Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Museum stoomtrein

8x leuke uitstapjes voor grote én kleine 'treingekkies'

Krijgt je kind een blik vol verwondering als er een trein komt aanrijden? Wil hij uit puur enthousiasme direct instappen en krijg je een heel vragenvuur? Dan zit je met deze Kidsproof-uitjes op het goede spoor.

Advertentie

Tip: naar deze leuke plekken ga je natuurlijk niet met de auto, maar met de… juist.

Geschreven door

Ezra Verhagen

 1. Stroomtreintjes in het Zuiderpark

  Zuiderpark
  Stoomgroep West Zuiderpark

  Stoomgroep West Zuiderpark heeft in het Zuiderpark in Den Haag een activiteit bedacht waar kinderen geen genoeg van krijgen. Vanaf een miniatuurstation vertrekken tien verschillende stoomtreintjes waarmee ze een ritje kunnen maken. Natuurlijk is Thomas de Trein er ook! Fluitend vertrekken de wagons vol zwaaiende kinderen en ouders voor een rondje door het park. Geopend vanaf zondag 1 april t/m zondag 28 oktober en de treintjes rijden op woensdagmiddag, zondag en in schoolvakanties soms ook op andere dagen. Zolang het mooi weer is, tenminste.

 2. Terug in de tijd met de Museumstoomtram

  Museum stoomtrein
  De Museumstoomtram

  De locomotief fluit en de kolen worden op het vuur gegooid. Zijn jullie klaar voor vertrek? Rij vanaf 1 april mee met de Museumstoomtram in de historische driehoek tussen Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. Begin de dag op het sfeervolle tramstation in Hoorn, waar je in één van de historische stoomtrams stapt en prachtige stoomlocomotieven kunt bewonderen. Voor de kinderen is er de speurtocht Stoomsafari, waarbij ze van alles leren over de stoomtram en het vervoer van vroeger. Reis dan over het mooie platteland van dorp naar dorp. Je kunt onderweg ook nog op het museumschip Friesland stappen, dat over het IJsselmeer vaart.

 3. Spoorfietsen met het hele gezin

  Spoorfiets
  Spoorfietsen

  Ken je dit unieke uitje al? In Hengelo kan je fietsen over een echte spoorlijn. Met een speciale spoorfiets volg je de route over de treinrails waar vroeger stoom- en goederentreinen reden. Onderweg kom je langs overwegen en bruggen en fiets je zelfs over het Twentekanaal. Dit uitje is ook ideaal met kleine kinderen, want je kunt de buggy meenemen op een gezinsspoorfiets.

 4. Kijk je ogen uit in het Openbaar Vervoer Museum

  Openbaar vervoer museum
  Het Openbaar Vervoer en Speelgoed Museum

  Ga mee op reis langs de geschiedenis van het openbaar vervoer: van de paardentram tot de hogesnelheidstrein. Het Openbaar Vervoer en Speelgoed Museum in Doetinchem bezit niet alleen een heleboel mooie schaalmodellen van treinen, trams en bussen, maar ook interessante spullen als oude uniforms en treinkaartjes. Kinderen kunnen volop genieten van de rondrijdende modellen. En zoals de naam van het museum al zegt: ze hebben ook een toffe collectie met antiek speelgoed. Inclusief speelhoek voor de jongste bezoekers.

  Advertentie
 5. Treinen in Spaarnwoude

  Modelbouwvereniging
  Modelbouwvereniging ’t Y

  Een dagje naar Modelbouwvereniging ’t Y in Spaarnwoude is een aanrader voor elke treinfan. Hier leer je alles over het bouwen van treinbanen en locomotieven. De vereniging heeft een zelf aangelegde spoorlijn van honderden meters, waarop je ritjes kunt maken met de stoom- of diesellocomotieven. Deze treinreis gaat langs een prachtig recreatiegebied, een lekker buitenuitje dus. Is jouw kleine treinfanaat binnenkort jarig? De vereniging verzorgt ook treinfeestjes.

 6. Op stap met de Veluwsche Stoomtrein

  Veluwse stoomtrein
  De Veluwse Stoomtrein

  Stomend en puffend komt de Veluwsche Stoomtrein aan bij het station in Beekbergen. Deze imposante trein rijdt over de honderd jaar oude spoorlijn tussen Apeldoorn en Dieren en jullie mogen mee! Bereid je voor op een bijzonder ritje, waarbij het indrukwekkende geluid van de stoomfluit je mee terug neemt in de tijd. Tip: ga vooral ook even kijken in het stoomdepot en de werkplaats bij het station.

 7. Spannende avonturen in het Spoorwegmuseum

  Spoorwegmuseum
  Het Spoorwegmuseum

  De wondere wereld van treinen: het Spoorwegmuseum in Utrecht is een echte ontdekkingsreis. Dit museum is onwijs kidsproof vanwege de coole kinderactiviteiten, zoals de voorstelling Droomreizen in het stoomtheater en de Stalen Monsters. Natuurlijk kunnen jullie ook zelf op je gemak langs de oude treinen dwalen en in de wagons gluren. Probeer maar niet te tellen hoe vaak je ‘Mama, kijk eens!’ hoort 😉

 8. Gratis treinen spotten

  Treinen spotten
  Treinen spotten

  Een geslaagd treinuitje hoeft niet altijd wat te kosten. Treinen spotten is namelijk ook superleuk voor echte ’treingekkies’. Neem de kinderen mee naar een treinstation bij jou in de buurt en kijk samen hoe de gele gevaartes langsrijden. Je kunt ook op een veilige plek langs het spoor gaan staan en zwaaien naar de langskomende treinen. Misschien zwaaien de passagiers wel terug…

  Advertentie

Tip: op Kidsproof.nl vind je nog véél meer leuke uitjes voor kinderen!

Redactioneel – offer – Buggy’s

Redactioneel - offer - Buggy's

Bekijk hier