Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

12x de voordelen van 1 kind

'Zielig', 'verwend' of 'saai'. Er zijn best wat negatieve vooroordelen over gezinnen met 'maar' 1 kind. Terwijl Eva eigenlijk alleen maar voordelen ziet.

Advertentie

Mijn dochter is enig kind en ik vind dat heerlijk. Zelf zou ze het ook niet anders willen, zegt ze (ik vermoed dat ze mij napraat). Nu krijg ik eigenlijk nooit negatieve reacties op ons kleine gezin, maar ik hoor dat anderen weleens commentaar krijgen.

Geschreven door

Eva Munnik

Tip: Ontdek hier alle boeken over ouderschap en opvoeding.

Eén kind is geen kind

Laatst ving ik bij de snackbar een gesprek op van een moeder met een kind van een jaar of één. Op de vraag van haar vriendinnen of er nog meer kinderen kwamen, vertelde ze dat haar schoonmoeder tegen haar had gezegd: ‘Eén kind is geen kind’. Het was dus wel de bedoeling dat er meer kleinkinderen kwamen dan die ene krijsende dreumes in de buggy.

Net zo gelukkig

Nu moet je je natuurlijk sowieso nooit iets aantrekken van wat anderen (of schoonmoeders) vinden van jouw gezinssamenstelling. Uit onderzoek blijkt bovendien dat enig kinderen echt niet slechter af zijn. Ze zijn net zo gelukkig als kinderen met broers en zussen. Maar ik voel toch de behoefte om van de daken te roepen hoe leuk het ook is om er ‘maar’ één te hebben. En wel hierom:

 1. Harmonie

  Er is nooit geruzie tussen je kinderen in huis. Natuurlijk zijn sommige broers en zussen hartstikke leuk samen, maar de meesten vliegen elkaar soms behoorlijk in de haren. Bij ons thuis nooit kinderen die elkaar in de weg zitten. Natuurlijk zijn er wel vaak vriendinnetjes over de vloer, maar meestal (niet altijd, geef ik toe) gaan die speelafspraakjes vrij relaxed.

  Advertentie
 2. Minder wachten

  Je kind hoeft nooit te wachten op een jonger broertje dat nog verschoond moet worden, of zich te vervelen tijdens zwemles terwijl de jonge broers en zussen hun diploma’s halen.

 3. Mammie Flex

  Je bent veel flexibeler. Ik merkte dat met name toen mijn dochter een jaar of vier, vijf was en al haar vriendinnen broers en zussen hadden van onder de twee jaar. Bij ons kon vaak van alles: na school gaan zwemmen, een stukje taart eten in een café of naar de pluktuin. Maar als je er nog een baby of dreumes naast hebt, is het niet zo handig om met je kind en vrienden zulke dingen te ondernemen.

 4. Goedkoper

  Kinderen kosten geld. Met één kind betaal je alles maar één keer, ook die dure kostenpost: de kinderopvang. En wat te denken van vliegtickets? Met meerdere kinderen is een vliegvakantie een hele dure grap.

 5. Geen gedoe over de erfenis

  Oké, oké, dat duurt nog even. Maar ook later in het leven scheelt het gezeur om enig kind te zijn. Je kunt heel close zijn met je broer of zus, maar er zijn helaas ook volwassen broers en zussen die elkaars bloed wel kunnen drinken. Genoeg volwassenen moeten zelfs in therapie om te verwerken dat hun broer of zus meer aandacht kreeg. En je wilt niet weten hoeveel er gevochten wordt om de erfenis.

  Advertentie
 6. Aandacht

  Je hebt meer tijd en aandacht voor je kind. En één op één zijn met je kind is gewoon hartstikke leuk. Mijn dochter is nu zeven en met niemand ga ik liever shoppen of uit lunchen.

