Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
borstvoeding

Voorbereiden borstvoeding, zo doe je dat

Wil je borstvoeding geven, dan is de kans groot dat het ook lukt. Maar dat betekent niet dat het altijd meteen vanzelf gaat. Een goede voorbereiding vergroot de kans dat het geven van borstvoeding een succes wordt. Lactatiekundige Christine Bulsing legt uit hoe je dit aanpakt.

In samenwerking met expert

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Borstvoedingscursus

De beste manier om je voor te bereiden op borstvoeding geven, is het bijwonen van een borstvoedingscursus of -informatieavond. Hier krijg je de basis van het geven van borstvoeding uitgelegd. Hoe je kunt zien of je baby honger heeft bijvoorbeeld. En hoe je hem het best kunt aanleggen en wat je kunt verwachten in de kraamweek en daarna. Daarnaast is er online veel informatie te vinden over het geven van borstvoeding zodat je van tevoren weet waar je tegenaan kunt lopen en wat je kunt verwachten.

Advertentie

Lees meer: Borstvoeding of flesvoeding?­ Wanneer begin je met tussendoortjes en wat kun je doen als je baby weigert te eten? Allemaal vragen die hier worden beantwoord.

Goede voedingsbeha

Het tijdig aanschaffen van een goed passende voedingsbeha is ook een aanrader. Tegen het einde van de zwangerschap zullen je borsten niet echt meer groeien, dat is dus een goed moment om naar de winkel te gaan. Let erop dat je een soepele voedingsbeha zonder beugels koopt die nog een beetje kan ‘meerekken’ en goede ondersteuning geeft. Hier moet je op letten bij de aanschaf van een voedingsbh.

Kolf aanschaffen?

Met het aanschaffen van een borstkolf kun je beter nog even wachten tot na de bevalling. Is het nodig dat je een kolf gebruikt in de kraamweek, dan kan je het beste eerst een kolf huren. Je kraamverzorgster heeft een lijst met adressen waar dat kan, ook in het weekend. Wel kun je je natuurlijk alvast verdiepen in de verschillende soorten borstkolven. Een kolf is dan zo aangeschaft als je hem nodig hebt. Kom je er niet helemaal uit? Sommige lactatiekundigen bieden een kolfconsult aan waarbij je verschillende borstkolven kunt uittesten.

Een laatste tip: zorg dat je weet waar je straks terechtkunt met eventuele vragen over borstvoeding. Dat maakt de stap om hulp te zoeken als dat nodig is een stuk kleiner.

Advertentie

Video: Alles wat je moet weten over borstvoeding geven:

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: De Verloskundige, Voedingscentrum

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing heeft in 2011 haar diploma bachelor verpleegkunde behaald en is zij als jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg gaan werken. In 2014 heeft Christine de opleiding tot lactatiekundige gevolgd en heeft ze in 2015 haar eigen praktijk Zoete Melk opgericht. In die tijd heeft zij ook een korte periode gewerkt als lactatiekundige in het Maasstad Ziekenhuis op de neonatologie,- en verlosafdeling.

Op dit moment combineer ze haar werk als jeugdverpleegkundige met haar eigen praktijk Zoete Melk. In haar eigen praktijk begeleidt ze moeders met vragen rondom alles over borstvoeding. Vaak komt ze bij de moeder thuis en kijkt ze mee met een voeding en zoeken ze samen naar oplossingen. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders en zwangeren.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu