Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
liefde kind

Liefde voor je kind uiten, tips om jullie band te versterken

Zeg vooral vaak ‘ik hou van jou’ tegen je kind, maar laat je liefde ook zien met daden. En dat hoeft écht geen dure verwennerij te zijn. Zo laat je je kind elke dag voelen: jij bent mijn alles. Dat is al genoeg om de liefde voor je kind te uiten.

Advertentie

De liefde voor je kind is er natuurlijk. Altijd en onvoorwaardelijk. Jij houdt van je kind en je kind houdt van jou. Maar er is ook een dagelijks leven, met werk, opvoeding en andere dingen die tijd en energie vragen. In de drukte kan bewuste aandacht voor jullie band wel eens naar de achtergrond zakken. Geeft niks, zo gaat het bij iedereen. En er zijn gelukkig zat manieren die altijd kunnen, ook tussen de bedrijven door of in minder leuke tijden, om te zorgen dat het dikke mik is en blijft tussen jullie.

Tip: ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ is een onwijs lief boek over het uitdrukken van jullie liefde voor elkaar

Het belang van een sterke band

We hoeven je niet uit te leggen dat het goed is om aandacht te besteden aan de band met je kind. Maar het is wel leuk om te weten welke grootse dingen je ermee bereikt. De relatie die je kind met jou en zijn andere ouder heeft, wordt ook wel zijn hechtingsbasis genoemd en is belangrijk voor de rest van zijn leven. Vanuit de veilige haven die jullie voor hem zijn, ontdekt hij de wereld. En wat jullie hem met woorden en gedrag leren over liefde en vertrouwen, neemt hij mee in alle relaties die hij in zijn leven zal aangaan – ook met vrienden en collega’s bijvoorbeeld. Je kind ontwikkelt er zijn emotionele intelligentie en sociale vaardigheden mee.

Meer lezen: Opvoeden hoort er natuurlijk ook bij. Maar hoe doe je dat op een liefdevolle manier? Deze boeken helpen je op weg!

Advertentie

Maar ook op de korte termijn heeft een goede band een fijne invloed, bijvoorbeeld op de opvoeding. Hoe meer verbonden je kind zich met jou voelt, hoe meer hij geneigd is met je samen te werken en zich door jou te laten begeleiden bij het opgroeien. Kinderen zijn enorm loyaal aan hun ouders en bereid om ‘het goed te doen’, vooral als ze zich gewaardeerd en serieus genomen voelen.

Lees ook: Dit zijn 4  verschillende hechtingsstijlen

Wat draagt bij aan een sterke band?

Dat kan natuurlijk van alles zijn, elke ouder-kind-band is uniek. Maar over het algemeen bevat een goede, hechte relatie de volgende ingrediënten:

 • Veiligheid: je kind kan zich volledig overgeven en ontspannen bij jou.
 • Openheid: je kind durft zich te uiten bij jou, weet dat hij met alles bij je terecht kan en dat je eerlijk tegen hem bent.
 • Waardering: je kind weet dat je van hem houdt met al zijn mooie en moeilijke kanten. Hij mag zijn zoals hij is.
 • Aandacht: je kind voelt dat hij belangrijk voor je is, dat jij hem écht ziet en hoort, dat je er voor hem bent én graag bij hem bent.
 • Fysiek contact: op schoot, een arm om hem heen, samen een dutje doen, een aai, dat verzekert hem van jouw liefde en niets voelt zo veilig als dat.

Dat betekent niet dat je voortdurend uiting moet geven aan al deze punten. Je hoeft het sowieso niet perfect te doen. Alle ouders laten hun kind wel eens schrikken omdat ze onredelijk boos worden. Alle ouders zeggen wel eens ‘nu even niet’ als hun kind aan een onsamenhangend verhaal wil beginnen. Of vertellen wel eens een leugentje om bestwil. Er zijn dagen dat je je kind überhaupt nauwelijks ziet en dagen dat je blij bent als hij ’s avonds in bed ligt. Elke dag is een nieuw begin en liefde is net superlijm: je kunt alles ermee fiksen. Als de ingrediënten er in de basis maar zijn en je er vaak genoeg wél bewust mee bezig bent.

Lees ook: Deze 9 dagelijkse gewoontes versterken de band met je kind

Liefde of verwennerij?

Zomaar een cadeautje kopen, je kind mee de stad in nemen voor een mierzoete freakshake: ook dat is liefde. Je kind geniet van die speciale aandacht en voelt dat hij belangrijk is voor jou. Tenzij… het een gewoonte wordt. Of een quick fix om gemiste quality time goed te maken. Dat verschil voelt een kind feilloos. Ook het motto ‘niets is te gek voor mijn kind’ is geen basis-ingrediënt van een sterke band, al komt het uit een goed hart. Leestip: Je kind verwennen is verpesten?

Advertentie

Een kind met een agenda vol activiteiten om zijn talenten te ontwikkelen, is niet per se gelukkiger met zijn ouders. Een kind met de duurste merkkleding of een kind dat alles mag, ook niet. Wat je kind het allerliefste van jou wil, ben jij. Jouw tijd, jouw aanwezigheid, jouw oprechte interesse en inlevingsvermogen. De rest is bijzaak.

Meer lezen: Zo pas je een beloningssysteem op de juiste manier toe

Liefde voor je kind uiten op jouw manier

Je kind laten merken dat je van hem houdt kan op talloze manieren en zit ‘m vaak in kleine dingen. Jullie eigen ritueeltjes, tradities en taalgebruik, intuïtief en vanuit je hart. Maar mocht je inspiratie willen: hier een hele lijst lieve ideeën voor een ijzersterke band.

 1. Begin en eindig de dag altijd met een knuffel. Aai in het voorbijgaan over zijn haar of knijp zachtjes in zijn schouder. Geef eens een uitgebreide voetmassage. Daarmee zeg je zonder woorden: ik hou van jou en geef je dus al liefde aan je kind.
 2. Maak geregeld oogcontact. Kijk écht in zijn ogen, met al je aandacht, en laat tot je doordringen wat je ziet.
 3. Maak idiote lol. Hoe gekker, hoe beter. Liefst elke dag. Dat zorgt bij jullie allebei voor endorfine (gelukshormoon) én oxytocine (liefdeshormoon).
 4. Zet mooie muziek aan en dans samen. Moedig hem aan zich vrij te bewegen, puur op gevoel, en doe dat zelf ook. Je leert elkaar op een andere manier kennen en je fysiek op je gemak te voelen bij elkaar.
 5. Verzin spelletjes bij dagelijkse dingen. ‘Kom je eten, sterke beer? Er zit honing op je broodje!’ Je kind voelt dat je moeite doet om het leuk voor hem te maken.
 6. Hou je aan je belofte, hoe klein je kind ook is. Daarmee laat je zien dat je hem serieus neemt. (Denk dus ook goed na voordat je iets belooft!)
 7. Geef je kind je onverdeelde aandacht als je met hem speelt of als hij zijn verhaal doet. Telefoon uit, even niet multitasken: laat hem voelen dat hij nummer één is.
 8. Neem je kind eens mee naar je werk om hem te laten zien waar je bent als jullie elkaar niet zien. Stel hem trots voor aan je collega’s.
 9. Doet je kind iets onhandigs? Leer hem hoe hij het kan herstellen en geef een complimentje als het lukt. Zoals zelf melk opvegen die hij heeft omgegooid. Zo voelt hij dat jij er ook voor hem bent als hij ‘fouten’ maakt.
 10. Bekijk samen zijn babyfoto’s en vertel over zijn geboorte. Vertel hoe schattig en dapper hij was en hoe blij je was dat hij kwam.
 11. Zeg sorry als je onredelijk bent geweest en probeer je fouten niet goed te praten. Dat geeft hem de vrijheid om ook fouten te durven maken én het vertrouwen dat je het altijd goedmaakt. Vertel hem dat je altijd van hem houdt, ook als jullie ruzie maken.
 12. Vraag je kind naar zijn mening en neem de moeite om je in hem te verplaatsen. Dat betekent niet dat hij altijd zijn zin moet krijgen, maar wel dat je hem erbij wilt betrekken.
 13. Schrijf een lief briefje aan je kind en doe het echt op de post.
 14. Laat hem een middag bedenken wat jullie samen gaan doen. Laat merken dat je geniet van de plannen die hij heeft bedacht.
 15. Knipoog naar hem als jullie samen in de trein zitten of op een verjaardag zijn met vreemde mensen. Daar mee bevestig je: jij en ik horen bij elkaar.
 16. Wil hij zijn oma of tante geen kus geven? Respecteer zijn grens. Een hand geven of even zwaaien is ook goed.
 17. Laat hem zelf zijn kleren kiezen. Vind je de combi vreselijk? Zeg dat jullie niet hetzelfde mooi hoeven te vinden en dat je het super vindt dat hij zijn eigen smaak heeft.
 18. Onderbreek hem niet als hij je iets vertelt wat hij belangrijk vindt. Luister écht en vraag door tot hij het hele verhaal heeft gedaan.
 19. Sta erbij stil dat hij een individu is, net als jij. Je kunt van alles voor hem willen, maar hij heeft zijn eigen interesses en behoeften. Of hij nou van ballet houdt of van rugby, laat hem voelen dat hij mag zijn wie hij is.
 20. Pas je tempo ook eens aan hem aan. Kinderen hebben geen haast en zijn niet bezig met tijdschema’s. Als jij vertraagt, ontspannen jullie allebei en heb je meer oog voor zijn wereld. Waar gaat hij in op terwijl jij door de dag sjeest? Gratis lesje mindfulness.
 21. Ga nog even bij hem kijken als hij slaapt. Leg zijn deken over hem heen en geef hem een aai of een kus. Ook al wordt hij niet wakker, onbewust krijgt hij jouw liefde mee.

Lees meer: 8 tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

Redactioneel – Offer – Foliumzuur

Foliumzuur

Hoge dosering actief foliumzuur
Vind je hier