Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Columns-Danny-Koks-1

Kinderen & mode

Danny Koks (36) is vader van Sarah (2) en schrijft maandelijks een column voor Ouders van Nu. Deze keer vertelt hij over de kledingkast van zijn dochter, die voor hem is uitgeroepen tot een no-go area.

Advertentie

Kinderen & high end fashion

Kinderen en high end fashion matchen niet. Vraag maar aan Kanye West en Kim Kardashian. Hun dochtertje North brulde de longen uit haar lijf toen zij tijdens de New York Fashion Week front row moest zitten bij de modeshow van papa, die voor het eerst – en hopelijk ook voor het laatst – een collectie spuuglelijke hobbezakken had ontworpen.

‘Aadje Accessoiretje’

Kanye zou het uitstekend kunnen vinden met een exceptioneel modegevoelige vriendin van ons. Rond de tijd dat wij Sarah kregen, werd zij moeder van een zoontje: Adriaan. Wij noemden hem al snel Aadje Accessoiretje. Vanwege al zijn lakschoentjes, kniekousjes, vlinderdasjes en matchende gleufhoedjes. En soms, als zijn moeder echt een dolle bui had, noemden wij hem Bassie. Adriaantje liep er dan bij als een regenboog met een buttowndown kraagje.

Geschreven door

Danny Koks

‘Buiten? In je mooie kleren?’

Wij voelden een diep medelijden met Aadje Accessoiretje. Zijn moeder plamuurde haar Instagram en Facebook ramvol met het arme knaapje, die er op elke foto weer wat ongelukkiger uitzag. De schoudertjes iets verder afgezakt, waardoor zijn tartan bretels nooit lekker bleven zitten. En dan die blik in zijn ogen… Daarin kon je zien dat hij al zijn moed bij elkaar had geschraapt om te vragen: ‘Mama, mag ik straks nog even buiten spelen?’ De moeder, verontwaardigd: ‘Buiten? In je mooie kleren?!’

‘Een epische miskleun’

Ik ben niet exceptioneel modegevoelig – en ik vermoed vele papa’s met mij. Na een reeks beschamende incidenten heeft mijn vrouw de kledingkast van Sarah zelf uitgeroepen tot no-go area. Terwijl ik er op zich echt geen hekel aan had om Sarah aan te kleden. Ik voelde me alleen een beetje als een veganist in een truckerscafé: dit was mijn wereld niet.  Lukraak pakte ik truitjes, vestjes, broekjes, rokjes en sokjes uit de kast. En uiteraard had Sarah zelf ook een stem in haar outfit van die dag. Op papier een briljante pedagogische geste, in de praktijk een epische miskleun.

Straatverbod voor de kledingkast

De druppel ging zo: ‘Papa, mag ik dit aan?’ ‘Ja hoor.’ ‘En dit?’ ‘Ja hoor.’ En deze dan ook?’ ‘Nee, dat is een badpak.’ ‘O. En deze dan?’ ‘Ja hoor.’ Enfin, toen we in de supermarkt liepen, viel me op dat we zo veel bekijks hadden. Maar ik ben een zelfverzekerd man, dus ik dacht: kijk die vrouwen eens voor me smelten omdat ik met m’n dochter de hort op ben. Wist ik veel dat het medelijden was. Dat kwartje viel toen mijn vrouw thuis kwam. En zij verschrikt haar hand voor haar mond sloeg. ‘Wat heb je haar áángedaan?’ ‘Kleren, hoezo?’ ‘Ja maar wát voor kleren?!’ ‘Nou, warme kleren.’ Toen kreeg ik dat straatverbod voor de kledingkast opgelegd. Mijn advies aan papa’s die net zo’n neus voor stijl hebben als ik: wacht even met je kind aankleden tot het Halloween is.

Advertentie
Ouders van Nu product – Doodmoe & Dolgelukkig

De leukste voorbereiding op het vaderschap

€18,99
Bestel nu