Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kind heeft moeite met afscheid nemen op school

Moeite met afscheid nemen op school: tips

Afscheid nemen op school: het ene kind heeft er geen enkel probleem mee en ploft vrolijk zwaaiend op zijn stoeltje in de kring, het andere kind klampt zich ontroostbaar aan je vast. Moeilijk voor je kind, maar grote kans dat jouw dag daardoor ook met buikpijn begint. Hoe komt het dat sommige kinderen moeite hebben met afscheid nemen op school?

Advertentie

Moeite met afscheid nemen op school: tips

Vaak is er niet één duidelijke reden waarom kinderen moeite hebben met afscheid nemen op school. Voor kinderen die niet naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf zijn gegaan, kan het gewoon wennen zijn dat jij er opeens een dagdeel niet bent. Maar het kan ook zo zijn dat jij ertegen opziet om je kind los te laten en dat je kind die spanning oppikt. Of misschien is jullie afscheidsritueel niet helemaal duidelijk genoeg voor hem. Dit kun je doen als je kind moeite met afscheid nemen op school heeft.

Bespreek het vóór school begint

Is je kind naar de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf gegaan en had hij daar ook vaak moeite met afscheid nemen? Of vindt hij het ook thuis lastig als je weggaat? Geef dit alvast aan bij de juf of meester voordat hij op school begint. Wie weet kan de meester of juf extra wentijd plannen of heeft hij of zij andere tips voor je.

Praat positief over school

Ook al heb je stiekem buikpijn dat zijn schoolcarrière gaat beginnen, praat positief over school met je kind en probeer het ook zo te voelen. Als ouder heb je een voorbeeldfunctie en kinderen voelen jouw spanning feilloos aan. Bereid je kind dus voor door hem enthousiast te vertellen over alle dingen die hij straks op school mag doen, vertel hem dat hij daar ook zijn eigen plekje heeft, zijn vaste stoel, dat de meester of juf er is om hem alles uit te leggen en dat hij op school ook vriendjes en vriendinnetjes krijgt. Straal het vertrouwen uit dat het helemaal goed komt en dat jij vertrouwen in hem hebt.

Zorg voor rustige ochtenden

Als jullie voor een schooldag nét te weinig tijd hebben om rustig op te starten, te ontbijten en aan te kleden, begin je de dag al gestrest en je kind dus ook. Zet die wekker dus iets eerder en zorg dat je kind de tijd heeft om op te starten. Zo komt hij al rustiger aan op school.

Advertentie

Vraag je kind wat hem houvast geeft

Vraag je kind wat hij fijn vindt bij het afscheid nemen op school. Helpt het hem bijvoorbeeld als hij zijn knuffelbeer mee mag nemen naar school? Of wil hij graag even bij de juf of meester op schoot? Vraag ernaar en overleg dat met de leerkracht. Sommige ouders geven hun kind een familiefoto of iets anders kleins mee van thuis.

Zorg voor vaste rituelen

Kleine kinderen houden van routine, zo weten ze waar ze aan toe zijn en wat er gaat gebeuren. Bouw dus zo veel mogelijk routine in in de ochtenden en bij het afscheid nemen op school. Ontbijt elke dag op dezelfde manier, houd altijd dezelfde volgorde aan met aankleden, tandenpoetsen en haren doen en bedenk samen met je kind een afscheidsroutine op school. Spreek duidelijk af: ik loop met je mee de klas in, we geven de juf of meester een hand, dan ga je op je stoel zitten en geef ik je nog een kus en knuffel en daarna ga ik. Probeer je daar ook echt aan te houden en ga niet alsnog stiekem voor het raam staan en kom niet terug om tóch nog een extra kus te geven. Houd jullie afscheidsritueel ook zo kort mogelijk.

Erken de gevoelens van je kind

Natuurlijk is het vervelend voor jullie allebei als het afscheid nemen elke keer een klein drama is, maar probeer niet boos te worden of de gevoelens van je kind te bagatelliseren. Erken zijn gevoel en zeg: ‘Ik zie dat je dit moeilijk vindt. Geef me nog één knuffel en dan zie ik je vanmiddag weer.’ Zorg dat er ’s middags uit school een positieve sfeer is thuis. Vraag welke taken/werkjes je kind heeft gedaan op school, met wie hij speelt en wat hij die dag het leukst en minder leuk vond. Misschien kun je het gesprek daarna richting het afscheid nemen sturen. Vraag wat je kind er lastig aan vindt en wat jullie daar samen aan kunnen doen.

Ga nooit weg zonder afscheid te nemen

Neem altijd bewust en duidelijk afscheid van je kind. Natuurlijk is het fijn als je kind meteen naar een werkhoekje loopt en daar gaat spelen, maar om verlatingsangst te voorkomen is het goed om alsnog heel duidelijk te zeggen dat je weggaat. Sneak dus nooit de deur uit.

Advertentie

Blijft afscheid nemen moeilijk?

De meeste kinderen zijn na een paar weken wel over afscheidsproblemen heen, omdat ze hun draai vinden in de klas en gewend raken aan de routine op school. Blijft je kind het lastig vinden om afscheid te nemen op school? Bespreek dat dan met de leerkracht.

Kleuterjuffen en -meesters kiezen bewust voor groep 1 en 2: ze hebben veel geduld en zijn goed in troosten en kalmeren. Bovendien hebben ze ervaring met problemen met afscheid nemen. Vraag de leerkracht wat jij nog meer kunt doen, vraag of er verschil is in verdriet wanneer jij of je partner jullie kind brengt en meld bijzonderheden thuis altijd. Bijvoorbeeld spanningen tussen jou en je partner en grote veranderingen, zoals het overlijden van een opa of oma, een scheiding of de komst van een broertje of zusje.

Vraag ook hoe het met je kind gaat in de klas: komt hij mee met de rest? Is er de laatste tijd misschien iets veranderd in de klas waardoor het afscheid nemen moeilijk is? Als je weet waarom je kind niet vrolijk het lokaal binnenloopt of wat er van invloed zou kunnen zijn, kun je hem beter helpen en voelt hij zich begrepen.

Bron: Centrum voor Jeugd en Gezin

Ouders van Nu product – Van baby tot peuter

Alles over de ontwikkeling in de eerste 18 maanden

€27,50
Bestel nu