coronavirus

Coronavirus bespreken met je kind: zo doe je dat

Het coronavirus verspreidt zich in Nederland en nu het nieuws over bijna niets anders meer gaat, is de kans groot dat je kind met allerlei vragen zit of zich zorgen maakt over het virus. ‘Mam, word ik ziek?’ Maar hoe praat je met je kind over het coronavirus? Hier wat praktische tips.

1. Wees eerlijk over het coronavirus, maar maak je kind niet ongerust

‘Hoe groot de impact op een kind is, hangt af van hoe angstig volwassenen hen maken. De impact van het virus is voor volwassenen al moeilijk te bevatten, dus voor kinderen al helemaal,’ vertelt kinderpsycholoog Tischa Neve aan RTL Nieuws. Tip nummer één is daarom om eerlijk te zijn tegen je kind, maar hem niet onnodig ongerust te maken. Leg uit dat het coronavirus inderdaad Nederland heeft bereikt, maar dat de kans heel klein is dat hij ziek wordt. Het coronavirus komt onder kinderen bijna niet voor en de paar kinderen die het hebben, zijn niet ernstig ziek. Praat je kind niet over het virus, dan is het volgens Tischa niet nodig om er zelf over te beginnen.

Advertentie

2. Leg uit wat er aan de hand is

Hoe jonger het kind, hoe groter de kans is dat de te veel informatie hem alleen maar bang maakt. Leg dus op zijn eigen niveau uit wat er aan de hand is. Vertel hoe het virus zich verspreidt (door lichamelijk contact, hoesten en niezen), dat bijna alle zieke mensen weer beter worden en dat de kans dat op besmetting heel klein is zolang de hygiënemaatregelen goed opgevolgd worden en de 1,5 meter afstand-regel serieus wordt genomen.

Lees ook: 10x zo help je je kind als hij gestrest of bang is

3. Bespreek de symptomen

Wil je kind weten wat de symptomen van het coronavirus zijn, vertel dit dan (koorts, luchtwegproblemen, hoesten en kortademigheid). Leg uit dat niet iedereen die verkouden is of hoest het virus heeft en benadruk dat de kans dat iemand in de omgeving van je kind het virus heeft heel klein is.

Lees ook: Alles over griep bij kinderen

4. Benadruk het belang van handen te wassen

Handen wassen na het plassen zit er bij je kind hopelijk al goed in. Leg je kind uit dat handen wassen nu extra belangrijk is en dat hij nu extra vaak zijn handen moet wassen. Doe voor hoe hij dit goed doet. Dit zijn de stappen:

– Maak de handen nat onder warm water en pak daarna een kleine hoeveelheid zeep
– Wrijf de handpalmen tegen elkaar
– Was de vingers en de huid ertussen
– Wrijf met de nagels in de handpalm
– Vergeet niet om de polsen en de rug van de hand te wassen
– Spoel af met stromend water

Laat je kind ook deze video zien: zo was je je handen virusvrij.

5. Zoek de antwoorden op

Op veel vragen kun je misschien soepel antwoord geven, maar er zijn misschien ook dingen die je niet weet over het nieuwe virus. Zoek in dat geval de antwoorden op. Is je kind oud genoeg, dan kun je samen naar de antwoorden zoeken op het internet. Of zeg dat je er later op terugkomt.

Lees ook: Wat je als ouder moet weten over het coronavirus bij baby’s en kinderen

6. Geef het goede voorbeeld

Kinderen doen hun ouders in alles na. Hou hier rekening mee. Praat dus niet overdreven vaak over het coronavirus en laat het vooral niet merken als je je zorgen maakt. Geef verder het goede voorbeeld als het gaat om het volgen van de hygiëneregels door te niezen en te hoesten in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoeken te gebruiken en was verder regelmatig goed je handen.

7. Kan mijn kind nog buitenspelen?

Helemaal zeker weten experts het nog niet, maar het lijkt erop dat jonge kinderen het coronavirus in minder mate verspreiden dan volwassenen. Je kunt je kind (jonger dan 12 jaar) dus prima met vriendjes buiten laten spelen, zolang geen van de kinderen (of iemand uit de rest van hun gezin) last heeft van koorts, hoesten of een verkoudheid. Wel wordt aangeraden om niet met groepjes van meer dan drie tegelijkertijd te spelen. Leg je kind uit dat het beter is om voldoende afstand te bewaren en om stoeien en knuffelen even te laten voor wat het is.

Deze buitenactiviteiten worden inmiddels afgeraden door het RIVM en de Rijksoverheid, omdat het heel lastig is om daarbij voldoende afstand te houden: voetballen, hockey, tikkertje, verstoppertje en elkaar dingen op je mobieltje laten zien. Wat mag dan nog wel? Overspelen met de bal, overgooien (stoepranden), badmintonnen, fietsen, skeeleren, skateboarden en met een klein groepje in de speeltuin spelen (mits iedereen daarna grondig zijn handen wast).

Goed om te weten over het coronavirus

Wil je voorkomen dat je met een mond vol tanden staat als je gebombardeerd wordt met vragen over het coronavirus? Begrijpelijk. Hier wat feiten zoals die op dit moment bekend zijn.

  • Het sterftecijfer ligt momenteel op 2% (wat relatief laag is)
  • Er zijn bijna geen kinderen met het coronavirus
  • De jonge kinderen die wel besmet zijn, zijn niet ernstig ziek
  • Preventief testen op COVID-19 is niet nodig
  • Ziekenhuizen raken niet overbelast door patiënten met het coronavirus
  • Het nieuwe coronavirus is op dit moment niet ernstiger dan een gebruikelijk griep
  • Het virus verspreidt zich (in Nederland) niet via geld of eten, maar via mensen en (wilde) dieren*
  • Pakketjes uit China of andere landen vormen geen risico

*Er zijn geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen in de verspreiding van het virus. Mensen met COVID-19 wordt geadviseerd het contact met huisdieren zo veel mogelijk te vermijden. Dat wil zeggen: niet aaien, knuffelen, kussen of je door de dieren te laten likken. Mocht je huisdier in contact zijn geweest met een patiënt met COVID-19, dan zijn geen extra maatregelen nodig. De algemene hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren, zoals handen wassen met water en zeep, zijn voldoende.

Tip! Zwanger? Alles wat je moet weten over het coronavirus

Bron: RIVM, WHO