Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Naomi van As zwanger tweede kind

Naomi: ‘Mama, je hebt een dikke buik. Zit er een baby in of zo?’

Oud-hockey international en Ouders van Nu columniste Naomi van As (38) heeft een relatie met oud-schaatser Sven Kramer, samen hebben ze dochter Kae Robin. Op 8 maart 2022 maakten ze bekend een tweede kindje te verwachten.

Advertentie

Als iemand vroeg: ‘Komt er nog een tweede?’ Dan dacht ik: jo, brutale vraag, mijn antwoord was: ‘Ja, als het ons gegund is, zeker.’ Niemand weet van tevoren of het lukt. Sven was afgelopen jaar veel weg op trainingskamp en zich aan het voorbereiden op de Olympische Spelen.

Geschreven door

Naomi van As

Naomi van As - topsportster/moeder

Op een gegeven moment gingen we natuurlijk rekening houden met de eisprong, voor zover dat kon. Want Sven was er vaker niet dan wel als mijn ei de sprong waagde. En gelukkig, op een middag, de zon scheen, facetimede ik naar Sven. We wachtten samen de uitslag van de zwangerschapstest af. Zwanger. Grote glimlach. Sven riep: ‘Ik wist het!’

Lees ook: Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Eerste trimester

Na twee weken paste ik mijn nieuwe broek niet meer, en met acht weken hoorde ik het hartje kloppen. Vanaf toen begon ik er met wat meer mensen over te praten, mijn ouders, Svens familie. Ook waar Kae bij was. Ik dacht: dat hoort ze vast niet. Maar op een gegeven moment kwam ze naar me toe en zei: ‘Mama, je hebt een dikke buik. Zit er een baby in of zo?’ Ik dacht: nee, dit kan ik nog niet tegen haar zeggen, want dan deelt ze het met iedereen, in de supermarkt, bij de bakker of met wildvreemden in de speeltuin. En ik wilde dat eerste trimester door zijn. Dus ik zei: ‘Ik heb een beetje te veel pasta gegeten.’

‘Mama heeft een baby in haar buik’

Soms in de ochtend, als ze even bij me in bed kwam liggen, aaide ze over mijn buik en zei: ‘Goedemorgen babyzusje, heb je lekker geslapen?’ Zusje? Hoe kwam ze daarbij, want toen wisten we dat nog helemaal niet (en nee, dat houden we lekker geheim). Toen we de intake hadden bij haar nieuwe kinderdagverblijf liep ze naar binnen en riep: ‘Mijn mama heeft een baby in haar buik!’ Top, bedankt Kae.

Het is gelukt

En toen nam ik haar mee naar de verloskundige, voor een echo en om naar het hartje te luisteren. ‘Maar mama, waar is al die pasta gebleven?’ vroeg ze onder het kadoenk-kadoenk-kadoenk.‘Die is weg. Er zit nu een baby in,’ zei ik trots. Kae lachen: ‘Maar hoe gaat die er dan uit?’ Ik: ‘Uit mama’s punani.’ Zij: ‘Huh, uit je punani?!?’ Ze trok een gek, maar superblij gezicht. En in die blijheid zitten we nog steeds. Sven is weer thuis, veel thuis. Ineens zijn er die gedachtes aan zo’n heel kleine, schattige baby. Met wel of geen flinke haardos? Lijkt hij of zij op Kae? En de naam, die vind ik dus superlastig. Past het bij Kae, en hoe rolt het uit je mond zo voor Kramer? Gaan we vernoemen? Graag wel weer een korte, stoere naam, zeggen we nu. Dus nee, het wordt geen Annemarie of Jean Claude. We hebben nog even, maar man wat fijn. Het is gelukt, een zomerbaby on the way!

Advertentie

Beeld: Instagrampagina Naomi van As

Redactioneel – Offer – Ga voor comfort met Stokke

Prénatal

Ga voor comfort met Stokke

Bekijk alle kinderstoelen