Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wratten behandelen bij je kind

De meeste kinderen krijgen vroeg of laat last van wratten. Wat is een wrat precies, welke soorten zijn er en hoe kun je een wrat behandelen?

Mijn kind heeft een wrat

Een wrat wordt veroorzaakt door verschillende virussen en is niet gevaarlijk voor je kind. Het wratvirus wordt vooral verspreid in een vochtige omgeving, zoals een zwembad, doucheruimte of sportzaal. Wratten zijn erg besmettelijk. Als het wratvirus in contact is gekomen met de huid, kan binnen drie tot zes maanden een wrat of een groepje wratten ontstaan.

Advertentie

Soorten wratten

Kinderen hebben meestal last van gewone wratten, voetwratten, gladde wratten of waterwratten.

  • Een gewone wrat herken je aan de bloemkoolachtige vorm. Hij voelt ruw aan en is hard.
  • De voetwrat zit in het eelt van de voetzool en doet pijn bij het lopen. Een voetwrat herken je aan zwarte puntjes.
  • Een gladde wrat is glad, vlak en vaak maar een paar millimeter groot. Een gladde wrat komt voornamelijk voor op het gezicht en op armen en benen.
  • Een waterwrat is klein, glad en heeft een bolle vorm. De bolvormige bultjes zijn doorschijnend of hebben een witte kleur. In het midden zit vaak een pitje waar vocht in zit.

Wat kun je doen tegen (water)wratten

  • Draag schoenen of slippers in gymzalen en zwembaden; dat vermindert de kans op wratten.
  • Probeer ervan af te blijven. Als je aan wratten peutert, kunnen er meer ontstaan.
  • Aan waterwratten hoef je niets te doen. Ze verdwijnen vanzelf, dat kan al na een paar weken. De meeste wratten verdwijnen maximaal binnen twee jaar. Als de huid rondom de waterwratten geïrriteerd is, kan smeren met een vette crème de irritatie verminderen.

Wratten behandelen

Na één of twee jaar overwint het lichaam het wratvirus en verdwijnt een wrat vanzelf. Verdwijnt de wrat niet vanzelf of wil je de wratten sneller laten verdwijnen, dan kun je naar de huisarts of dermatoloog gaan om de wrat(ten) laten aanstippen met vloeibare stikstof. Bij de drogist of apotheek zijn ook producten te koop die de wrat pijnloos laten verdwijnen. Laat je goed informeren.

Bron: Thuisarts

Video: Bekijk ook: dit zegt onze dermatoloog over de behandeling van waterwratten