Voor oudersNieuws

Meer kinderen met longontsteking of kinkhoest: grootste aantal in drie jaar

 
Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Steeds meer baby's en kinderen hebben last van longontsteking of kinkhoest. Het RIVM maakt zich met name zorgen over pasgeboren baby's.

Lees verder onder de advertentie

Stijging longontsteking

Begin november was de eerste keer in drie jaar dat er zo veel kinderen tussen 5 en 14 jaar bij de huisarts langskwamen met een longontsteking: 80 per 100.000 Nederlanders. Vorig jaar waren dat er 60.

Lees ook: Symptomen: zo herken je een longontsteking bij je kind

Stijging kinkhoest

Ook het aantal kinderen met kinkhoest neemt toe. Ongeveer tien op elke 100.000 kinderen van 0 tot 14 jaar ging eind november 2023 met kinkhoest naar de huisarts. Ook dat aantal ligt hoger dan voorgaande jaren.

Lees verder onder de advertentie

In februari 2024 meldt het RIVM dat het aantal pasgeboren baby's dat ernstig ziek is door kinkhoest snel toeneemt. Wekelijks wordt nu bij zo'n 110 kinderen, waarvan ongeveer 20 baby's, kinkhoest vastgesteld.

Gevaarlijk

Kinkhoest is voor baby's gevaarlijk, vooral als ze nog niet zijn ingeënt. Ze kunnen er erg ziek van worden en moeten dan worden opgenomen in het ziekenhuis.

Als je baby in contact is geweest met iemand die kinkhoest heeft, moet je goed in de gaten houden of je baby niet gaat hoesten. Neem dan contact op met je huisarts.

Lees verder onder de advertentie

Onderzoekers en artsen van het RIVM roepen mensen die hoesten en snotteren op om contact met hoogzwangeren en pasgeboren baby's te vermijden.

Meer lezen: Dit zijn de risico's van kinkhoest bij je baby

Niet gevaccineerd

De stijging is vooral te zien in gebieden met een lage vaccinatiegraad, zoals de Biblebelt. Ruim 90 procent van de baby's met kinkhoest in 2024 was niet door vaccinatie beschermd. Ongeveer de helft van deze baby's is in het ziekenhuis opgenomen.

Lees verder onder de advertentie

Voordat er een vaccin was, stierven in Nederland jaarlijks ongeveer tweehonderd kinderen aan kinkhoest. Daarna nam dat aantal snel af. Maar de bacterie die de ziekte veroorzaakt, veranderde. Daardoor komt het nu weer vaker voor, en ook doordat we vanwege de coronamaatregelen de afgelopen jaren minder immuniteit opbouwden.

Zwangere vrouwen krijgen nu de 22 wekenprik aangeboden, die onder andere beschermd tegen kinkhoest. Baby's zijn dan vanaf de geboorte beschermd. Als ze twee maanden zijn, kunnen ze zelf hun eerste vaccinatie krijgen.

Is een longontsteking bij je kind gevaarlijk?

In de meeste gevallen is een longontsteking niet gevaarlijk en is je kind niet erg ziek. Een longontsteking is ernstig als je kind opeens heel ziek wordt, met koorts hoger dan 39 graden en een snelle of steunende ademhaling. Bel als je kind symptomen heeft van longontsteking altijd de huisarts.

Lees verder onder de advertentie

Bron: RIVM, Nu.nl, RTLnieuws