Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Krijgt je baby krampjes na borstvoeding als jij pittig hebt gegeten?

Je baby trappelt met z’n beentjes en strekt zijn lijfje. Krampjes. Is daar iets tegen te doen? Of, beter: kun jij dit als borstvoedende moeder voorkomen?

In samenwerking met expert

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Jojanneke Bastiaansen (38) werkt als onder­­zoeker in de psychiatrie en checkt voor Ouders van Nu de zin en onzin van beweringen. Ze vertaalt wetenschappelijke onderzoeken in jip-en-janneketaal. Jojanneke heeft een zoon: IJsbrand (4).

Advertentie

Zin in curry

Eindelijk mag ik weer eens op kraambezoek! En daar zit vriendin D. te stralen met haar zoon aan de borst. Het blijkt een vrolijk mannetje. Behalve na de voeding ’s avonds, dan wil ie nog weleens huilen.

Gisteravond werd hij ook onrustig, trappelde met zijn voetjes en strekte zijn lijfje. “Krampjes. Mijn moeder vroeg meteen of ik iets pittigs had gegeten. Maar ik had zo’n zin in curry!” zegt D. ietwat beteuterd. Kan haar baby echt krampjes krijgen door wat zij eet?

Lees ook: Onze voedingsadviseur over wat je beter wel en niet kunt eten als je borstvoeding geeft

Baby’s vinden kruidig ook lekker

Het is een diepgewortelde overtuiging bij borstvoedende moeders dat wat zij eten hun baby laat huilen¹. Op de lijst met hoofdverdachten staan ‘winderige’ groenten zoals kool, en scherpe kruiden als knoflook. Vinden die via de moedermelk hun weg naar de baby? Daar is wel een beetje bewijs voor.

Advertentie

Hoewel de studies niet allemaal even stevig zijn uitgevoerd, wijzen de resul­taten vaak wel in dezelfde richting². Zo belanden aroma’s zoals die van knoflook in de moeder­melk en baby’s pikken dat op. Overtuigend bewijs dat ze daarna gaan huilen, is er niet. Baby’s lijken zo’n gekruid maaltje vooral lekker te vinden: ze zuigen dan bijvoorbeeld vaker en langer aan de borst.

Krampjes horen erbij

Het is een soort mindfuck. Je baby krijgt namelijk geheid een keer krampjes nadat jij kruidig hebt gegeten. Maar dat wil niet zeggen dat de pittige curry de veroorzaker is.

Vooral in de eerste drie maanden horen krampjes er nou eenmaal bij; de darmen van je baby zijn dan nog volop in ontwikkeling en krijgen ineens melk te verteren. Je baby zal beslist ook een keer huilen nadat jij een flauwe aardappel aan je vork hebt geprikt. Daar kan die pieper niets aan doen.

Lees ook: Dit kun je doen tegen darmkrampjes

Hoe zit het met koliek?

Sommige baby’s hebben niet hier en daar een krampje, maar koliek: ze huilen wekenlang en vaak uren achter elkaar. Kan een verandering in het eetpatroon van de moeder (of speciale kunstvoeding voor de baby) dan wel helpen?

Advertentie

De Cochrane3-groep vond vijftien interventiestudies, maar het leverde onvoldoende bewijs. Dat zat ’m vooral in de matige kwaliteit van het onderzoek. Koliek verhelpen is ook lastig, omdat de oorzaak grotendeels onbekend is. Als een huilbaby telkens reageert op wat de moeder eet, dan zou er sprake kunnen zijn van een voedselallergie (ongeveer 3% van de baby’s heeft daar last van).

Zo’n allergie gaat zelden over kool of kruiden. De boosdoener is meestal koemelk, pinda of ei. De jammerlijke conclusie is dat baby’s huilen en je niet altijd weet waarom. Maar wat gelukkig echt niet hoeft: in de kramp schieten over een pittige curry.

1 Kidd et al. (2019). Qualitative study of maternal dietary restriction and beliefs about infant colic. Canadian Family Physician.

2 Spahn, et al. (2019). Influence of maternal diet on flavor transfer to amniotic fluid and breast milk and children’s responses: A systematic review. The American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy240

3 Gordon, et al. (2018). Dietary modifications for infantile colic. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD011029.pub2

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Jojanneke Bastiaansen, Beeld: Getty Images. 

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Dr. Jojanneke Bastiaansen (37) is onderzoeker, columnist, en moeder van zoon IJsbrand. Ze studeerde psychologie, promoveerde in de neurowetenschappen, en werkt als senior onderzoeker in de psychiatrie bij een academisch ziekenhuis en een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. In haar onderzoek bestudeert Jojanneke niet alleen de mens, maar ook de wetenschap zelf. Voor Ouders van Nu Magazine vertaalt ze iedere maand wetenschappelijke onderzoeken in jip-en-janneketaal.

Voor meer informatie kijk op haar persoonlijke website (columns) of op de universiteitswebsite (onderzoek). Voor achtergrond:
Twitter
Instagram
LinkedIn