Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Werken en kolven: hoe pak je dat aan?

De eerste werkdag. Terwijl de een staat te springen om weer aan de slag te gaan, ziet de ander er als een berg tegenop. Je moet niet alleen je kind achterlaten bij de oppas of opvang, je kunt je als je borstvoeding geeft misschien ook afvragen hoe het kolven op het werk zal gaan. Is er bijvoorbeeld wel een goede kolfruimte aanwezig?

Ouders van Nu samen met Philips

Redenen om te kolven

Kolven is een goede oplossing als je baby niet in de buurt is en je borstvoeding wilt blijven geven. Zo kan hij toch de afgekolfde moedermelk drinken én blijft jouw melkproductie op gang. Veel moeders die borstvoeding geven, gaan daarom kolven als ze weer aan het werk gaan. Soms is het misschien wat lastig, maar het is zeker niet onmogelijk. Met de juiste tips en voorbereiding gaat het lukken!

Negen maanden kolftijd

Tot je kind negen maanden is, mag je kolven onder werktijd. Het kan handig zijn om hier al voor je verlof afspraken over te maken met je werkgever. Want misschien moet er nog wel een geschikte ruimte gemaakt worden waar je privacy hebt en rustig kunt kolven. Dat kan dan alvast geregeld worden tijdens jouw verlof.

Oefening baart kunst

Begin ruim voordat je weer aan het werk gaat met kolven. Zo kun je niet alleen checken hoeveel je eigenlijk produceert – en je baby dus drinkt, maar je baby kan dan ook alvast wennen aan de fles. Je hoort namelijk weleens verhalen over flesweigeraars. Bied daarom in je verlof je baby af en toe een fles met afgekolfde melk aan. En dan kun jij meteen ontdekken of je wel de juiste kolf in huis hebt.

Waarom kolven?

Er zijn verschillende redenen om te kolven. De meest voorkomende is dat je weer aan het werk gaat, maar ook: het stimuleren van de melkproductie en verminderen van pijnlijke borsten (lees stuwing), meer rust (want dan kan ook je partner de fles geven) en het opbouwen van een melkvoorraad.

Ontspan, ontspan, ontspan

Heeft je werkgever een fijne kolfruimte voor je geregeld die ook op slot kan (zodat niet één van je collega’s per ongeluk binnenstapt)? Check! Dan kun je in alle rust gaan kolven. Of toch niet? Je voelt je misschien ook wel ‘schuldig’ naar je werkgever en collega’s toe. Maak je vooral niet druk, want door stress gaat kolven moeizamer en gaat het toeschieten van de melk een stuk lastiger.

Baby in de buurt

Kolven gaat vaak beter als je baby in de buurt is. Als je op je werk bent, gaat dat natuurlijk niet lukken. Lang leve de smartphone: lekker veel filmpjes en foto’s kijken van je baby tijdens het kolven.

Juiste borstkolf? Check!

Een goed kolfapparaat is heel belangrijk. Welke het beste bij jou past, ligt er natuurlijk aan waarom je kolft. Voor die enkele keer thuis werkt een handkolf misschien prima, maar op je werk is dat misschien minder prettig. Een elektrische borstkolf is dan een uitkomst. Je hebt zelfs elektrische borstkolven waarmee je dubbel kunt kolven, zoals de Philips Comfort dubbele elektrische borstkolf.

Pluspunten van dubbel elektrisch kolven

  • Met een dubbele elektrisch borstkolf bespaar je tijd doordat je op een fijne manier beide borsten tegelijk kunt afkolven.
  • Je kunt rechtop blijven zitten en hoeft niet voorover te leunen.
  • De Philips Comfort dubbele elektrische borstkolf is stiller geworden, waardoor je discreet kunt kolven.

 

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier