Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Gedragsstoornis bij kinderen

Als je je zorgen maakt om je kind, is het goed om te weten dat je er niet alleen voor staat. Kinderpsychologen, orthopedagogen en coaches zijn er om je kind te helpen. Hoe pak je het aan?

Advertentie

Eerste zorg: huisarts of CJG

Maak je je zorgen over de gezondheid, de ontwikkeling, een gedragsstoornis of het gedrag van je kind, overleg dit dan eerst met de leerkracht op school. Heeft die ook het vermoeden dat er iets niet goed gaat, ga dan naar je huisarts. Hij is meestal goed op de hoogte van de situatie in je gezin en heeft een overzicht van alle hulpmogelijkheden. Heeft je kind specialistische hulp nodig, dan verwijst hij jullie door.

Je kunt natuurlijk ook terecht bij het consultatiebureau of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Ook zij beschikken over een gezondheidsdossier van je kind. Daarin is bijgehouden hoe hij zich heeft ontwikkeld. Eventueel kan een gehoortest gedaan worden, omdat leerproblemen het gevolg kunnen zijn van een slecht gehoor. De jeugdartsen bij het CJG zullen in een gesprek met jou samen op zoek gaan naar een antwoord of oplossing en waar nodig ook doorverwijzen.

Zelf hulpverlener zoeken

Je hebt niet per se een doorverwijzing nodig en kunt ook rechtstreeks een afspraak maken bij een kinderpsycholoog of orthopedagoog in het particuliere circuit. Na een intake wordt besproken of je zorgen gedeeld worden. Eventueel wordt je kind verder onderzocht om vast te stellen of er sprake is van een ontwikkelingsstoornis of een gedragsstoornis.

Goed gevoel

Kan de hulpverlener van je keuze je kind behandelen, maar heb je er geen goed gevoel bij? Als er geen klik is, verloopt de behandeling vaak ook een stuk moeizamer. Na het intakegesprek kun je altijd op zoek naar een ander.

Advertentie

Vergoeding hulpverlening

Heeft je kind hulp nodig, dan wordt dat door de meeste verzekeraars vergoed. Alleen de hulp van een kindercoach wordt niet of niet helemaal vergoed. Wil je weten welke eisen je verzekeraar stelt, raadpleeg dan je polisvoorwaarden of neem contact met ze op. De therapeut van je keuze kan je vaak ook zelf vertellen of de behandeling door de zorgverzekeraar wordt vergoed.

Kindertherapeut

Zoek hier naar een kindertherapeut bij jou in de buurt.

tip