Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

ellen

Een vol huis

Midden in de nacht wordt verloskundige Ellen Andrea gebeld. Muriël gaat bevallen van haar tweede kind. In tegenstelling tot de eerste keer wordt het een snelle bevalling - met een net zo hartelijke ontvangst.

Tweede kind

Muriël en Bas verwachten hun tweede kind. De vorige bevalling kwam langzaam op gang. Al vanaf de eerste weeën had Muriël het zwaar. Ze had al twee nachten niet geslapen en toen de bevalling eindelijk doorzette, was ze op. Een ruggenprik gaf verlichting en uiteindelijk werd Lyof geboren. Hij is net twee jaar geworden als om tien voor drie ’s nachts mijn telefoon gaat. Bas vertelt dat Muriëls bevalling lijkt door te zetten.

Advertentie

Het begint

Tot mijn verbazing doet Muriël zelf de deur open. Ze is heel helder en maakt grapjes. Na zes minuten zie ik de eerste wee. Deze lijkt sterk, maar nog voordat hij echt voorbij is, wil Muriël al thee voor me maken en kletst ze door. Ik stel voor om haar te onderzoeken en constateer vijf centimeter ontsluiting. Zo ver al?! Muriël is ook verbaasd. Ik benadruk dat er echt een baby komt, nog voor het ontbijt. Vol ongeloof zoekt Bas het kraampakket. Lyof ligt in het grote bed te slapen, dus het plan is om beneden te blijven. We beschermen de bank met vuilniszakken en dan stapt oma binnen. Even later volgen Muriëls twee zussen. Dit is een hechte familie, dus ook dit moment wordt gedeeld.

Support

De weeën worden sterker en ik adviseer Muriël zich niet meer op ons te richten, maar op haar weeën en baby. ‘Alles staat klaar,’ fluister ik. Weer die grote ogen. ‘Ga je niet meer weg?’ Nee, ik ga nergens heen tot deze baby zich laat zien. Veel support heeft Muriël niet nodig. Bas steunt haar tijdens de steeds sterker wordende weeën en zussen Daline en Yovita halen Lyof uit bed als hij om tien over half vijf om mama roept. Hij wil echt niet verder slapen, dus ook hij komt erbij. Tussen de weeën door knuffelt hij even met mama en oma leidt hem af. Even ben ik bang dat dit de bevalling verstoort, maar Muriël is er niet van onder de indruk. Ze is duidelijk gewend aan drukte om zich heen en ik heb het idee dat het haar juist geruststelt. Om vijf uur lijken de persweeën te beginnen. Er is inderdaad volledige ontsluiting en als ik de vliezen doorprik, wil de baby meteen komen. Muriël drukt mee en direct zien we haartjes. Rustig perst Muriël in elf minuten haar tweede zoon ter wereld. Hij huilt al voordat zijn billen worden geboren. De kraamhulp helpt hem afdrogen en hij krijgt een muts op. Vol liefde wordt Itay door zijn moeder, vader, oma, tantes en grote broer verwelkomd. Tante Yovita mag de navelstreng doorknippen, net zoals Muriël deed toen ze bij Yovita’s bevalling was. Dit jongetje had geen liefdevoller nest kunnen uitkiezen. Wat een warme ontvangst.

Ellen Andrea

Ellen Andrea (37) is verloskundige voor de Kleverparkpraktijk in Haarlem en is samen met Niels. Ze hebben 2 dochters, van 9 en 7 en een zoon van 4.