Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
vechtscheiding voorkomen

Vechtscheiding voorkomen: hoe doe je dat?

Als je gaat scheiden, kunnen er emoties loskomen waarvan je niet wist dat je ze in die mate had. Verdriet, woede. Hoe zorg je dat jullie niet in een langdurig en ernstig conflict belanden dat de kinderen beschadigt? Oftewel: hoe ga je een vechtscheiding voorkomen?

In samenwerking met expert

Raya Jorna

Familierechtadvocaat

Ernstige ruzies tussen ouders zijn enorm beschadigend voor kinderen, zo blijkt uit onderzoek. Veel meer dan de echtscheiding zelf. Kinderen die in conflictsituaties opgroeien, missen een gevoel van veiligheid en geborgenheid en dat kan negatieve gevolgen hebben in de toekomst. De kans op ontwikkelingsproblemen is groter, ze hebben meer kans op verslaving, criminaliteit, depressies en faalangst en de kans is groter dat hun eigen relaties later zullen mislukken. Een vechtscheiding voorkomen is dus ontzettend belangrijk.

Advertentie

Stop met ruziemaken

Stoppen met ruziemaken tijdens of na een scheiding is het grootste cadeau dat je je kind kunt geven. Maar dat is nog niet zo makkelijk, want ben je kwaad op je ex-partner dan moet die woede moet er ook uit. Zorg in dat geval dat je kind het niet ziet of meekrijgt. Verzin een andere uitlaatklep: stort je hart uit bij vrienden, ga sporten of schrijf alles op. Gaat het toch een keer mis, leg je kind dan uit dat je teveel met jezelf bezig was en dat het je spijt dat je hem verdriet hebt gedaan en dat hij niet de oorzaak van de ruzie is. Geef ook aan dat je probeert om het niet nog een keer te laten gebeuren.

Vechtscheiding voorkomen

Het lukt helaas niet in altijd om een vechtscheiding te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld te maken hebben met een partner die blijft ruziemaken, keer op keer afspraken niet nakomt of je zwart blijft maken. Zo voorkom je dat het ondanks het gedrag van je ex-partner uit de hand loopt en je kinderen er last van hebben.

  • Laat je ex niet uitrazen waar de kinderen bij zijn. Zoek een manier om de woede te stoppen zonder geweld en zonder weg te lopen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik kan zo niet met je praten, maar dat wil ik wel als je weer rustig bent.’
  • Probeer zelf rustig te blijven en niet emotioneel te reageren. Stap ook niet meteen naar een advocaat, maar blijf de dialoog zoeken en probeer punten te vinden waarover je wel afspraken kunt maken.
  • Tel tot tien. Reageer pas als je eigen boosheid is gezakt.
  • Erken dat je ex boos, verdrietig of bang is en spreek dat ook uit.
  • Stop met het uiten van ergernissen en verwijten. Probeer je ex zover te krijgen dat hij of zij dat ook doet.
  • Communiceer per mail en houd het zakelijk.
  • Blijft je ex negatief over je praten in het bijzijn van je kind, bedenk dan een manier om hiermee om te gaan. Geef je kind ook tips voor als dit gebeurt. Je kind kan op dat soort momenten bijvoorbeeld zeggen: ‘Het is wel mijn papa.’ Leg je kind verder uit dat volwassenen ook weleens stomme en boze dingen zeggen die ze niet altijd zo bedoelen.
  • Verloopt de overdracht van de kinderen niet rustig, schakel dan familie of vrienden in om de kinderen te ontvangen of op te halen.
  • Realiseer je goed wat een vechtscheiding met zich meebrengt: veel verdriet, het kan je veel geld kosten en doordat het lang duurt ben je niet in staat om de scheiding te verwerken en je leven weer op te bouwen. En het ergste van alles: het is voor je kinderen heel verdrietig, naar en bovendien schadelijk.

Bekijk hier wat een vechtscheiding met kinderen doet of kijk op de site van Villa Pinedo.

Raya Jorna

Familierechtadvocaat

Raya Jorna is familierechtadvocaat en scheidingsmediator bij Raya Jorna Advocaat & Mediator. Ze streeft naar duurzame oplossingen in plaats van lange, kostbare procedures. Raya is lid van de vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsmediators en de Mediatorsfederatie Nederland. Raya is getrouwd en heeft drie kinderen.

Voor meer informatie: kijk op: Raya Jorna website en voor achtergrond:
LinkedIn

Ouders van Nu product – Doodmoe & Dolgelukkig

De leukste voorbereiding op het vaderschap

€18,99
Bestel nu