Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Jan Versteegh

'Er zal heus wel een poepluier of twee voorbij komen, maar ik heb me er een partijtje zin in'

Gebroken nachten, spontane driftbuien en duizenden luiers vol met kak. Het vaderschap is niet altijd wat Jan zich erbij had voorgesteld, maar tegen de geluksmomenten met zijn meisjes kan niets op. 'Alles is zoals het moet zijn.'

Advertentie

Het is zondagochtend half negen, ik lig in bad. Omringd door, naast een enorme hoeveelheid schuim, de twee dochters. We hebben net croissantjes met chocoladepasta gegeten, vaste prik op de laatste dag van de week. Nu is mijn lief even hardlopen en maken wij schuimbaarden op ons gezicht. Het zijn dit soort momenten dat het vaderschap is zoals ik het voor me zag toen ik nog geen kinderen had. Ik heb het ook als dochter 1 een arm om me heen slaat tijdens het voorlezen voor het slapengaan. Of als we met z’n allen naar Frozen kijken en de dochters op schoot tegen me aan liggen. Dat even alles klopt.

Geschreven door

Jan Versteegh

Troep

Wat natuurlijk vaak niet het geval is. Je denkt van tevoren niet na, ik niet althans, over al die gebroken nachten. Over spontane driftbuien had ik ook nog nooit nagedacht. De niet-aflatende stroom troep. Overal speelgoed. Oneindig wasgoed. Duizenden luiers vol met kak. Allemaal niet in me opgekomen voordat ik vader werd.

Pandemie

En natuurlijk weet ik dat we in een pandemie zitten. Een zogeheten lockdown en, op het moment van schrijven, ook nog eens een avondklok. Al is die laatste voor mij niet lastig vol te houden. Ik weet niet hoe vaak andere ouders met kleine kinderen na negen uur ’s avonds de deur uit gaan, maar ik zit dan meestal te bidden op de bank dat het boven stil blijft. Maar nu klopt dus even alles.

Film kijken

Hierna gaan we naar de speeltuin. Daarna staat Finding Nemo op het programma. Het is per slot van rekening weekend, dan mag er best een film gekeken worden. Vinden papa en mama zelf ook leuk. Al heb ik liever de originele stemmen in plaats van de Nederlandse nagesynchroniseerde. Toch gek als je de hele tijd denkt: hé, die stem van de vader van Nemo is Jeroen van Koningsbrugge. Op de spannende momenten zullen beide meisjes met gebalde vuisten en opgetrokken schouders zitten. Zo overweldigend vinden ze het.

Speeltuin

Prachtig om al die emoties door ze heen te zien gaan. Een dag waarop we helemaal niks moeten. Nou ja, behalve dus naar de speeltuin. Dik ingepakt, want het heeft gevroren vannacht. Even een frisse neus halen, noemen we dat. Als we terug naar huis gaan, wordt er door de oudste vakkundig gecontroleerd of iedereen daadwerkelijk een ‘frisse’ neus heeft. Als alle neuzen inderdaad afgekoeld blijken, kunnen we weer naar binnen.

Advertentie

Chillen

Klein bakje chips, papa een wat groter bakje chips en filmpje kijken. Met m’n drie lievelingsmensen de hele dag in standje chillen. Heus zal er wel een poepluier of twee voorbij komen. En het zal niet alleen maar hosanna zijn, maar ik heb me er een partijtje zin in. Eerst nog even een kwartiertje spelen met het schuim. Alles is zoals het moet zijn.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Zwangerbox partnerpagina Waterwipes 2022

Waterwipes

Bekijk de website