leefstijl begon op haar 18e, toen werd een nier verwijderd, waarna ze besloot om de regie te nemen over haar eigen gezondheid. Ze wilde er alles aan doen om haar lijf zo goed mogelijk te ondersteunen bij het herstel – zowel van de operatie als van een levenlang antibiotica gebruik.

Ze ging op onderzoek uit om te leren hoe ze het beste voor zichzelf kon zorgen met één nier. Dit resulteerde uiteindelijk in meervoudig HBO & WO niveau afgeronde studies op het gebied van voeding & gezondheid.

Voor meer informatie:

Social media van Sharon Asscher:

Publicaties:

Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu