Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kolven op werk: dit zijn je rechten

Wil je borstvoeding blijven geven als je straks weer aan het werk gaat? De wet helpt je daarbij een handje, je hebt namelijk voedingsrecht om je baby onder werktijd te voeden of voor hem te kolven.

Advertentie

Je ziet er een beetje tegenop of kijkt er juist ontzettend naar uit: het moment dat je na de geboorte van je baby weer aan het werk gaat. Als je borstvoeding geeft vereist weer gaan werken wat extra organisatie. Gelukkig helpt de wet een handje, je hebt namelijk voedingsrecht.

Voedingsrecht: kolven of zelf voeden

Wil je borstvoeding blijven geven als je weer aan het werk gaat, dan is het handig dat te bespreken met je werkgever. Als je dichtbij huis of de opvang werkt, kun je ervoor kiezen je baby zelf te voeden onder werktijd. Lukt dat niet of wil je dat niet, dan kun je onder werktijd kolven. Zo hou je je productie in stand en kan je baby toch jouw melk drinken als jij aan het werk bent. Je hebt voedingsrecht tot je baby 9 maanden is. Dat betekent dat je maximaal een kwart van je werktijd mag besteden aan het voeden van je baby of het kolven. Je krijgt deze tijd gewoon doorbetaald en hoeft er geen pauzes voor op te geven.

Tip: De draadloze Elvie kolf is mega populair, maar is-ie echt het geld waard? Lees hier de uitgebreide review.

Maak kolven op werk bespreekbaar

Laat je werkgever en directe collega’s weten dat je van plan bent om te kolven op werk of dat je je baby tijdens werktijd gaat voeden. Zo weten zij waar je bent als je niet achter je bureau zit. Bovendien heeft je werkgever dan de mogelijkheid om een geschikte kolfruimte te regelen. Ook kunnen vergaderingen en jouw kolftijden dan beter op elkaar afgestemd worden.

Advertentie

Ouders van nu vraagt door: zo bereid je je voor op kolven op het werk

Geschikte kolfruimte

Je werkgever is wettelijk verplicht te zorgen voor een geschikte kolfruimte. Het moet een ruimte zijn die dicht kan en waar niemand naar binnen kan kijken. Er moet verder een stopcontact zijn, bij voorkeur stromend water, een comfortabele stoel of bank, het moet er behaaglijk zijn en tochtvrij. Ook moet er (in de buurt) een koelkast zijn om je melk in te kunnen bewaren. Het is slim om hier afspraken over te maken voordat je weer begint met werken. Je werkgever heeft dan tijd om een geschikte ruimte te regelen en kan je collega’s op de hoogte brengen van je voornemen om te gaan kolven.

Alhoewel het in de arbo-wet niet tot in detail is toegelicht, mag je van je werkgever verwachten dat de ruimte:

  • van binnenuit afsluitbaar is;
  • voldoende rust en privacy biedt;
  • voorzien is van een stoel of bank waar je comfortabel op kan zitten;
  • voldoende verse lucht en verwarming heeft en tochtvrij is;
  • vrij is van risico’s zoals gevaarlijke stoffen en verontreinigingen;
  • bij voorkeur is voorzien van een koelkast(je).

Tip: Hier vind je verschillende borstkolven, van electrische tot een handkolf.

Advertentie

Voedingsrecht afgelopen

Als na negen maanden je voedingsrecht afloopt, betekent dat natuurlijk niet dat je moet stoppen met borstvoeding. Je hebt er nog steeds recht op om gedurende de dag te kolven. De tijd die je daarvoor nodig hebt krijg je alleen niet meer doorbetaald. Je kunt ervoor kiezen om te kolven tijdens je pauzes. Ook kun je met je werkgever overleggen of je de tijd die je kolft mag compenseren door wat langer door te werken. Veel vrouwen merken bovendien dat ze na 9 maanden niet meer zo vaak hoeven te kolven als de eerste periode na hun verlof. Je kunt kijken of je de kolfmomenten kunt terugbrengen naar bijvoorbeeld een of twee keer per dag.
Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu