Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Jan Versteegh

Jan: 'De vissticks van gisteren blijken een prima lunch'

In huize Versteegh blijft er regelmatig eten over, zonde. Daarom eet Jan, als de huiskliko, alles op wat er overblijft. Jan probeert zo op zijn eigen manier een groen steentje bij te dragen.

Advertentie

De balaam

Hier in huis blijft nogal eens wat eten over. Het komt regelmatig voor dat Dochter 1 op hoge poten een banaan eist. Balaam moet ik zeggen, want de articulatie laat nog te wensen over. Zo is een ballon ook een balaam. Het is soms dus lastig interpreteren. Wordt er gevraagd om een geel en gekromd stuk fruit of een gekleurd opblaasbaar stuk rubber?

Is de balaam (banaan) eenmaal in het bezit, dan is mevrouw er vaak ook weer snel klaar mee. Soms na een paar happen, maar ook weleens zonder een hap te nemen. Die balaam (banaan) vind ik dan ergens op de bank, in het bedje van de pop of ergens anders waar je hem doorgaans niet verwacht. Omdat ik het zonde vind om hem weg te gooien, eet ik de restanten op. Mijn balamenconsumptie is sinds de komst van de dochters dan ook explosief gestegen.

Geschreven door

Jan Versteegh

Ook lezen: ‘Vanaf week één stroomt het snot in allerlei tinten groen en geel de neus van het kind uit’

De huiskliko

We gooien met z’n allen onvoorstelbaar veel voedsel weg en dat zou, zeker in deze tijd, niet moeten mogen. Dus eet ik, als de huiskliko, op wat er overblijft. Of ik bewaar het in een bakje in de ijskast. Het blijkt prima om te lunchen met de vissticks met doperwtjes van gisteren. Even opwarmen en papa de scharrelaar is alweer tevreden. Inmiddels heeft Dochter 1 het principe een beetje door, dus als mevrouw geen zin meer heeft in haar stronkjes broccoli, probeert ze de overgebleven stukjes aan mij te voeren. Daarbij doet ze ook nog alsof ze mij daarbij een dienst verleent, in plaats van zichzelf.

Een groen profiel

Nou klinkt het allemaal enorm verantwoord en duurzaam, maar dat is het natuurlijk helemaal niet. Het krijgen van kinderen is überhaupt niet iets wat binnen een groen profiel past. Als je geen kinderen op de wereld zet, kun je je hele leven met een Boeing 747 vol gas rond de wereld vliegen en dan nog ben je groener bezig. Laat de kraan rustig aan staan als je van thuis naar je werk gaat. En stook het lekker het hele jaar rond een tropische 25 graden in huis. Maar, dan geen kinderen.

Advertentie

En dat is natuurlijk iets wat we nooit zouden willen opgeven. De rijkdom die een kind in je leven brengt, is niet te meten. Niet te meten in tijdsinvestering, niet te meten in geld en niet te meten in groen. Daarvoor is het veel te allesomvattend. Die vergelijking is helemaal niet te maken, en dat is maar goed ook. Stel je toch voor dat milieubewegingen zich daar in ons land druk om gingen maken.

Prikloze spa

Laat mij in de tussentijd de restjes prikloze spa van mijn vrouw opdrinken, de gepureerde hapjes van allerhande soorten verorberen en half afgekloven boterhammen met jos (worst) opeten. Heb ik toch nog het idee iets bij te dragen.

Leestip: ‘Langer dan een uur achtereen slapen we niet’

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine.

Advertentie
Affiliate – HEMA always on

De mooiste babykleding shop je bij HEMA!

bekijk hier