 7. Zelfvertrouwen

  Door die extra aandacht, zijn enig kinderen vaak zelfverzekerder. Doordat ze altijd de volle aandacht van hun ouders krijgen, hebben ze een groot gevoel van veiligheid en dus zelfvertrouwen (met deze tips geef je je kind meer zelfvertrouwen). Linda Blair, psycholoog en auteur van ‘Je plaats in het gezin’ zegt in Happinez: ‘Als je ouders er heel bewust voor hebben gekozen om ‘maar’ één kind te krijgen, waren zij waarschijnlijk heel tevreden en hielden ze zich bewust met jouw opvoeding bezig. Je hoefde de liefde en aandacht van je ouders niet te delen, wat niet alleen goed was voor je zelfvertrouwen, maar ook voor je cognitieve ontwikkeling.’

 8. Vriendschap

  Mijn dochter is een ster in vriendschap sluiten en contact leggen. Ze moet wel, want ze heeft niet automatisch speelmaatjes. Als we in een speeltuin zijn of op vakantie gaan, heeft ze in no time vriendjes. (Lukt dat jouw kind nog niet zo goed? Zo help je je kind om vrienden te maken).

 9. Tijd voor jezelf

  Ik vind mijn leven met één kind the best of both worlds. Ik heb wel een kind en geniet enorm van haar, tegelijkertijd heb ik ook nog erg veel tijd voor mezelf, mijn man en mijn werk. Het zal je misschien verrassen, maar ouders besteden steeds meer tijd aan hun kinderen, meer zelfs dan dertig jaar geleden. Ik herken dat: we zijn heel betrokken bij onze zoons en dochters. Met alle liefde besteed ik veel tijd aan mijn dochter en ik vind het fijn dat ik daarnaast genoeg ruimte heb voor anderen.

 10. Het milieu

  We zijn nu met zo’n 7,3 miljard op deze planeet en volgens de Verenigde Naties wonen er in 2030 wel 8,5 miljard mensen op Aarde. Elk mens produceert vuilnis, verbruikt water en gas. Journalist Wendy Thomas Russel, zelf moeder van één dochter, schrijft op PBS: ‘Als je minder kinderen hebt, wordt de impact op het milieu veel lager. Je kunt moeder zijn zonder Moeder Aarde te vernielen’.

 11. Minder troep

  Nu maakt mijn dochter op zich genoeg rotzooi voor tien kinderen, maar in theorie zou er nóg meer troep zijn als ik meer kinderen had. Ik moet er niet aan denken. En ik zal het maar bekennen: ik heb mijn kind nog nooit zover gekregen dat ze zelf opruimt (ook écht opruimen dan en niet één legoblokje voor de vorm). Misschien toch een beetje verwend, die enig kinderen… (Tip, word niet zoals ik en lees: je kind zijn kamer leren opruimen, zo doe je dat).

 12. Gezellig

  Zo’n drie-eenheid met je partner en kind – of twee-eenheid als je single moeder bent – is supergezellig. Je bent nog meer op elkaar aangewezen. Ik ben heel vaak alleen met mijn dochter op pad en vind dat eigenlijk wel wat hebben.

Nuance

Tot slot, een kleine nuance. Uiteindelijk geldt natuurlijk dat bij elke ouder iets anders past. Ik ben gelukkig met één kind, maar een van mijn beste vriendinnen wilde er per se drie. Ze moet rumoer in haar huis hebben en een keukentafel vol, dát maakt haar happy.

Verder heb je het natuurlijk niet altijd voor het zeggen. Soms komt die tweede gewoon niet, terwijl je het wel graag wilde. Dat lijkt me heel heftig en ik snap heel goed dat je daar erg verdrietig over kunt zijn.

Maar voor iedereen die weleens een vervelende opmerking krijgt over haar kleine gezin: negeer ze, een gezin met één kind is juist heel bijzonder en gezellig.

Beeld: Shutterstock

 

 

Commercieel – Hema – Offer – Peuter dekbedden

Peuter dekbedden

Een zacht, katoenen dekbedovertrek
Shop nu