
Kolven op werk: dit zijn je rechten
Wil je borstvoeding blijven geven als je straks weer aan het werk gaat? De wet helpt je daarbij een handje, je hebt namelijk voedingsrecht om je baby onder werktijd te voeden of voor hem te kolven.
Je ziet er een beetje tegenop of kijkt er juist ontzettend naar uit: het moment dat je na de geboorte van je baby weer aan het werk gaat. Als je borstvoeding geeft vereist weer gaan werken wat extra organisatie. Gelukkig helpt de wet een handje, je hebt namelijk voedingsrecht.
Voedingsrecht: kolven of zelf voeden
Wil je borstvoeding blijven geven als je weer aan het werk gaat, dan is het handig dat te bespreken met je werkgever. Als je dichtbij huis of de opvang werkt, kun je ervoor kiezen je baby zelf te voeden onder werktijd. Lukt dat niet of wil je dat niet, dan kun je onder werktijd kolven. Zo hou je je productie in stand en kan je baby toch jouw melk drinken als jij aan het werk bent. Je hebt voedingsrecht tot je baby 9 maanden is. Dat betekent dat je maximaal een kwart van je werktijd mag besteden aan het voeden van je baby of het kolven. Je krijgt deze tijd gewoon doorbetaald en hoeft er geen pauzes voor op te geven.
Maak kolven op werk bespreekbaar
Laat je werkgever en directe collega’s weten dat je van plan bent om te kolven op werk of dat je je baby tijdens werktijd gaat voeden. Zo weten zij waar je bent als je niet achter je bureau zit. Bovendien heeft je werkgever dan de mogelijkheid om een geschikte kolfruimte te regelen. Ook kunnen vergaderingen en jouw kolftijden dan beter op elkaar afgestemd worden.
Geschikte kolfruimte
Je werkgever is wettelijk verplicht te zorgen voor een geschikte kolfruimte. Het moet een ruimte zijn die dicht kan en waar niemand naar binnen kan kijken. Er moet verder een stopcontact zijn, bij voorkeur stromend water, een comfortabele stoel of bank, het moet er behaaglijk zijn en tochtvrij. Ook moet er (in de buurt) een koelkast zijn om je melk in te kunnen bewaren. Het is slim om hier afspraken over te maken voordat je weer begint met werken. Je werkgever heeft dan tijd om een geschikte ruimte te regelen en kan je collega’s op de hoogte brengen van je voornemen om te gaan kolven.
Alhoewel het in de arbo-wet niet tot in detail is toegelicht, mag je van je werkgever verwachten dat de ruimte:
- van binnenuit afsluitbaar is;
- voldoende rust en privacy biedt;
- voorzien is van een stoel of bank waar je comfortabel op kan zitten;
- voldoende verse lucht en verwarming heeft en tochtvrij is;
- vrij is van risico’s zoals gevaarlijke stoffen en verontreinigingen;
- bij voorkeur is voorzien van een koelkast(je).