hoofdluis

Alles over hoofdluis bestrijden

Je ziet je kind krabben aan zijn hoofd. Het is toch geen hoofdluis? Hoe komt je kind aan luizen en hoe kom je er van af? Hier lees je alles hoofdluis bestrijden en voorkomen.

Wat is hoofdluis?

Hoofdluizen leven van het bloed dat ze opzuigen uit de hoofdhuid. Gemiddeld ‘drinkt’ de luis drie tot zes keer per dag. De bijtplaatsen kunnen flink jeuken, omdat een luis bij het bloed zuigen wat speeksel achterlaat. Jeuk is daarom vaak het eerste teken van een luizenbesmetting.

Luizen en neten

Hoofdluis bestrijden is een flinke klus. Dat komt vooral door de neten (eitjes), die stevig aan de haren vastgeplakt zitten. Een luis leeft dertig tot vijftig dagen. In die tijd legt een vrouwtje honderd tot driehonderd neten, die ze met een soort lijm aan de haren vastplakt. Neten zijn zo groot als een speldenknop. Uit de neet komt na tien dagen een babyluis. In nog eens twaalf dagen groeit deze uit tot een volwassen, geslachtsrijpe luis. En begint de hele cyclus weer van voor af aan.

Echte wandelaar

Luizen hebben geen vleugels en kunnen dus niet vliegen en ook niet springen. Wel zijn het goede wandelaars. Ze klimmen met kleine klauwtjes van de ene haar op de andere. Maar ze kunnen er flink de pas in zetten, waardoor ze de overstap kunnen maken van het ene op het andere hoofd, ook al zijn de haren maar heel kort bij elkaar in de buurt. Ook kunnen luizen via kleding (jassen, mutsen etc.) van de ene persoon naar de ander overlopen.

Bijna onzichtbaar

Het aantal luizen per hoofd is meestal niet heel erg groot (ongeveer twintig), wel kunnen er veel neten zijn. Over het algemeen zitten de luizen achter de oren, langs de haargrens en in de nek, omdat deze plekken warm en donker zijn. Hoofdluizen kunnen hun kleur aanpassen aan de haarkleur, waardoor ze moeilijk op te sporen zijn. De kleur van een luis kan variëren van zandkleurig tot bijna zwart.

Symptomen hoofdluis

Je ziet je kind krabben op zijn hoofd. Het zal toch niet, hè? Je doorzoekt zijn haar, maar kunt niks vinden. Dat wil helaas niet zeggen dat hij geen hoofdluis heeft. Let op deze 6 symptomen van hoofdluis om zeker van de zaak te zijn.

 1. Een briefje van school of opvang

  Wees alert als er op het prikbord van school of de opvang hangt dat er luizen ontdekt zijn. Dat kan zomaar overspringen naar de groep van jouw kind. Als je kind een brief meekrijgt van school of je wordt door school gemaild met de mededeling dat er neten of hoofdluis bij je kind zijn geconstateerd, dan kun je er niet omheen: je kind is besmet. De luizenmoeders speuren vooral direct na schoolvakanties de hoofden van kinderen af, omdat de kans op hoofdluis besmetting groter is als kinderen weer dichter op elkaar zitten. Zodra je een melding van school krijgt, neem dan direct maatregelen om erger te voorkomen.

 2. Constant krabben

  Iedereen heeft wel eens jeuk op zijn hoofd, maar dat betekent niet meteen dat er sprake is van luizen. Pas als je merkt dat je kind opvallend vaak op zijn hoofd krabt, is het verstandig om op onderzoek uit te gaan. Vooral als hij vaak krabt achter zijn oren, in de nek of op zijn kruin zijn extra signalen. Dat zijn namelijk de favoriete plekjes van de hoofdluis.

  Een luis leeft van het bloed op je hoofd. Als hij bloed opzuigt dan verliest hij bij daarbij speeksel. Dit kan een allergische reactie veroorzaken waardoor er jeuk ontstaat. De jeuk kan 2 tot 6 weken na de besmetting ontstaan. Er zijn ook mensen en kinderen die geen last heben van jeuk.Ook als je kind zegt dat hij het gevoel heeft dat er iets over zijn hoofd loopt en daardoor jeuk krijgt, grijp dan meteen naar de netenkam. Dikke kans dat je luizen tegenkomt.

 3. Niet kunnen slapen

  Luizen zijn vooral ’s nachts zeer actief en dat kan voor extra jeuk zorgen. Merk je dat je kind moeilijk in slaap kan vallen, en dat hij veel draait in zijn slaap of uit zijn humeur is vanwege een gebrek aan slaap, controleer zijn hoofd voor de zekerheid op neten en luizen.

 4. Moeilijk te verwijderen

  Luizeneitjes, ofwel neten, kun je makkelijk verwarren met roos. Ze zijn allebei wit en klein. Toch is er een verschil tussen deze twee. Een neet is ovaalvormig en lijkt op een hele kleine speldenknop. Ze zitten vaak een halve centimeter van de hoofdhuid af en zijn knap lastig te verwijderen.

 5. Rode bultjes in de nek

  Vanwege de jeuk en door het vele krabben kunnen er in de nek, achter de oren, de kruin van het hoofd én de schouders huidirritaties ontstaan. Heeft je kind normaal gesproken geen last van huidirritaties, controleer voor de zekerheid zijn hoofd. Hou de geïrriteerde huid goed in de gaten, want door veel te krabben kunnen er infecties ontstaan.

 6. Je ziet ze lopen

  Als je heel goed kijkt achter de oren, in de nek of op de kruin, dan kun je de luizen soms zien lopen. Ze zijn ongeveer zo groot als een aardbeizaadje en grijsblauw van kleur, of als ze net wat bloed hebben gezogen roodbruin.

Hoofdluis bestrijden

Bij de drogist zijn allerlei luizenbestrijdingsmiddelen te koop, zoals shampoo en lotion. Deze middelen kunnen hoofdluis bestrijden, maar voorkomen niet! Als je ze regelmatig gebruikt, kunnen luizen er resistent tegen worden. Gelukkig kun je de luizen ook op een milieuvriendelijkere manier bestrijden. Het is wat meer werk, maar je kunt de luizen en neten ook met een speciale kam verwijderen.

Kinderen die haarlak of gel gebruiken, hebben veel minder last van hoofdluis dan kinderen die dat niet doen.

Kammen, kammen, kammen

Was de haren van je kind en breng veel conditioner aan. Kam het natte haar met een gewone kam, en vervolgens met een luizenkam plukje voor plukje van achter naar voren, en vervolgens nog eens van voor naar achteren. Veeg de kam tussendoor af aan een papieren servet of wc papiertje en controleer of je luizen ziet. Gebruik eventueel een vergrootglas. Deze behandeling herhaal je dagelijks gedurende twee weken. Blijf kammen en controleren. Na die twee weken moet je kind luizen- en netenvrij zijn.

Wassen hoeft niet meer

Goed nieuws voor ouders: je hoeft niet meer alle knuffels, beddengoed en kleding te wassen bij een hoofdluis besmetting. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de kans op besmetting via jassen, kammen, mutsen minimaal is. Luizen worden gezien als vieze beestjes. Maar vergis je niet: ze zijn juist dol op schoon haar. Als je kind luizen heeft, is dat dus geen gebrek aan hygiëne.

Video: Hoe denken kinderen zelf over hoofdluis?