Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wratten behandelen bij je kind

Opeens zie je een wrat op je kind z’n hand of voet. Geen zorgen, de meeste kinderen krijgen vroeg of laat last van wratten. Maar welke soorten zijn er en hoe kun je een wrat het best behandelen?

In samenwerking met expert

Kimberley de Wit

Huisarts

Wrat bij kind: hoe ontstaat het?

Wratten zijn niet echt smakelijk om te zien. Maar gevaarlijk? Dat gelukkig niet.  Een wrat wordt meestal veroorzaakt door het humaan papilloma-virus. Dit virus wordt vooral verspreid in gemeenschappelijke ruimtes, zoals een zwembad, doucheruimte of sportzaal.

Advertentie

De meeste wratten ontstaan drie tot zes maanden nadat de huid in contact is geweest met het virus. Wratten zijn erg besmettelijk. Als je kind een wrat heeft, kan er al snel een groepje wratten ontstaan.

Welke soorten wratten zijn er?

Er zijn allerlei verschillende soorten wratten. Zo kan je kind last hebben van gewone wratten, voetwratten, gladde wratten of waterwratten. Zo herken je deze verschillende soorten wratten:

  • Een gewone wrat herken je aan de bloemkoolachtige vorm. Hij voelt ruw aan en is hard.
  • De voetwrat zit in het eelt van de voetzool en kan pijn doen bij het lopen. Een voetwrat herken je aan zwarte puntjes.
  • Een gladde wrat is zoals de naam al doet vermoeden glad, maar is ook vlak en vaak maar een paar millimeter groot. Een gladde wrat komt voornamelijk voor op het gezicht en op armen en benen.
  • Een waterwrat is klein, glad en heeft een bolle vorm. De bolvormige bultjes zijn doorschijnend of hebben een witte kleur. In het midden zit vaak een pitje waar vocht in zit. Dit type wrat wordt veroorzaakt door het Molluscipox-virus.

Wat kun je doen tegen wratten bij kind?

Wratten kunnen vervelend zijn voor je kind. En bovendien zien ze er natuurlijk niet zo fijn uit. Gelukkig kun je wat doen om de kans op wratten te verminderen.

  • Draag altijd (gym)schoenen of slippers in gymzalen, zwembaden of gemeenschappelijke douches: dit vermindert de kans op voetwratten bij je kind.
  • Heeft je kind een wrat? Ga daar dan niet zelf aan zitten en probeer ook te zorgen dat je kind van de wrat afblijft. Als je aan wratten gaat peuteren, kunnen er juist meer ontstaan.

Kan een wrat vanzelf verdwijnen?

Wratten kunnen geen kwaad, maar vinden we vaak niet mooi en soms kunnen ze pijnlijk voor je kind zijn, omdat ze bijvoorbeeld op de onderkant van zijn voet zitten. Na één of twee jaar overwint het lichaam het wratvirus en verdwijnt een wrat vanzelf. Wratten gaan op den duur dus vanzelf weer weg.

Advertentie

De meeste wratten verdwijnen maximaal binnen twee jaar. Als de huid rondom de waterwratten geïrriteerd is, kan smeren met een vette crème de irritatie verminderen, maar je hoeft een wrat in principe dus niet te laten verwijderen bij de huisarts.

Waterwratten kind: wat te doen?

Ook waterwratten gaan vanzelf weg. Ze verdwijnen vaak binnen een paar weken vanzelf. Aan waterwratten hoef je dus niets te doen en je hoeft ze ook niet apart te behandelen. Met een beetje geduld zijn ze zo weer weg.

Wratten verwijderen

Verdwijnt de wrat niet vanzelf of heb je hinderlijke klachten van de wrat? dan kun je naar de huisarts gaan om de wrat(ten) te behandelen.
Afhankelijk van de wrat kan dit door middel van aanstippen met stikstof, een salicylzuurzalf of met het middel MCA/TCA. Bij de drogist of apotheek zijn ook producten te koop die de wrat kunnen laten verdwijnen. Laat je hiervoor wel goed informeren door de apotheker.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Advertentie

Bron: Thuisarts

Video: Bekijk ook: dit zegt onze dermatoloog over de behandeling van waterwratten

Kimberley de Wit

Huisarts

Kimberley de Wit is werkzaam als huisarts in Haarlem en zelf moeder van twee kinderen. In 2011 rondde zij haar Geneeskunde opleiding af aan de VU Amsterdam en na enkele jaren werkervaring op de Interne Geneeskunde, Cardiologie, Longziekten en Reumatologie in het Spaarne Gasthuis in Haarlem besloot zij zich te specialiseren als huisarts. Ook deze specialisatie volgde zij in het VUmc.

Lees meer over
Zwangerbox partnerpagina Goedgemerkt 2022

Goedgemerkt

Bekijk de website