Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Blaasontsteking, wat kun je doen?

Blaasontsteking is de meest vervelende vrouwenkwaal die ik ken - en helaas ook vaak heb. Continu het gevoel hebben dat je naar de wc moet. Pijn bij het plassen. Gruwel! Nu ik dit opschrijf voel ik bijna spontaan een blaasontsteking opkomen. Ik ben er gewoon bang voor…

Advertentie

Blaasontsteking en nierstenen

Twee tot drie keer per jaar heb ik een flinke blaasontsteking. Inclusief koorts, bloed bij het plassen en (buik)pijn. De eerste keer was rond mijn achttiende levensjaar en sindsdien heb ik er regelmatig last van. Ook tijdens mijn zwangerschappen was ik regelmatig de klos en tijdens mijn laatste zwangerschap kreeg ik er ook nierstenen bij. Heel pijnlijk.

Afgelopen zomervakantie was het al een tijd geleden dat ik een blaasontsteking had, maar daar in het warme Spanje was het weer raak. De hele nacht zat ik met pijn, water en mijn e-reader op de wc. De volgende dag wist ik niet hoe snel ik naar een arts kon gaan. Helaas nam hij mijn klachten niet heel serieus en schreef hij een flutmiddel voor, waardoor ik een paar dagen later weer naar een arts moest.

Geschreven door

Linda Bosscher

Voorkomen is

Inmiddels kan ik mezelf (jammer genoeg) een ervaringsdeskundige noemen. Door de jaren heen heb ik heel wat tips verzameld om een blaasontsteking te voorkomen. Maar als het weer zover is grijp ik niet meer naar huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, maar ga ik zo snel mogelijk met een potje urine naar de huisarts. De ervaring leert dat antibioticum het enige is wat helpt. Helaas is dit spul niet zo goed voor je, omdat het ook de goede bacteriën in je lijf doodt. Dus doe ik er alles aan om een blaasontsteking te voorkomen.

Deze 5 tips zijn mijn lijftips geworden om een blaasontsteking te voorkomen:

1. Cranberrysupplementen slikken

Ik neem dagelijks cranberrysupplementen met een hoge dosering. Helaas zijn deze supplementen wel prijzig, maar ik heb het er graag voor over.

2. Veel water drinken

Eigenlijk spreekt dit voor zich, maar veel water drinken is echt heel belangrijk. Omdat ik ook last heb van nierstenen moet ik sowieso 2,5 tot 3 liter water per dag drinken.

Advertentie

3. Vitamine C innemen

Door het nemen van vitamine C-tabletten kun je een infectie beperken. Vitamine C maakt de urine zuur en dat kan bacteriën ervan weerhouden zich te nestelen in je blaas. Daarnaast versterkt deze vitamine ook het immuunsysteem van je lichaam. Alleen daarom al is het een goed idee om dagelijks deze vitamine in te nemen, dus niet alleen ter voorkoming van (het erger worden van) een blaasontsteking.

Om nierstenen te voorkomen drink ik daarnaast ook dagelijks citroensap met water. Hier moet ik wel mee oppassen, want zure dranken en voeding kunnen een ontstoken blaas ook gaan irriteren.

4. Let op wat je eet en drinkt

Let op wat je eet en drinkt. Veel water en kruidenthee drinken is goed, maar koffie en frisdrank weer minder. Suiker werkt ontstekingsbevorderend, dus die kun je maar beter zoveel mogelijk vermijden. Wel goed zijn: groente, fruit, vezels, peulvruchten, kokos, lijnzaad, noten en zaden. Als je hier veel van inneemt werkt dat goed voor je darmflora en dat heeft weer een positief effect op de bifidobacterie in je darmen. Dankzij deze bacterie krijgt de beruchte E. colibacterie (de grootste veroorzaker van blaasontsteking) geen kans.

5. Goede hygiëne

Draag geen synthetisch en knellend ondergoed (ik vermijd strings), zorg voor een goede hygiëne voor en na het vrijen en nadat je naar de wc bent geweest. Het zijn kleine dingen, maar ze kunnen een groot effect hebben.

Advertentie

En er zijn nog meer tips die ik je wil meegeven. Je kunt ze lezen in deze blogpost: 10 tips om blaasontsteking te voorkomen. Natuurlijk ben ik ook heel benieuwd naar jouw tips!

 

Redactioneel – Offer- Rugzak

Rugzak

Mini Unisex Rugzak
Shop nu